Μήπως σου λείπει μαγνήσιο;

Παρουσιάζεται ως η λύση για όλα, από την αϋπνία μέχρι την κούραση, την υπέρταση και τους πόνους της περιόδου. Ο γιατρός Αντώνης Λαγγουράνης εξηγεί πώς θα ωφεληθούμε από την δράση του.

Elle 18 Μαρ. 19
Μήπως σου λείπει μαγνήσιο;

Είναι από τα πιο πολύτιμα και όμως τόσο υποτιμημένα στοιχεία που μπορούμε να πάρουμε από τη διατροφή. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψή του ισοδυναμεί με αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουμε κατάθλιψη, να παρουσιάσουμε αργό μεταβολισμό, ενώ συνδέεται με την παρουσία σοβαρότερων νόσων. Στην εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου του Ποιος μπορεί να μας γιατρέψει (εκδ. Κουκκίδα), ο Αντώνης Λαγγουράνης, παθολόγος-νεφρολόγος, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο ρόλο που παίζει το μαγνήσιο στην πρόληψη και στην καλή υγεία και λύνει τις απορίες μας μιλώντας στο ELLE.

Γιατί το χρειάζομαι;
Ένα μενού με πράσινα φυλλώδη λαχανικά και χορταρικά, φρούτα όπως μπανάνα και αβοκάντο, ψάρια όπως το σκουμπρί και σνακ με κολοκυθόσπορους και ηλιόσπορους είναι ο εύκολος τρόπος να παίρνουμε καθημερινά τη δόση μαγνησίου (Mg) που χρειαζόμαστε. Όπως αναφέρει ο γιατρός «στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας, σημαντική θέση έχει και η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου με την τροφή ή με κάποιο σχετικό συμπλήρωμα διατροφής. Υπάρχουν περίπου 800 ένζυμα στον ανθρώπινο οργανισμό, των οποίων η λειτουργία εξαρτάται και ρυθμίζεται από τον βιοκαταλύτη Mg π.χ. η παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά ενέργειας, η σύνθεση πρωτεϊνών κ.ά. Επίσης, πάνω από το 70% των παθολογικών καταστάσεων συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την ένδεια των διαφόρων ιστών σε Mg». Τα προβλήματα που σχετίζονται με τα χαμηλά του επίπεδα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: υπερχοληστεριναιμία και άλλες υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, ταχυκαρδία, βαριές καρδιακές αρρυθμίες, ισχαιμία, έμφραγμα του μυοκαρδίου, επιδείνωση της λειτουργίας της μιτροειδούς βαλβίδας, εγκεφαλικά επεισόδια, ημικρανίες, κράμπες, παραισθησίες, μουδιάσματα, μυαλγίες, αρθραλγίες, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, οστεοπόρωση, οδοντικά και περιοδοντικά προβλήματα, βρογχικό άσθμα, σπασμούς του οισοφάγου, ευερέθιστο έντερο, καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλων νεοπλασμάτων, αντίσταση των ιστών στη δράση της ινσουλίνης και τον σακχαρώδη διαβήτη, άνοια, σύνδρομο τύπου Πάρκινσον κ.ά.

Από πού θα πάρω μαγνήσιο;
Οι πιο πλούσιες πηγές είναι: φρούτα, λαχανικά (ωμά και βραστά), ακατέργαστα δημητριακά (σιτάρι, ρύζι, κριθάρι, βρόμη, σίκαλη κ.ά.), όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, φακές, αρακάς, φάβα κ.ά.), ξηροί καρποί, διάφοροι σπόροι κ.ά..
Το συμπλήρωμα: Ο κ. Λαγγουράνης τονίζει ότι η δοσολογία κυμαίνεται συνήθως από 150 έως 300 mg στοιχειακού Mg ημερησίως, σε δύο δόσεις. Καλό είναι η λήψη του να γίνεται σε συνεννόηση με τον γιατρό, κυρίως όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα και άλλες φαρμακευτικές ουσίες. Π.χ. η λήψη ασβεστίου ή σιδήρου πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 ώρες από τη λήψη του Mg, όπως και εκείνη των αντιβιοτικών (τετρακυκλίνες και κινολόνες) και των διφωσφονικών (για την οστεοπόρωση). Αντενδείξεις για χορήγηση Mg αποτελούν η βαριά μυασθένεια, η μεγάλη βραδυκαρδία, η προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια και ο αποφρακτικός ή ο παραλυτικός ειλεός.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT