Ορόσημο στη ζωή των εφήβων είναι η στιγμή που τα κορίτσια θα ζητήσουν από τους γονείς να ξυρίσουν τα πόδια και τις μασχάλες τους, ακριβώς όπως συμβαίνει στα αγόρια με το μουστάκι τους. Τόσο για τους γονείς όσο και για τους εφήβους σηματοδοτεί το τέλος της παιδικής ζωής και το πέρασμα στον προθάλαμο της ενήλικης. Ποιος είναι, όμως, ο ενδεδειγμένος τρόπος απαλλαγής από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε αυτές τις ηλικίες; Τι πρέπει να συστήσουν οι γονείς στα παιδιά τους; Το ξύρισμα ή κάποια άλλη μέθοδο;
Οι επιλογές περιλαμβάνουν την αποτρίχωση με κερί ή χαλάουα, τις οικιακές αποτριχωτικές μηχανές, τη χημική αποτρίχωση και την ηλεκτρόλυση. Κάθε μία από αυτές έχει τα προτερήματα αλλά και τα μειονεκτήματά της, μα όλες οδηγούν σε προσωρινά αποτελέσματα. Μετά από μερικές ημέρες οι τρίχες φυτρώνουν ξανά και το δέρμα γίνεται και πάλι άγριο και τραχύ. Η μοναδική μέθοδος που προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα είναι η αποτρίχωση με λέιζερ. Ενδείκνυται όμως για τους εφήβους;
«Στην αρχή της εφηβείας, με τις ορμόνες να κατακλύζουν τον οργανισμό, τρίχες αρχίζουν να εμφανίζονται στις μασχάλες, στα πόδια, στα γεννητικά όργανα και σε άλλα σημεία του σώματος. Ταυτόχρονα, η έναρξη της έλξης για το άλλο φύλο αλλά και τα προβαλλόμενα πρότυπα της εποχής καθιστούν τη νέα εικόνα του σώματος δυσάρεστη. Πολύ νωρίς οι έφηβοι, κορίτσια αλλά και τα αγόρια πια, ζητούν από τους γονείς τους να ξεκινήσουν αποτρίχωση για αισθητικούς λόγους», σημειώνει ο Πλαστικός Χειρουργός δρ Γεώργιος Βελημβασάκης.
«Το λέιζερ είναι μακράν η καλύτερη λύση, αλλά πολλοί γονείς ανησυχούν μήπως δεν είναι ασφαλές γι’ αυτές τις ηλικίες. Παρότι γνωρίζουν ότι σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί η πιο οικονομική, ατραυματική και ανώδυνη μέθοδος, αναρωτιούνται αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και εάν η αποτρίχωση με λέιζερ είναι αποτελεσματική σε τόσο νεαρό δέρμα.
Πράγματι, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια της διαδικασίας, αλλά η ηλικία δεν είναι ένας από αυτούς. Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι απολύτως ασφαλής καθώς δρα στοχευμένα στη ρίζα της τρίχας και απενεργοποιεί τον θύλακά της για πάντα χωρίς να επηρεάζει τους πόρους ή τη δομή του δέρματος. Ωστόσο συστήνεται να πραγματοποιείται σε άτομα άνω των 14 ετών, και από έναν έμπειρο και καταρτισμένο επαγγελματία», προσθέτει.
Σε νεαρότερες ηλικίες δε συνιστάται, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η ανάπτυξη των τριχών. Ενδεχομένως τα παιδιά που μόλις μπήκαν στην εφηβεία να μην μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τις απαιτήσεις πριν και μετά τη θεραπεία, τις “υποχρεώσεις” που έχουν έως ότου ολοκληρωθούν οι συνεδρίες και ότι πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται σταδιακά.