Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να μαγειρεύουμε;

Η ετοιμασία του φαγητού σε χαμηλές θερμοκρασίες -βραστό ή στον ατμό- είναι το κλειδί για να διατηρούν οι τροφές τα θρεπτικά τους συστατικά, αλλά και για να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός με βλαβερές ουσίες.

Elle 17 Σεπ. 13
Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να μαγειρεύουμε;

Προτιμάτε το φαηγτό βρασμένο στην κατσαρόλα ή στον ατμό; Αν ναι, είστε σε καλό δρόμο, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Diabetes Care, το μαγείρεμα με αυτούς τους τρόπους μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη. 

Στόχος των ερευνητών ήταν να δουν αν τελικά η διαδικασία που ακολουθούμε κάθε φορά που μαγειρεύουμε επηρεάζει την ευαισθησία του οργανισμού μας στην ινσουλίνη, δηλαδή το πώς αντιδρούν τα κύτταρα σε αυτήν. Στη μελέτη συμμετείχαν 74 υπέρβαρες γυναίκες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. 

Όλες ανάλαβαν να ετοιμάσουν φαγητό με τα ίδια υλικά, χοιρινό, κοτόπουλο, αυγά, σολομό κ.λπ. Οι συμμετέχουσες της πρώτης έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στο τηγάνισμα, το ψήσιμο ή το γκριλ, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Παράλληλα, κατά τη διάρκειά τους παράγονται διάφορα βλαβερά προϊόντα, όπως εκείνα της γλυκοζυλίωσης (AGEs), που σχετίζεται με την εμφάνιση διαβήτη. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας μπορούσαν να κάνουν το φαγητό είτε βραστό ή στον ατμό, διαδικασίες που απαιτούν χαμηλές θερμοκρασίες. 

Έπειτα από ένα μήνα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες της πρώτης ομάδας παρουσίαζαν χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη από ό,τι εκείνες της δεύτερης. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Όταν τα κύτταρα αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, δεν μπορούν να απορροφήσουν καλά τη γλυκόζη. Επομένως τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τη συντάκτρια της μελέτης Σούζαν Μπίγκελ, επίκουρο καθηγητή διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. 

Τέλος, τα υψηλά επίπεδα των υποπροϊόντων γλυκοζυλίωσης, τα οποία ήταν περισσότερα στην α' κατηγορία, αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, καταστάσεις που κάνουν πιο δύσκολη την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα κύτταρα (π.χ. ινσουλίνη). Για όλους τους παραπάνω λόγους οι ειδικοί συνιστούν το μαγείρεμα στον ατμό ή την κατσαρόλα ως την καλύτερη και πιο υγιεινή λύση.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT