Ένα φιλί μπορεί να είναι άλλοτε παθιασμένο, όπως αυτό της Βίβιαν Λι και του Κλαρκ Γκέιμπλ στο Όσα Παίρνει ο Άνεμος, άλλοτε γεμάτο αλμύρα, όπως εκείνο της Ντέμπορα Κερ και του Μπαρτ Λάνκαστερ στην ταινία Όσο Υπάρχουν Άνθρωποι, ή ακόμα να εκφράζει αγωνία, όπως αυτό της Ίνγκριντ Μπέργκμαν και του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην Καζαμπλάνκα. Ωστόσο η Γουέντι Χιλ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Κολέγιο Λαφαγιέτ της Πενσιλβάνια, δίνει μια επιστημονική εξήγηση στο μυστήριο του φιλιού.
Όπως φάνηκε από έρευνα στην οποία επικεφαλής ήταν η ίδια, το σμίξιμο των χειλιών ανάμεσα σε δύο εραστές μπορεί να προκαλέσει ένα τεράστιο τσουνάμι χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που μας πλημμυρίζουν με θετικά συναισθήματα, όπως χαρά, ενθουσιασμό, ηρεμία και πληρότητα. Σύμφωνα με την επιστήμονα, «κατά τη διάρκεια ενός καυτού φιλιού ανταλλάσσουμε σάλιο που περιέχει φερομόνες, οι οποίες ανεβάζουν τη σεξουαλική μας διάθεση. Είναι πιθανόν αυτές οι ουσίες να πυροδοτούν την απελευθέρωση δύο ορμονών στον οργανισμό που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ερωτική μας ζωή. Πρόκειται για την οξυτοκίνη (ορμόνη της αγάπης), που κάνει πιο δυνατούς τους δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά και την κορτιζόλη, η οποία είναι υπεύθυνη για τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό». Η έρευνα έγινε σε 15 ζευγάρια και έδειξε πως κατά τη διάρκεια των έντονων φιλιών μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης με αποτέλεσμα οι εραστές να χαλαρώνουν, ενώ αντίθετα αυξάνονται εκείνα της οξυτοκίνης.
«Η μελέτη μας αποδεικνύει πως το φιλί είναι μια περίπλοκη διεργασία και προκαλεί ορμονικές αλλαγές» δηλώνει η Χιλ σε αμερικανική εφημερίδα. Και συνεχίζει: «Όταν ακουμπάμε τα χείλη μας σε εκείνα ενός αγαπημένου προσώπου, διάφορες σκέψεις περνούν από το μυαλό μας (τι αισθανόμαστε για εκείνο, πώς μας συμπεριφέρεται, πόσο θα κρατήσει ο έρωτάς μας), αλλά στην πραγματικότητα αγνοούμε πως έτσι πατάμε το κουμπί για να ξεκινήσει μια σειρά αλυσιδωτών χημικών αντιδράσεων μέσα μας». Το συμπέρασμα; Φιληθείτε, κάνει καλό!
Φωτό: Από τη σειρά-φαινόμενο Normal People.