Όχι πια στερήσεις: Πώς θα χτίσετε μια υγιή σχέση με το φαγητό;

«Ενδυναμώστε τον εαυτό σας και θα καταφέρετε να αδυνατίσετε», μας λέει μια δασκάλα διαλογισμού σε ένα νέο best seller που καταρρίπτει τις δίαιτες. Να την εμπιστευτούμε;

Elle 23 Αυγ. 19
Όχι πια στερήσεις: Πώς θα χτίσετε μια υγιή σχέση με το φαγητό;

Φωτογράφιση: Dan Kullberg, styling: Jenny Fredriksson

Ακολουθείτε κι εσείς κάποιο καινούριο πλάνο διατροφής για να απαλλαγείτε γρήγορα από το τοπικό πάχος και να έχετε το ονειρεμένο κορμί που θέλουμε όλοι; Η Caroline Dooner, δασκάλα διαλογισμού σήμερα και πρώην εθισμένη στις… δίαιτες, με όποιο αντίκτυπο είχε αυτό στην ψυχολογία της, περιγράφει στο βιβλίο της The F@ck it Diet (εκδ. Harperwave) που έγινε best seller στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, πώς να επανέλθουμε στα κιλά μας. «Δεν προτείνω δίαιτα, αλλά έναν νέο τρόπο ζωής» τονίζει η ίδια που μας καλεί να ξαναχτίσουμε μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και να τονώσουμε συναισθηματικά και νοητικά τον εαυτό μας.

Τα εργαλεία που μας δυναμώνουν
Με ποιον τρόπο θα τα καταφέρουμε; Η Dooner μας δίνει, με παραδείγματα που δούλεψαν σε εκείνη αλλά και με επιστημονικό υποστηρικτικό υλικό, μια σειρά από οδηγίες που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον στόχο μας:
Ακούμε το σώμα μας. Αν τρώμε σωστά, δεν θα θέλουμε να τρώμε διαρκώς. Αν πεινάμε συνέχεια και δεν έχουμε ενέργεια, καλό είναι να επισκεφτούμε έναν γιατρό.
Μένουμε άπραγοι, χωρίς να κάνουμε τίποτα για 10′ καθημερινά. Και μέσα στην εβδομάδα ασχολούμαστε με τον εαυτό μας μία μέρα, π.χ. με γυμναστική.
Παίρνουμε βαθιές ανάσες για 5′ τη μέρα. Ο διαλογισμός και η ηρεμία μάς βοηθούν να μην το ρίχνουμε στο συναισθηματικό φαγητό.
Κρατάμε ημερολόγιο και καταγράφουμε πώς νιώθουμε. Η ίδια τονίζει πόσο τη βοήθησε να εξωτερικεύει τα συναισθήματά της.
Δεν στερούμαστε ό,τι μας αρέσει. Στην προσπάθειά μας να τρώμε πιο υγιεινά, η συγγραφέας μάς συμβουλεύει να μην αποκλείουμε ομάδες τροφίμων. Η ίδια μας προκαλεί να υποκύψουμε σε εκείνα με τα οποία πιστεύουμε ότι θα χάσουμε τον έλεγχο. Λατρεύετε τη σοκολάτα; Τις τηγανητές πατάτες; Θέλετε να φάτε μεγάλες ποσότητες μέσα στη μέρα; Η σχέση σας θα αλλάξει, αναφέρει. Προσοχή! Η ίδια διευκρινίζει ότι οι συστάσεις της αφορούν υγιείς ανθρώπους.
Δεν αφορίζουμε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Η μεν πρώτη έχει ενοχοποιηθεί για εθισμό μεγαλύτερο από την κοκαΐνη και εμφάνιση διαβήτη, οι δε υδατάνθρακες για προσθήκη βάρους. Η συγγραφέας τονίζει ότι αυτό που έχει αποδειχθεί είναι η συσχέτιση, όχι η αιτιακή σχέση. Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, υπάρχουν χρήσιμοι σε φρούτα, λαχανικά και ψωμί ολικής άλεσης, όλα πολύτιμα για την ενέργειά μας.
Δεν αποκλείουμε τα αλμυρά: «Χρειαζόμαστε το αλάτι. Είναι πολύτιμο θρεπτικό συστατικό και το χρειαζόμαστε για τον κυτταρικό μεταβολισμό», αναφέρει η ίδια.

Τι απαντά η διατροφολόγος
Όπως αναφέρει η διαιτολόγος διατροφολόγος Άρτεμη Δρυγιαννάκη, «καλό είναι να ακούμε το σώμα μας παρέχοντάς του αυτό που επιθυμεί ώστε να τρέφεται σωστά, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Ισορροπημένη διατροφή θεωρείται εκείνη που καλύπτει με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες & ιχνοστοιχεία) τις ανάγκες ενός οργανισμού βάση των ατομικών χαρακτηριστικών του. Σημαντικό είναι να υπάρχει ποικιλία επιλογών. Ο οργανισμός μας χρειάζεται τα πάντα με μέτρο». Η ίδια προτείνει να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς να στερηθούμε το γλυκό, αναφέροντας ως παράδειγμα τις επιλογές μίας μέρας:

Πρωί: Ψωμί ολικής άλεσης με τυρί και γαλοπούλα ή ταχίνι με μέλι ή φυστικοβούτυρο Γιαούρτι (2% λιπαρά) με 3 κ.σ. βρώμη, 1 κ.γ. λιναρόσπορο και 1 κ.γ. μέλι
Σνακ: 1 φρούτο εποχής εναλλάξ με γιαούρτι και μέλι ή ξηρούς καρπούς. Κάθε 3η-4η μέρα 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ή 1 ουστοκούλουρο
Μεσημέρι: Κοτόπουλο με σαλάτα εποχής (1 φορά την εβδομάδα ελεύθερο γεύμα)
Σνακ: 1 μπάλα παγωτό κάθε 2η-3η μέρα ή άλλο γλύκισμα της επιλογής σας.
Βραδινό: 1 σαλάτα της επιλογής σας. Σουβλάκι πίτα 1 φορά κάθε 2 εβδομάδες

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT