Ο ύπνος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το άλφα και το ωμέγα για να διατηρούμε τα επίπεδα της κούρασης και του άγχους χαμηλά. Και όλοι μας πλέον γνωρίζουμε πως αυτός αποτελεί μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να έχει μεγαλύτερη επιτυχία το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθούμε.
Ποια, λοιπόν, μέτρα πρέπει να υιοθετήσουμε για να κοιμόμαστε εύκολα, γρήγορα και βαθιά;
Κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών
Ξηροί καρποί
Είναι πλούσιοι σε κάλιο και βοηθούν στην έκκριση μελατονίνης από τον οργανισμό, της ορμόνης του ύπνου. Επίσης το σπανάκι μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα. Γενικά προτιμήστε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο, γιατί αυτό θεωρείται ένα από τα αποτελεσματικότερα φυσικά φάρμακα για τον ύπνο.
Μαρούλι για βραδινό
Περιέχει την ουσία lactucarium, ή αλλιώς το «όπιο του μαρουλιού», που βοηθάει τον εγκέφαλο να χαλαρώνει. Μπορείτε να βράσετε μερικά φύλλα για 10'-15' για να φτιάξετε ένα ρόφημα που θα σας προσφέρει ηρεμία.
Μπανάνες
Κάνουν την ίδια δουλειά με το ζεστό γάλα: Και τα δύο περιέχουν τριπτοφάνη, η οποία ηρεμεί τον οργανισμό.
Η αξία των ψαριών
Διαθέτουν βιταμίνη Β6, η οποία είναι υπεύθυνη για την έκκριση σεροτονίνης και μελατονίνης.
Χαμομήλι
Κάνει θαύματα: Ηρεμεί το νευρικό σύστημα και τους μυς και συμβάλλει στη χαλάρωση.
Κλειστές όλες οι συσκευές
Πριν πέσετε για ύπνο, σβήστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το smartphone σας, καθώς το φως που εκπέμπουν τραβάει την προσοχή σας και σας δημιουργεί υπερδιέγερση. Αν διαπιστώσετε πως τα συμπτώματα επιμένουν, μπορείτε να διαλέξετε ένα από τα αθώα συμπληρώματα διατροφής, όπως είναι η μελατονίνη, η βαλεριάνα ή η θεανίνη, ένα αμινοξύ που συναντάμε στο πράσινο τσάι.
Γιόγκα και άσκηση
Η γυμναστική προκαλεί την έκκριση ενδορφινών στον εγκέφαλο, χημικών ουσιών που λειτουργούν σαν φυσικό παυσίπονο και οι οποίες μειώνουν παράλληλα το στρες, μια από τις αιτίες της αϋπνίας. Εκτός από τη γιόγκα, που βοηθά στη χαλάρωση μέσα από τις αναπνοές, το περπάτημα για 30' μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα, ενώ συγχρόνως διώχνει και την κατάθλιψη.
Σωστή αναπνοή
Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος αναπνοής για να διώξουμε το στρες. Συνήθως αναπνέουμε ασυναίσθητα, το ερώτημα όμως είναι: το κάνουμε σωστά; Έρευνες έχουν δείξει πως, όταν ένα άτομο δεν αναπνέει με τον κατάλληλο τρόπο, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό που πρέπει να πράξουμε είναι να εισπνέουμε βαθιά μέχρι ο αέρας να γεμίσει τους πνεύμονες και μετά να εκπνέουμε αργά και σταθερά.
Info: www.merianos.gr