Ποιο είναι το πιο ασφαλές μαύρισμα;

Σολάριουμ, ηλιοθεραπεία ή κάποιο προϊόν self tan; Η ειδικός απαντά.

Elle 30 Απρ. 14
Ποιο είναι το πιο ασφαλές μαύρισμα;

Μπορεί η παραμονή στον ήλιο να κρύβει κινδύνους, αλλά τα λάδια μαυρίσματος και τα self tan έχουν γίνει ανάρπαστα τα τελευταία χρόνια. Συμπέρασμα; Ναι μεν η λευκή επιδερμίδα αποτελεί ένδειξη υγείας, στο μυαλό μας όμως η ηλιοκαμένη όψη είναι σέξυ. Το ζητούμενο είναι ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να την αποκτήσουμε.

Η ηλιοθεραπεία: Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, φωτογήρανση (ρυτίδες, καφέ κηλίδες, χαλάρωση), καταρράκτη στα μάτια. Γι' αυτό εξάλλου, όποια μέθοδο μαυρίσματος κι αν επιλέξετε, η καθημερινή χρήση αντιηλιακού με SPF 30 τουλάχιστον είναι απαραίτητη. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι σε αντίθετη περίπτωση αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος, της πιο επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος. «Αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε να εκτεθεί στον ήλιο, πρέπει να αποφεύγει τις ώρες 12-4» τονίζει η δερματολόγος Λία Παπαθανάκου.

Το self tan: «Τα προϊόντα αυτομαυρίσματος δεν δημιουργούν πρόβλημα γιατί ουσιαστικά βάφουν την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος. Χρειάζεται να εφαρμόζονται τακτικά για να έχουν αποτέλεσμα, διαφορετικά το χρώμα φεύγει. Το αρνητικό τους είναι ότι δεν προστατεύουν το δέρμα, γι' αυτό πρέπει είτε να έχουν ενσωματωμένο SPF ή να συνδυάζονται με αντιηλιακό» επισημαίνει η δερματολόγος.

Το τεχνητό μαύρισμα με σπρέι ή κρέμα θεωρείται το πιο σίγουρο μέσο για να αποκτήσουμε λαμπερή, μπρούντζινη επιδερμίδα. Μερικές εφαρμογές αρκούν. Ο μηχανισμός είναι ο εξής: η ουσία DHA (διχλωροακετόνη) που περιέχουν τα προϊόντα αλληλεπιδρά με τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα του δέρματος και έτσι δημιουργείται το συγκεκριμένο εφέ. Βέβαια, αρκετοί γιατροί τονίζουν ότι δεν πρέπει να τα απλώνουμε σε χείλη, βλέφαρα και μύτη γιατί ενδέχεται η ουσία να συμβάλλει στην ανάπτυξη ελεύθερων ριζών.

Το σολάριουμ: Η κ. Παπαθανάκου αναφέρει: «Υπάρχει κοινοτική οδηγία στην οποία αναφέρεται ότι το σολάριουμ σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση μελανώματος. Οι λάμπες εκπέμπουν ακτινοβολία UVA και UVB, ενώ το δέρμα δεν προστατεύεται από αντιηλιακό. Επίσης δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό ακριβώς η έκθεση προκαλεί πρόβλημα, γι' αυτό κι εμείς οι δερματολόγοι το θεωρούμε απαγορευτικό».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT