Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποια είναι τα 10 στάδια ανάπτυξης του μωρού σου;

Οι γονείς σε όλο τον κόσμο ενθουσιάζονται όταν το μωρό κάνει τα πρώτα του βήματα, εκεί κοντά στα πρώτα του γενέθλια. Όμως, υπάρχουν κι άλλα -εξίσου σημαντικά- αναπτυξιακά στάδια στη ζωή του από τα πρώτα του βήματα έως και τα δύο έτη και τι μπορείς να κάνεις ώστε να τα ενθαρρύνεις.

Elle 08 Απρ. 21
Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποια είναι τα 10 στάδια ανάπτυξης του μωρού σου;

Με το που κάνεις ένα παιδί, κάθε μέρα φαντάζει και διαφορετική. Ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής του περνούν τόσο γρήγορα τόσα πολλά στάδια και ούτε καταλαβαίνεις πως μεγαλώνει από τη μία μέρα στην άλλη. Πάμε να δούμε τα σημαντικότερα στάδια που περνάει ένα παιδί στη νηπιακή του ηλικία.

Σπρώξιμο/Τράβηγμα – 12 με 18 μηνών

Καρότσια, σκούπες και καρέκλες γίνονται το παιχνίδι του και επίσης, βοηθούν το μωρό να σταθεροποιηθεί αφού έχει κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα. Όταν αρχίσει να κινείται με περισσότερη άνεση, άφησέ το με ένα παιχνίδι -όπως ένα παιδικό αυτοκίνητο- το οποίο θα σπρώχνει και έτσι θα αποκτήσει άνεση κινήσεων και περισσότερη ανεξαρτησία.

Σκαρφάλωμα -12 με 18 μηνών

Προσπαθεί συνεχώς να ΄σκαρφαλώσει΄ στον καναπέ, το τραπέζι, ή το κρεβάτι σας; Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα τα στην ανάπτυξή του. Έτσι, πρέπει να το ενθαρρύνετε όσο μπορείτε. Κάνε childproof το σπίτι ώστε να είσαι σίγουρη πως θα είναι απολύτως ασφαλής.

Squatting -12 με 18 μηνών

Το να κάνει αυτά τα μεγάλα, βαθιά καθίσματα όσο παίζει ή σκύβοντας να πιάσει κάτι, βοηθά τους μύες των ποδιών να δυναμώσουν αλλά και να βελτιωθεί ο συγχρονισμός του. Επιπλέον, βοηθά και στην ανεξαρτησία του, καθώς δεν βασίζεται σε σένα να του πιάσεις ένα παιχνίδι που πέφτει κάτω.

στάδια

Τρέξιμο – 15 με 24 μηνών

Αφού μάθει να περπατά, σύντομα θα αρχίσει να τρέχει. Μπορείτε να παίζετε ένα μικρό κυνηγητό στο σπίτι ώστε να ενθαρρύνεις αυτό το στάδιο.

Πέταμα – 15 με 18 μηνών

Είναι η ηλικία που πετά τα πάντα. Μπορείς να παρατηρήσεις ποιο χέρι χρησιμοποιεί περισσότερο για να πετάξει κάτι, καθώς αυτή είναι η ηλικία που δείχνει αν θα είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.

Χορός – 15 με 20 μηνών

Ένας πιο διασκεδαστικός τρόπος να δυναμώσει τους μύες του και να μάθει τις κινήσεις του σώματός του, είναι ο χορός. Βάλε δυνατά μουσική και χόρεψε μαζί του στο σαλόνι.

Διάβασε τα υπόλοιπα στάδια ανάπτυξης του μωρού σου στο 4moms.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT