Νηστεία και παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Έρχεται το Πάσχα και η νηστεία είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Όμως τη γίνεται με το θέμα της νηστείας στα παιδιά; Η διατροφολόγος Βένια Στίβακτα απαντά σε όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε.

Elle 20 Απρ. 21
Νηστεία και παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η διατροφή που είθισται να ακολουθούμε κατά την διάρκεια της Σαρακοστής ( αλλά και σε άλλες περιόδους νηστείας) χαρακτηρίζεται κυρίως από την ολοκληρωτική αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για αποχή από την κατανάλωση κρέατος κόκκινου, πουλερικών, ψαριών, αβγών , τυροκομικών και  γαλακτοκομικών προϊόντων. Πρόκειται για σημαντικές ομάδες τροφίμων οι οποίες αποκλείονται για μεγάλο χρονικά διάστημα και για το λόγο αυτό υπάρχει πάντα η ανησυχία για τυχόν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Η διατροφή των παιδιών, λόγω αυξημένου ρυθμού σωματικής ανάπτυξης και λόγω των ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων σε θρεπτικά συστατικά, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. . Τα μεγάλα διαστήματα νηστείας καλό θα είναι να αποφεύγονται. Εάν ωστόσο, ακολουθηθεί νηστεία από όλα τα μέλη της οικογένειας, σε ό,τι αφορά τα παιδιά, θα πρέπει να υπάρχει πάντα η σύμφωνη γνώμη του γιατρού και σε περίπτωση που συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας, τότε να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες των ειδικών. Σε αντίθετη περίπτωση, τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν πρόγραμμα νηστείας, ίσως για μικρότερα χρονικά διαστήματα ( όπως για παράδειγμα μόνο τη Μ. Εβδομάδα). Εξάλλου η νηστίσιμη διατροφή κινείται και πάλι γύρω από τον άξονα της Μεσογειακής διατροφής και εάν ακολουθηθεί με σύμμαχο έναν καλό σχεδιασμό, τότε μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

νηστεία

Ποια τρόφιμα θα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά κατά τη νηστεία, ώστε να προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και όλες τις απαραίτητες βιταμίνες;

Εν πρώτοις, για να εξασφαλίζουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της νηστείας επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών και τα απαραίτητα για τον οργανισμό τους αμινοξέα ( οι δομικού λίθοι των πρωτεϊνών) θα πρέπει να καταναλώνουν μεγάλη γκάμα φυτικών τροφών μέσω κατάλληλων πάντα συνδυασμών. Ένα από τα πιο σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά, το οποίο παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών είναι οι πρωτεΐνες. Εάν δεν συμπεριληφθούν οι κατάλληλες εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης ( από φυτικές κυρίως πηγές τότε υπάρχει κίνδυνος να μην καλυφθεί η απαιτούμενη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Ωστόσο, μέσω δημητριακών, οσπρίων και συνδυασμούς οσπρίων με σύνθετους υδατάνθρακες ( πχ όσπριο μαζί με ρύζι) κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί σε πολύ καλό ποσοστό.

Ένα άλλο ,εξίσου σημαντικό σημείο, είναι η ενίσχυση πρόσληψης σιδήρου. Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη του παιδιού , την καλύτερη απόδοση και την διατήρηση της ενέργειας του. Τρόφιμα που μπορούν να ενισχύσουν τον σίδηρο είναι: όσπρια, πράσινα και σκούρα φυλλώδη λαχανικά, εμπλουτισμένα δημητριακά, βρώμη, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα, ταχίνι, παστέλι, θαλασσινά.

Διάβασε περισσότερα σχετικά με τη νηστεία και τα παιδιά στο 4moms.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT