Tο τέλος του φθινοπώρου θα μας βρει πιο αδύνατες χωρίς να χρειάζεται να μετράμε θερμίδες. Θα αλλάξουμε λίγο τις ώρες των γευμάτων δίχως όμως να θυσιάσουμε την ποσότητα και το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό. Αυτά υποστηρίζει ο παθολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Δελλής ο οποίος στο νέο του βιβλίο The Dr. Dellis Diet, Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης (εκδ. Λιβάνη) υπόσχεται απώλεια περισσότερων κιλών συγκριτικά με άλλες γρήγορες δίαιτες και βελτίωση των δεικτών της υγείας μας. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει ο ειδικός, δεν θα ξαναπάρουμε εύκολα κιλά, αλλά θα διατηρήσουμε το νέο μας βάρος. «Σε μελέτη που κάναμε φάνηκε ότι σε διάστημα 2 μηνών, με τη Μεσογειακή Διατροφή η απώλεια περιφέρειας μέσης έφτασε κατά μέσο όρο το -5,48 ενώ με τη Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης η τιμή ήταν -8,69. Η απώλεια σπλαχνικού λίπους στη Μεσογειακή Διατροφή έφτασε το -5,12 ενώ με τη Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης στο -6,57. Το κέρδος δεν είναι μόνο ότι κάποιος χάνει κιλά, αλλά και ότι δεν πεινάει, δεν κάνει υπογλυκαιμίες και καταναλώνει τροφές που τον ευχαριστούν». Με ποιο τρόπο όμως γίνεται η δίαιτα της Βασικής Ινσουλίνης;
Οι κανόνες
Όπως αναφέρει ο γιατρός, η βασική αρχή του πλάνου που θα ακολουθήσουμε είναι εκείνη που σχετίζεται με την ορμόνη ινσουλίνη: «Όταν η ινσουλίνη είναι χαμηλή, ο οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά που του δίνουμε και έτσι καίει το αποθηκευμένο λίπος». Με βάση αυτό το αξίωμα προσαρμόζεται και το πρόγραμμα διατροφής με τον εξής τρόπο:
1.Ποντάρουμε στις πρωτεΐνες μέχρι τη 1 μ.μ.: Δεν πρέπει να καταναλώσουμε καμία τροφή
που μπορεί να ανεβάσει την ινσουλίνη κατά τις πρωινές ώρες και μέχρι τις 4 το μεσημέρι. «Κάθε φορά που ανεβαίνει η ινσουλίνη στο αίμα όλες οι θρεπτικές ουσίες που λαμβάνουμε από τις τροφές αποθηκεύονται στο σώμα, στα λιποκύτταρα και στους μυς. Διαφορετικά το σώμα αναγκάζεται να κάψει το αποθηκευμένο λίπος από τα λιποκύτταρα ή γλυκογόνο από τους μυς».
Οι απαγορευμένες τροφές μέχρι τη 1 περιλαμβάνουν οτιδήποτε περιέχει υδατάνθρακες επειδή ανεβάζουν την ινσουλίνη, δηλαδή φρούτα, λαχανικά, ψωμί, ζάχαρη, δημητριακά, γάλα, αλκοόλ, γιαούρτι. Αντίθετα επιτρέπονται τυριά, αλλαντικά, αυγά, κρέατα, μαγιονέζα, ελιές, σολομός.
2.Αφαγία μεταξύ 1-4: Αν μετά το πρωτεϊνικό γεύμα καταναλώσουμε υδατάνθρακες τότε η ινσουλίνη θα ανέβει και ο οργανισμός θα απορροφήσει και θα αποθηκεύσει τα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που καταναλώσαμε τρεις ώρες νωρίτερα με αποτέλεσμα να πάρουμε βάρος. Γι’ αυτό μέχρι τις 4 επιτρέπονται αναψυκτικά λάιτ και νερό.
3.Τρώμε ελεύθερα μετά τις 4: Ήρθε η στιγμή να φάμε ψωμί, μακαρόνια, να πιούμε κρασί και να απολαύσουμε ακόμα και το γλυκό μας. «Στη Δίαιτα της Βασικής Ινσουλίνης υπάρχουν οπωσδήποτε 1-2 μερίδες φρούτα και 1-2 σαλάτες, κάτι που στη συντήρηση αυξάνεται στις 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά, οπότε είναι μια δίαιτα που μπορεί να γίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα» επισημαίνει ο κ. Δελλής.
Ωστόσο, πόσο υγιεινό είναι να δίνουμε έμφαση στο κρέας και στα αλλαντικά που έχουν ενοχοποιηθεί για αύξηση της χοληστερόλης; Ο Δρ Δελλής απαντά: «Στη Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης, η κατανάλωση κρέατος δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαίνεται και ο λόγος είναι ο εξής: στο πρωινό που πρέπει κανείς να τρώει πρωτεΐνες, προτείνεται να επιλέγει περισσότερα τυριά από αλλαντικά, διότι τα περισσότερα αλλαντικά έχουν αρκετό άμυλο και αυτό ανεβάζει την ινσουλίνη. Θα φάει βέβαια κρέας, αλλά η ποσότητα θα είναι μέχρι 150 γραμμ. τη μερίδα, οπότε τελικά η κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών είναι σχετικά περιορισμένη. Η χοληστερίνη δε, όχι μόνο δεν ανεβαίνει, αλλά αντιθέτως μειώνεται. Η LDL φάνηκε να μειώνεται σε σχετική μελέτη μας που ανακοινώθηκε στο Πανευρωπαϊκό Διαβητολογικό συνέδριο στο Βερολίνο πρόσφατα. Επομένως, το συγκεκριμένο πλάνο βελτιώνει τη χοληστερίνη, πέρα από τους άλλους δείκτες όπως ινσουλίνη κ.α. Επιπλέον, είναι η μόνη δίαιτα ταχείας απώλειας βάρους που επιτυγχάνει καλύτερη απώλεια βάρους αλλά και βελτίωση όλων των δεικτών υγείας».
Όπως τονίζει ο κ. Δελλής, «το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει στους ανθρώπους που παχαίνουν εύκολα ή που έχουν κακές συνήθειες τη δυνατότητα να ρίξουν την ινσουλίνη τους και να χάσουν πολύ πιο γρήγορα βάρος, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες τροφής. Οπότε η δίαιτα αυτή είναι ιδανική για παχύσαρκους, για διαβητικούς αλλά και για ανθρώπους που έχουν αδυνατίσει και δεν θέλουν να ξαναπαχύνουν. Το πρόγραμμα ενδείκνυται και για απώλεια βάρους και για διατήρησή του και μπορεί να εφαρμοστεί για όλη μας τη ζωή. Στην περίοδο συντήρησης κρατάμε λίγο λιγότερες ώρες την ινσουλίνη χαμηλή στη περίπτωση που κάποιος κάνει μόνιμα την Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης, ώστε να υπάρχουν περισσότερες ώρες κανονικού φαγητού».
Το πλάνο διατροφής
Πρωινό και σνακ (έως 1): 4-5 ασπράδια αυγών με 80 γραμμ. μοτσαρέλα, 80 γραμμ. φέτα, 1-2 φέτες αλλαντικών, 2 ροδέλες πράσινη πιπεριά
Τρώμε όσο θέλουμε μέχρι τη 1 μ.μ.: ποικιλία τυριών, αλλαντικών, λάδι, μαγιονέζα, ελιές, καπνιστός σολομός, κρέας ψητό ή μαγειρευτό (όχι μπιφτέκια γιατί περιέχουν ψωμί).
Γεύμα 200-250 θερμίδων (μετά τις 4 μ.μ.): Ομελέτα με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί ή σαλάτα χωρίς λάδι και 80 γραμμ. ψητό κρέας ή ψάρι
Απογευματινό 250 θερμίδων (6-7 μ.μ.): 1 γιαούρτι έως 2% με 40 γραμμ. νιφάδες βρώμης και 3-4 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή γιαούρτι με 300 γραμμ φρούτα
Βραδινό 450 θερμίδων (8-9 μ.μ.): 100 γραμμ. μακαρόνια με σος ντομάτας και λαχανικών χωρίς λάδι ή 120 γραμμ. ψητό ή βραστό φιλέτο/χοιρινό, μπιφτέκι ή 150 γραμμ. ψάρι με 1 φέτα ψωμί και σαλάτα με 1 κ.γ. λάδι
Comfort food 150 θερμίδων: 30 γραμμ. σοκολάτα ή 300 γραμμ. φρούτα ή 1 γιαούρτι με 1 κ.γ. μέλι