Μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού: Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάς το ραντεβού σου!

Η Μαιευτήρας- Χειρούργος- Γυναικολόγος, Αντωνία Λαζαράκι, απαντά σε όλες μας τις απορίες για το καρκίνο του μαστού και με αφορμή το μήνα πρόληψης- Οκτώβριο- τονίζει τη σημαντικότητα του τακτικού ελέγχου.

Elle 25 Οκτ. 22
Μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού: Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάς το ραντεβού σου!

Ο καρκίνος του μαστού υπάρχει και είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες! Κάθε χρόνο και ιδιαίτερα τον Οκτώβριο, που έχει ανακηρυχθεί ως μηνάς επαγρύπνησης για τον καρκίνο του μαστού, προσπαθούμε να θυμίσουμε στις γυναίκες την σημαντικότητα του ετήσιου ελέγχου. Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου που ενδέχεται να εμφανίσει μια γυναίκα, αλλά είναι ιάσιμη και η πρόληψη σώζει ζωές.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη σωστή πρόληψη

Όσο μεγαλώνουμε η πιθανότητα να προσβληθούμε από την νόσο αυξάνεται! Η πεποίθηση ότι περάσαμε την επικίνδυνη ηλικία είναι απόλυτα λανθασμένη. Μάλιστα, στις γυναίκες νεότερης ηλικίας ο καρκίνος είναι πιο επιθετικός και-  σύμφωνα με μελέτες- μέχρι την ηλικία των 85 ετών 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσουν την νόσο. Το κυριότερο; Το 90% των γυναικών δεν έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Ωστόσο είναι μια νόσος που όταν διαγνωστεί εγκαίρως θεραπεύεται και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε!

Στις ανεπτυγμένες χώρες όπου υπάρχει υποδομή 9 στις 10 γυναίκες τον νικούν. Η ασθένεια και η εξέλιξη της πλέον είναι κατανοητή από την επιστημονική κοινότητα. Ο συνδυασμός των θεραπειών εξατομικεύεται και υπάρχουν νέοι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονιστεί πως η ανίχνευση της πάθησης σε αρχικό στάδιο κάνει την ίαση πιο εύκολη και γι’ αυτό προτεραιότητα μας πρέπει να αποτελεί η πρόληψη.

καρκίνο του μαστού

 

Ποια είναι η αιτία του καρκίνου του μαστού;

Είναι μια συνδυασμένη αλληλεπίδραση γονιδίων και περιβάλλοντος. Ο κληρονομικός καρκίνος ανέρχεται στο 5-10% με πιο γνωστά ογκογονίδια το BRCA1 και BRCA2. Δεν σημαίνει όμως ότι όταν φέρουμε το γονίδιο αναπτύσσουμε καρκίνο και ούτε το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν έχουμε το γονίδιο και είμαστε ασφαλείς. Παράγοντες κινδύνου είναι το φύλο (απαντάται και στους άντρες σε ποσοστό 1%), η ηλικία, οι ακτινοβολίες για άλλους λόγους υγείας, η παχυσαρκία, η πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρήσεως ( πριν τα 12 έτη) , η καθυστερημένη έναρξη της εμμηνόπαυσης, η απόκτηση παιδιών μετά τα 30, η μη απόκτηση παιδιών, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης πάνω από 5 έτη, η καθημερινή χρήση αλκοόλ..

Αυτοεξέταση & και ραντεβού με το γιατρό μας!

 Σίγουρα κάθε γυναίκα είναι ο καλύτερος γιατρός για το στήθος της! Ξέρουμε τον μαστό μας καλύτερα από οποιονδήποτε και μπορούμε να τον ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ακόμα και μόνες μας. Ο καρκίνος είναι κύτταρα του μαστού που αρχίζουν να αναπτύσσονται μη φυσιολογικά και να διαιρούνται γρήγορα σχηματίζοντας μια μάζα. Αυτό προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε με την ψηλάφηση. Αυτό όμως συμβαίνει σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Η μαστογραφία μπορεί να τον ανιχνεύσει σε πολύ πρώιμο στάδιο όταν είναι ακόμα σαν μικρές τελίτσες στην εικόνα. Μετά τα 40 η μαστογραφία πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο! Ναι, έχει ακτινοβολία, αλλά είναι μικρή, όπως ακριβώς αυτή που παίρνουμε από το περιβάλλον σε διάστημα 7 εβδομάδων περίπου. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα και όταν είμαστε συνεπείς με την μαστογραφία δεν ξεχνάμε την αυτοεξέταση, καθώς ακόμα και το διάστημα ενός έτους θεωρείται μεγάλο και μπορεί κάτι να πιάσουμε μέχρι την επομένη μαστογραφία. Μάλιστα, ο υπέρηχος συμπληρώνει τον έλεγχο. Δεν έχει ακτινοβολία και μπορεί να γίνεται συχνότερα. Οι κύστες και τα ινοαδενώματα ανιχνεύονται και συγκρίνονται καλύτερα με τον υπέρηχο.

Η μαγνητική μαστογραφία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους πυκνούς μαστούς και μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τις ύποπτες περιοχές. Η βιοψία είναι αυτή που θα επιβεβαιώσει τον καρκίνο, θα μας πει ποιον τύπο έχουμε να αντιμετωπίσουμε, πόσο επιθετικός είναι και αν έχει ορμονικούς και άλλους υποδοχείς που θα βοηθήσουν στην στρατηγική της θεραπείας.

Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται από ομάδα συνεργαζόμενων ειδικοτήτων ανάλογα από το πλάνο της θεραπείας. Ο μαστολόγος είναι ο ιατρός που θα κάνει την διάγνωση και όχι ο γυναικολόγος ή ο ακτινοδιαγνώστης.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η επιστήμη συνεχώς προοδεύει και μας χαρίζει μέσα να αντιμετωπίσουμε κάθε ασθένεια. Από την μεριά μας θα πρέπει να ακολουθούμε τα πρωτοκόλλα πρόληψης !

καρκίνο του μαστού

Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσεις άμεσα τον ιατρικό σου έλεγχο επισκέψου την ιστοσελίδα:

https://lazaraki.gr/

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: