Πώς θα νικήσετε την ημικρανία;

Μην υποφέρετε σιωπηλά. Απευθυνθείτε στο νευρολόγο και δώστε τέλος στον πόνο και τη ναυτία ακολουθώντας τους τρόπους και την αγωγή που σας προτείνει.

Elle 03 Ιουν. 19
Πώς θα νικήσετε την ημικρανία;

Φωτογράφιση: Rocio Ramos

«Δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος» απαντούν όσοι πάσχουν από ημικρανία σε όσους από εμάς προσπαθούμε να καταλάβουμε τη δυσκολία τους να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Περίπου 1,5 εκατ. ενήλικες στην Ελλάδα παρουσιάζουν επεισόδια μέτριας έως σοβαρής κεφαλαλγίας που επαναλαμβάνονται, «χτυπώντας» συχνά τη μία πλευρά του κεφαλιού και συνοδεύονται από ναυτία, εμετό, ευαισθησία στο φως, τους ήχους και τις οσμές. Εμφανίζουν ακόμα και διαταραχές στην όραση, την αισθητικότητα και την ομιλία, συμπτώματα ικανά να επηρεάσουν τις προσωπικές σχέσεις και την καθημερινότητά τους. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει την ημικρανία στις δέκα πιο σημαντικές αιτίες μακροχρόνιας ανικανότητας για άνδρες και γυναίκες. Σε κάποιους ανθρώπους το πρόβλημα διαρκεί τουλάχιστον 15 μέρες το μήνα (χρόνια ημικρανία). Ωστόσο, 4 στους 10 ανθρώπους δεν έχουν διάγνωση, με αποτέλεσμα αρκετοί να λαμβάνουν μόνοι τους φάρμακα χωρίς να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα.

Γιατί έχω ημικρανία;
Πρόκειται για μια νευρολογική διαταραχή του εγκεφάλου, για την εμφάνιση της οποίας ενοχοποιείται το πεπτίδιο CGRP που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης. To πεπτίδιο πιστεύεται ότι ευθύνεται για τη μετάδοση των σημάτων πόνου που οδηγούν στην ημικρανία. Η διάγνωση βασίζεται στην αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και τον αποκλεισμό άλλων μορφών κεφαλαλγίας. Η κύρια φάση της ημικρανίας διαρκεί συνήθως 4-72 ώρες, ενώ κάποιο διάστημα πριν, ορισμένα άτομα εμφανίζουν προειδοποιητικά συμπτώματα, όπως κόπωση και διαταραχές του ύπνου. Βέβαια, ορισμένοι μπορεί να έχουν παρατεταμένα συμπτώματα έπειτα από ένα επεισόδιο ημικρανίας, με μεταβολές της διάθεσης, ναυτία και κόπωση.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ημικρανίας που μπορούν να διαγνωστούν: 1.Ημικρανία χωρίς αύρα ή «κλασική ημικρανία», όπου τα υποτροπιάζοντα επεισόδια κεφαλαλγίας συνοδεύονται από εντόπιση σε μια πλευρά του κεφαλιού, με παλλόμενο, μέτριας έως σοβαρής έντασης πόνο που επιδεινώνεται με την άσκηση και συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και ευαισθησία στο φως και τους ήχους.
2.Ημικρανία με αύρα, η οποία εμφανίζεται με τη μάσκα της «κλασικής ημικρανίας», αλλά οι ασθενείς εμφανίζουν επίσης επαναλαμβανόμενα, μικρής διάρκειας επεισόδια σχετιζόμενα με διαταραχές της όρασης, της αισθητικότητας και της ομιλίας.

Τι να κάνω;
Η φαρμακευτική αγωγή είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το είδος της ημικρανίας. Προληπτικά χορηγούνται β’ αναστολείς, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά που μειώνουν τον αριθμό επεισοδίων ημικρανίας κάθε μήνα. Στις ήπιες κρίσεις προτείνονται αναλγητικά και στις μέτριες και βαριές τριπτάνες. Η σύγχρονη θεραπεία που αναμένεται αφορά στα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του CGRP που χορηγούνται προληπτικά. O Πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ., κος Νικόλαος Γρηγοριάδης αναφέρει: «Η ημικρανία αποτελεί συχνή νευρολογική πάθηση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αφορά συχνά και τις νέες ηλικίες. Η σωστή προσέγγιση και αντιμετώπιση μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT