Μήπως τρώτε συχνά τηγανητές πατάτες και ψωμί του τοστ; Αναφορικά με τις πατάτες, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα σνακ οικονομικό που γεμίζει το στομάχι χάρη στο άμυλο που δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν να προτιμούμε άλλο τρόπο μαγειρέματος, όπως π.χ. το βράσιμο που έχει περισσότερα οφέλη και δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία μας. Επιπλέον, τονίζουν να προσέχουμε ώστε το ψωμί του τοστ να μην είναι καμμένο. Μια καινούρια μελέτη φέρνει στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι τα αγαπημένα σνακ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου όταν έχουν καεί.
Ειδικότερα, τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μελέτες που έγιναν σε ζώα που κατανάλωναν συχνά τηγανητές πατάτες, κυρίως εκείνες που έχουν αρπάξει λίγο από τη φωτιά ή έχουν καεί ή είναι ακόμη ωμές (πράσινες). Βέβαια, η είδηση δεν είναι καινούρια καθώς και στο παρελθόν η σύνδεση του σνακ με τον καρκίνο έχει διατυπωθεί από τους επιστήμονες.
Ποντάρετε στις χρυσαφί, όχι στις πράσινες
«Αυτό που επιβεβαιώνεται επιστημονικά είναι ότι η ακρυλαμίδη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους» είναι η προειδοποίηση που εξέδωσε ο Βρετανικός Οργανισμός για τα Τρόφιμα (FSA), ο οποίος παροτρύνει τον κόσμο να προτιμά τις πατάτες με χρυσαφί, κίτρινο χρώμα τοσο την ώρα που τις μαγειρεύει όσο και πριν καταναλωθούν. Επίσης τονίζει να μην διατηρούμε πράσινες πατάτες στο ψυγείο και να μην τις καταναλώνουμε όταν έχουν αυτό το χρώμα. Το ίδιο ισχύει και για το ψωμί του τοστ, το οποίο πρέπει να καταναλώνουμε όταν έχει ανοιχτό χρώμα και δεν έχει καεί από το ψήσιμο.
Η ακρυλαμίδη είναι μια ουσία που δημιουργείται όταν κάποια τρόφιμα θερμαίνονται σε υψηλή θερμοκρασία και θεωρείται επικίνδυνη.
Δείτε το βίντεο με την εκστρατεία που γίνεται στη Βρετανία:
Συμπερασματικά:
-Καταναλώνετε τις πατάτες με κίτρινο χρώμα
-Αποφεύγετε τις καφέ, πράσινες πατάτες και το καμμένο ψωμί του τοστ
-Μην διατηρείτε πράσινες πατάτες στο ψυγείο