Ορμόνες: Ο μεγάλος σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Απλές τακτικές διατροφής και άσκησης ενώνουν τα κομμάτια του σύνθετου «ορμονικού παζλ» κάθε γυναικείου οργανισμού, βοηθώντας μας να χάσουμε βάρος, αλλά και να απαλλαγούμε από διαταραχές, ενοχλήσεις και φλεγμονές.
 

Elle 30 Νοε. 11
Ορμόνες: Ο μεγάλος σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Ορμόνες και βάρος: Δεν μας ήταν άγνωστη η σχέση τους. Υποψιαζόμασταν μάλιστα ότι ο συνδυασμός τους ήταν μοιραίος. Παρ' όλα αυτά, χρειάστηκαν πάνω από 10 χρόνια μελέτης και καταγραφής στοιχείων για να καταλήξουν οι ειδικοί στο πώς αυτές ανεβάζουν αλλά και κατεβάζουν απότομα το δείκτη στη ζυγαριά, παίζοντας το δικό τους ρόλο στον οργανισμό μας. Καθώς όμως οι ορμόνες (και κυρίως η χορήγησή τους) έχουν αποδειχτεί επικίνδυνη υπόθεση, η τελευταία λέξη της ιατρικής «μόδας» είναι η όσο το δυνατόν πιο φυσική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν. Πάνω σε αυτό το μοτίβο η Καναδή φυσικοπαθητικός γιατρός Νατάσα Τέρνερ, κορυφαία στην ειδικότητά της και ιδρυτικό στέλεχος της κλινικής Clear Medicine στο Τορόντο, που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, αναπτύσσει τη θεωρία της στο βιβλίο The Hormone Diet. A 3-step Program to Help you Lose Weight, Gain Strength and Live Younger Longer. (Η δίαιτα των ορμονών. Ένα πρόγραμμα σε 3 βήματα που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, να αποκτήσετε δύναμη και ζήσετε νεότεροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εκδ. Rodale).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
 

Πρώτη φάση: Διαρκεί 15 ημέρες και σε αυτή αποκλείονται αλλεργιογόνες τροφές, αλλά και προϊόντα που προκαλούν φλεγμονές στον οργανισμό.
Δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε:
Γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελαδινό γάλα, δημητριακά και κάθε είδους άλευρα, ακόμα και νιφάδες βρόμης, καλαμπόκι, τρανς λιπαρά ή, αλλιώς, υδρογονωμένα λίπη, ποπ-κορν, αλκοόλ, καφέ, φιστίκια, ζάχαρη, μέλι, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, χυμούς, αναψυκτικά, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπ-φρουτ, χοιρινό, βοδινό, αρνί, αλλαντικά, μπέικον ή λουκάνικα.
Στη θέση αυτών των τροφών μπαίνουν τροφές όπως:
Κινόα, ρύζι, γλυκοπατάτες, κολοκύθες, λαχανικά, υπόλοιπα φρούτα (εκτός από εσπεριδοειδή), όσπρια, ξηροί καρποί (εκτός από φιστίκια), πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια), ψάρι, θαλασσινά, φέτα (από πρόβειο γάλα), κατσικίσιο τυρί (σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από 1 κ.σ. την ημέρα) και ελάχιστο βούτυρο (όχι πάνω από 1 κ.γ. την ημέρα), παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και έλαιο λιναρόσπορου, αυγά, γάλα σόγιας ή από άλλες εναλλακτικές πηγές, όπως είναι το αμύγδαλο ή το ρύζι, αλλά χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, καθώς και τα προϊόντα σόγιας.

Δεύτερη φάση: Μετά την 14η μέρα επαναφέρουμε κάποιες τροφές στο μενού μας ξεκινώντας από τη σίκαλη, το πλήρες γιαούρτι (κατά προτίμηση από βιολογικές καλλιέργειες), το τυρί με χαμηλά λιπαρά, το σιτάρι και τέλος το κόκκινο κρέας.

Προπόνηση με… ορμονικά μπόνους
Δεν αρκεί όμως μόνο η διατροφή για να αποκαταστήσουμε την ορμονική τάξη. Η Νατάσα Τέρνερ στο βιβλίο της προτείνει ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας, που αυξάνει τα οφέλη της συγκεκριμένης φάσης της αποτοξίνωσης και το οποίο περιλαμβάνει:
-30'-40' ασκήσεις ενδυνάμωσης (προπόνηση με βάρη, λάστιχα κ.λπ.) τρεις φορές την εβδομάδα.
-20'-30' καρδιοαγγειακές ασκήσεις, όπως τροχάδην, γρήγορο περπάτημα, αερόβια προπόνηση, ποδηλασία, κωπηλασία, κολύμβηση, ακόμα και χορός, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αν επιθυμείτε επανάληψη της καρδιαγγειακής άσκησης, επιλέξτε να την κάνετε στο τέλος της προπόνησης με βάρη και όχι πάνω από 15'.
-30'-90' γιόγκα μία ή και δύο φορές την εβδομάδα (αρκεί να μη συμπίπτει με τις ημέρες που κάνετε μυϊκή ενδυνάμωση).
-Μία τουλάχιστον μέρα ανάπαυσης στη διάρκεια της οποίας, αν θέλετε, μπορείτε να ασχοληθείτε με κάποια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί, όπως είναι το περπάτημα, τα πατίνια, το θαλάσσιο σκι, το κολύμπι ή το ποδήλατο.
Με τη γυμναστική όλες οι πολύτιμες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και τη βελτίωση της διάθεσης ορμόνες, όπως ντοπαμίνη, αυξητική ορμόνη, τεστοστερόνη, κορτιζόλη, σεροτονίνη και λεπτίνη, θα ενισχυθούν. Επιπλέον, μέσα στα μπόνους της άσκησης αυτού του τύπου θα υπολογίσετε και τη μείωση των εσωτερικών φλεγμονών, της εκκρινόμενης ινσουλίνης, που αυξάνει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αλλά και της ανεξέλεγκτης όρεξης για φαγητό.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT