Να τι μπορεί να καταστρέφει τη σχέση σας (δεν φαντάζεστε τι είναι)

Είναι αιτία κόπωσης, προσθήκης βάρους αλλά και παράγοντας που ίσως χαλά το δέσιμο με τον σύντροφό σας.

Elle 01 Οκτ. 18
Να τι μπορεί να καταστρέφει τη σχέση σας (δεν φαντάζεστε τι είναι)

Τι συμβαίνει όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς; Οι έρευνες δείχνουν ότι η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, να ευνοήσει την προσθήκη βάρους και πλέον ειδικοί εξηγούν ότι μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τη σχέση με τον σύντροφό μας.

Ο λόγος είναι απλός: Όταν το σώμα μας είναι σε κατάσταση αϋπνίας, βασικός στόχος του είναι η…επιβίωση: τι θα φάει και πότε θα κοιμηθεί. Επιστημονικά έχει φανεί ότι η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη, δηλαδή η αμυγδαλή, δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί οι αντιδράσεις μας στα ερεθίσματα που λαμβάνουμε να είναι υπερβολικές ή το ακριβώς αντίθετο. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Psychosomatic Medicine έδειξε ότι στους ανθρώπους με έλλειψη ύπνου τα ερεθίσματα στρες μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκδήλωση κατάθλιψης και σε ανησυχία. Τα μικρά προβλήματα μεγεθύνονται. Η ευερεθιστότητα μπορεί να δηλητηριάσει την σχέση με τον σύντροφό μας.

Εκτός από ευέξαπτοι, είμαστε κουρασμένοι και έχουμε χαμηλό ανοσοποιητικό, συνεπεία του οποίου αρρωσταίνουμε πιο εύκολα. Το να είμαστε συχνά έτσι φθείρει τη σχέση. Τέλος, το να έχουμε διαφορετικά ωράρια και να μη βλεπόμαστε δημιουργεί αποξένωση.

Για να αποφύγουμε τα παραπάνω προβλήματα οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να προσπαθούμε να ακολουθούμε ένα επαρκές πρόγραμμα ύπνου, να συζητάμε τα θέματα με τον σύντροφό μας όταν είμαστε ξεκούραστες και ήρεμες και να του αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT