Πώς θα κατεβάσουμε την κακή χοληστερόλη;

Έξυπνες τροφές, άσκηση και αποχή από το κάπνισμα είναι οι βασικές κινήσεις για να δείτε τις τιμές των λιπιδίων να πέφτουν. 

Elle 25 Οκτ. 13
Πώς θα κατεβάσουμε την κακή χοληστερόλη;

Μήπως στο τσεκάπ που κάνατε φάνηκε ότι έχετε υψηλή χοληστερίνη; Είναι γεγονός ότι τα λιπίδια είναι πολύτιμα για τον οργανισμό, αλλά όχι όλα. Για να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι απαραίτητη η σωστή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής. «Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη στον οργανισμό, μεταξύ άλλων για τη δημιουργία των κυτταρικών μεμβρανών» επισημαίνει η καρδιολόγος Βίκυ Ματζαράκη.

Οι κανονικές τιμές είναι μέχρι 220 mg για την ολική, γύρω στα 120 mg για την κακή (LDL) και άνω του 50 για την καλή (HDL). Για να μειωθεί η κακή, που επιβαρύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, είναι αναγκαίο να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, φτωχό σε κακά λιπαρά και ζωικό λίπος, και να ασκείστε. Σε περίπτωση πάλι που τα λιπίδια στο αίμα είναι παθολογικά αυξημένα, ο γιατρός είναι πιθανό να σας συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Ειδικότερα, οι ενδεικτικοί τρόποι για να διατηρηθεί η χοληστερόλη σε φυσιολογικά επίπεδα είναι οι εξής: 

1) Χάστε βάρος
Η παχυσαρκία επιβαρύνει την υγεία σας και ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Για κάθε 2 κιλά που χάνετε, αυξάνεται ελαφρώς η καλή χοληστερόλη. Προσπαθήστε να υιοθήσετε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής που θα σας υποδείξει ο διαιτολόγος.

2) Καταναλώστε έξυπνες τροφές
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Medicine, άτομα τα οποία λάμβαναν καθημερινά 1.000 mg ασβεστίου (σε συμπλήρωμα) διαπίστωσαν πως οι τιμές της καλής χοληστερόλης ανέβηκαν κατά 7% μετά από κάποιο διάστημα.  Άλλες έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι παρακάτω τροφές κατεβάζουν την κακή: ελαιόλαδο, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, τσιπούρα), τσάι, κόκκινο κρασί (1 ποτήρι καθημερινά), βρόμη (2 κ.σ. καθημερινά), μανιτάρια, σκόρδο, μαύρη σοκολάτα (με μέτρο).

3) Ποντάρετε στους ξηρούς καρπούς
Αμύγδαλα, καρύδια, μακαντέμια, φιστίκια (όλα ανάλατα) οδηγούν σε αύξηση της καλής (HDL) χοληστερόλης. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 67 γραμμ., η οποία βελτιώνει την αναλογία καλής/κακής πάνω από 8%.

4) Μην καπνίζετε
Στους καπνιστές η καλή χοληστερόλη είναι γύρω στα 5 mg χαμηλότερη σε σχέση με τους υπόλοιπους. Μέσα σε δύο εβδομάδες αποχής από το τσιγάρο τα επίπεδά της θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.

5) Περπατήστε!
Αν ασκείστε καθημερινά για 20' θα δείτε ότι η HDL θα αυξηθεί κατά 2,5 μονάδες, ενώ για κάθε 10' επιπλέον 1,4. Έχετε υπόψη σας ότι δεν παίζει ρόλο το είδος της άσκησης, δηλαδή αν είναι έντονη ή ήπια. Αρκεί να σηκωθείτε από τον καναπέ σας και να δραστηριοποιηθείτε. 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT