Κατά καιρούς διάφορα επιστημονικά άρθρα έχουν υποστηρίξει πως το λάδι καρύδας έχει ωφέλιμες ιδιότητες για τον οργανισμό, καθώς και ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Τώρα μια νέα έρευνα από την Ιρλανδία αναφέρει πως το έλαιο αυτού του τροπικού καρπού καταπολεμά τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου, τα οποία προκαλούν φθορές στα δόντια.
Στη μελέτη του ιρλανδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Άθλον, οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο που το έλαιο καρύδας, τα φυτικά έλαια και το ελαιόλαδο μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των μικροοργανισμών. Οι ειδικοί φρόντισαν να διασπάσουν το έλαιο καρύδας. Από αυτή τη διαδικασία προέκυψε μια κατηγορία οξέων τα οποία αποδείχθηκαν πως καταπολεμούν τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου. Όπως φάνηκε, από τα τρία είδη μόνο το έλαιο καρύδας μπορούσε να αναστείλει αποτελεσματικά την ανάπτυξή τους.
«Είναι αναμενόμενο να στρέψουμε την προσοχή μας σε νέους τρόπους καταπολέμησης της μικροβιακής μόλυνσης» δήλωσε ο δρ Ντάμιεν Μπρέιντι, λέκτορας και αναπληρωτής διευθυντής του Βιοεπιστημονικού Ερευνητικού Ινστιτούτου στο Άθλον και επικεφαλής της μελέτης. Και συνέχισε: «Υπάρχει πιθανότητα το έλαιο καρύδας να αποτελέσει μια πολύ καλή εναλλακτική για την καταπολέμηση των εχθρών της οδοντικής επιφάνειας. Όπως και να ’χει, οι μελέτες θα συνεχιστούν. Θέλουμε να δούμε πώς ακριβώς επιδρά το λάδι καρύδας στον οργανισμό και στα βλαβερά βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Η στοματική υγιεινή και φροντίδα είναι ένα τεράστιο θέμα για εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, στις βιομηχανικές χώρες υποφέρει από τερηδόνα το 60%-90% των παιδιών, αλλά και η πλειοψηφία των ενηλίκων». Ίσως λοιπόν η λύση για ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα υγείας να βρίσκεται στο πιο κοντινό σουπερμάρκετ.