Πόσο τακτικά ελέγχετε το στήθος σας;

Ο προληπτικός έλεγχος του μαστού δεν έχει ενταχθεί στη ρουτίνα μας, αφού ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών αμελούν ή δεν έχουν πρόσβαση στις εξετάσεις-κλειδιά. Οι φορείς ζητούν να εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο δράσης που πρότειναν.

Elle 30 Σεπ. 16
Πόσο τακτικά ελέγχετε το στήθος σας;

Κενά στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη υπάρχουν σε όσους νοσούν με καρκίνο του μαστού, όπως φαίνεται στα ευρήματα έρευνας που καταγράφτηκαν στο βιβλίο «Το ταξίδι των γυναικών με καρκίνο του μαστού» (εκδ. Καστανιώτη) που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στην παλαιά Βουλή. Γι' αυτό το λόγο, φορείς, όπως η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και σύλλογοι ασθενών όπως το Άλμα Ζωής, το ΚΕΦΙ και το ΑγκαλιάΖΩ ζητούν να εφαρμοστεί στην πράξη το εθνικό σχέδιο δράσης που πρότειναν με συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες.

Την έρευνα εκπόνησαν επιστήμονες από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και βασίστηκε σε ερωτηματολόγια και σε συνεντεύξεις ασθενών. Το δείγμα της αφορούσε γυναίκες ασθενείς 36 έως 67 ετών, στην πλειονότητά τους έγγαμες (68,4%), που είχαν ολοκληρώσει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση (52,6%) αλλά οι περισσότερες δεν εργάζονταν (36,84% ήταν εργαζόμενες).

Ελλιπής πρόληψη
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτίας θνησιμότητας των γυναικών στην Ελλάδα (από κακοήθεια) με 4500 νέα περιστατικά το χρόνο. Σύμφωνα με την έρευνα, το 53% όσων συμμετείχαν δεν είχε κάνει ποτέ υπέρηχο μαστού και το 35,7% μαστογραφία. Αλλά και από εκείνες που ήταν συνεπείς φάνηκε πως συχνά αμελούν τον ετήσιο έλεγχο. Το υψηλό κόστος (π.χ. η ψηφιακή μαστογραφία που εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία δεν καλύπτεται από τα ταμεία) και οι δυσκολίες πρόσβασης σε γιατρό (πολλές γυναίκες βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές) ήταν μερικές από τις αιτίες που αναφέρθηκαν.

Το να έχει μια γυναίκα σταθερό γιατρό στο πλαίσιο του ετήσιου τσεκάπ φαίνεται πως είναι σημαντικό ως προς την ταχύτητα που θα επιδείξει μόλις έχει κάποιο σύμπτωμα ή εύρημα. Ενδεικτικά, οι γυναίκες με γιατρό σε σταθερή βάση που παρουσιάζουν σύμπτωμα (π.χ. ψηλαφούν κάτι ή υπάρχει έυρημα στη μαστογραφία) πηγαίνουν πολύ πιο γρήγορα στον ειδικό από ότι εκείνες που δεν έχουν. Η μεγαλύτερη καθυστέρηση συμβαίνει στο στάδιο που παρεμβάλλεται μεταξύ της επίσκεψης στο γιατρό μέχρι τη θεραπεία.

Ο πιο σημαντικός λόγος που αναφέρουν οι γυναίκες είναι πως ο ειδικός άργησε να κάνει διάγνωση και δεν αντιλήφθηκε από την αρχή το πρόβλημα. Επίσης, μια από τις μεγαλύτερες ελλείψεις που ανέφεραν οι ασθενείς ήταν η απουσία ψυχολογικής υποστήριξης που τόσο είχαν ανάγκη το διάστημα της θεραπείας και αποθεραπείας τους. Το κενό αυτό κάλυψαν τα κοινωνικά δίκτυα με πιο σημαντικά το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον αλλά και τους συλλόγους ασθενών.

Info: Ο προληπτικός έλεγχος γίνεται με ψηφιακή μαστογραφία σε ετήσια βάση από την ηλικία των 40, σε γυναίκες που δεν έχουν ιστορικό, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί μια εξέταση αναφοράς από τα 35 έως τα 40. Μέχρι τότε μπορείτε να υποβάλλεστε σε υπέρηχο μαστών ανά 12-18 μήνες χωρίς να ξεχνάτε ποτέ την κλινική εξέταση. Η πρόληψη εξατομικεύεται σε όσες έχουν ιστορικό. Συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό σε κάποιο κέντρο μαστού.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT