Κολπικές εκκρίσεις: Πότε πρέπει να μας ανησυχούν;

Η Μαιευτήρας - Χειρούργος - Γυναικολόγος, Λαζαράκη Αντωνία μας δίνει όλες τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε.

Elle 01 Νοε. 23
Κολπικές εκκρίσεις: Πότε πρέπει να μας ανησυχούν;

Με την έναρξη της περιόδου, τα κορίτσια παρατηρούν αύξηση των κολπικών εκκρίσεων. Η μήτρα, ο τράχηλος και ο κόλπος (και οι βαρθολίνει οι αδένες κατά την σεξουαλική επαφή) παράγουν φυσιολογικά υγρά στα οποία εμπεριέχονται κύτταρα και βακτήρια: τα κολποβακτηρίδια που αποτελούν και την απαραίτητη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Αυτές οι εκκρίσεις βοηθούν στον καθαρισμό και την λίπανση του κόλπου και αντιμάχονται τον αποικισμό του από βλαβερά βακτήρια και μικροοργανισμούς που προκαλούν λοιμώξεις. Αλλαγές στην συνηθισμένη ποσότητα, υφή, χρώμα και οσμή των υγρών αυτών μπορεί να σημαίνουν φλεγμονή, που στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσότητα των υγρών αυτών διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και επηρεάζεται από την φάση του κύκλου της, καθώς και από την εγκυμοσύνη, την λήψη αντισυλληπτικών, την εμμηνόπαυση…

Ποια θεωρούμε φυσιολογικά κολπικά υγρά;

Τα φυσιολογικά κολπικά υγρά πρέπει να είναι διαυγή ως άσπρα, υδαρή ως βλεννώδη, χωρίς δυσάρεστη οσμή και να μην προκαλούν ερεθισμό στο αιδοίο. Πιο συγκεκριμένα:

ΥΦΗ: υδαρή ως κολλώδης παχύρρευστη βλέννα. Στις γόνιμες μέρες είναι αυξημένα και μοιάζουν με το ασπράδι ωμού αυγού. Φλεγμονές δημιουργούν αφρώδη, κρεμώδη και σαν κομμένο γάλα ή cottage cheese υγρά.
ΧΡΩΜΑ: διαυγή, λευκά- ζαχαρί ως ιβουαρ, διαφορετικά στις διάφορες φάσεις του κύκλου. Έντονα κίτρινα, πράσινα, γκρι, καφέ, αιματηρά υγρά υποδεικνύουν πρόβλημα και πρέπει να επισκεφτούμε τον γυναικολόγο μας.
ΟΣΜΗ: μπορεί να έχουν μια ελαφριά οσμή χωρίς να μυρίζουν άσχημα. Αν διαπιστώσουμε μυρωδιά ψαριού και ζυμαριού είναι πολύ πιθανή κολπική μόλυνση
ΠΟΣΟΤΗΤΑ: δεν είναι ίδια σε όλες τις γυναίκες, επηρεάζεται από τον κύκλο μας. Στην εγκυμοσύνη αυξάνει. Κατά την χρήση αντισυλληπτικών και στην κλιμακτήριο μειώνεται. Στην εμμηνόπαυση ο κόλπος στεγνώνει. Απότομες αλλαγές στην ποσότητα πρέπει να διερευνηθούν.

Τι παρατηρούμε όταν υπάρχει μόλυνση;

Συνήθως όταν υπάρχει κολπίτιδα παρατηρείται εκτός από την αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις , ερεθισμός, ερυθρότητα, οίδημα, καύσος, κνησμός στο αιδοίο, τσούξιμο στην ούρηση. Στις τραχηλίτιδες μπορεί να διαπιστωθεί και αίμα μετά την σεξουαλική επαφή και στις φλεγμονές της πυέλου, πόνος χαμηλά στην κοιλιά. Ενδεικτικά:

Κολπικές εκκρίσεις  -Πιθανή αιτία

Οσμή ψαριού: Βακτηριακή κολπίτιδα
Πηχτές λευκές εκκρίσεις σαν cottage cheese: Μυκητιασική κολπίτιδα
Πράσινες κίτρινες αφρώδεις εκκρίσεις: Τριχομονάδα
Με Πόνο στην πύελο ή αίμα: Χλαμύδια ή γονόρροια
Με μικρές φουσκάλες ή έλκη στο περίνεο: Έρπης

Πώς δημιουργούνται οι φλεγμονές;

Δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθούν και όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν κολπίτιδες. Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, η έντονη σεξουαλική ζωή και οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, η χρόνια χρήση αντισυλληπτικών, ο διαβήτης, λήψη αντιβιοτικών, η μειωμένη άμυνα του σώματος, η διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, πισίνες, τζακούζι, αλλεργίες, η μη σωστή χρήση του ταμπόν και του κυπέλου περιόδου, η ατροφία του κόλπου, ο καρκίνος και οι θεραπείες του,.. αποτελούν τα πιο συνηθισμένα αίτια.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Για να αποφύγουμε τις φλεγμονές καλό είναι να χρησιμοποιούμε προφυλάξεις στις επαφές μας που εμποδίζουν την μετάδοση των STIs. Η σωστή, με ειδικό καθαριστικό και σε καμία περίπτωση χρήση αντισηπτικού, περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής. Αποφυγή κολπικών πλύσεων γιατί διαταράσσουν την φυσιολογική κολπική χλωρίδα. Σωστό σκούπισμα από εμπρός προς τα πίσω μετά την τουαλέτα μας ώστε να μην έρχονται μικρόβια από το ορθό στον κόλπο και την ουρήθρα. Αποφυγή των συνθετικών εσωρούχων, στενών παντελονιών, κολλάν και παραμονή με το μαγιό για πολλή ώρα. Προσοχή στην χρήση της πισίνας , του τζακούζι, των δημοσίων τουαλετών. Πάντα καθόμαστε στην πετσέτα μας το καλοκαίρι στην παραλία. Τακτική αλλαγή του ταμπόν, της σερβιέτας και καθαρισμός του cup περιόδου. Ενυδάτωση του κόλπου και επαναφορά της φυσιολογικής χλωρίδας στην εμμηνόπαυση. Υγιεινή διατροφή. Αν νιώσουμε ότι κάτι έχει αλλάξει και δεν ‘πάει καλά’, καλύτερα να μιλήσουμε με τον γυναικολόγο μας.

Κολπικές εκκρίσεις

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινώνησε με τη Dr Αντωνία Λαζαράκη: https://lazaraki.gr/

Ιατρείο : Ηρώδου Αττικού 7 – Κηφισιά 14561, Δ Κτίριο, 2ος Όροφος

Cover Photo: iStock

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT