Πού οφείλεται η κακή αναπνοή;

Κρατήστε την ανάσα σας. Όλα όσα μπορείτε να κάνετε (εκτός από αυτό) για να αποφύγετε τη δυσοσμία.

Elle 26 Σεπ. 14
Πού οφείλεται η κακή αναπνοή;

Γιατί κάποιες φορές μυρίζει άσχημα το στόμα μας; Μπορείτε να αποδώσετε την ευθύνη στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στη συγκεκριμένη κοιλότητα, ο οποίος παρατηρείται ιδιαίτερα όταν αυτά βρίσκουν καταφύγιο σε υπολείμματα τροφών. Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που σας φέρνει συχνά σε αμηχανία και το οποίο βλάπτει σοβαρά την αυτοπεποίθηση και την κοινωνικότητά σας, ακολουθήστε τις συμβουλές του Μάθιου Μεσίνα, εκπροσώπου της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης.

«Ναι» στο οδοντικό νήμα: Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα κρατούν υπό έλεγχο τον πληθυσμό των βακτηρίων. Μην παραλείπετε επίσης να βουρτσίζετε τη γλώσσα σας. Αν κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο μετά από κάποιο γεύμα, μασήστε εναλλακτικά μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη: θα ευνοήσει την παραγωγή σάλιου, το οποίο στη συνέχεια θα ξεπλύνει το στόμα.

Προσοχή σε τροφές υπεράνω υποψίας: Δεν ευθύνονται μόνο το κρεμμύδι και το σκόρδο για τη δυσάρεστη αναπνοή. Μάλιστα οι «ένοχοι» μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ορισμένοι για παράδειγμα εμφανίζουν δυσοσμία μετά την κατανάλωση τυριού, ενώ άλλοι όταν πίνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Επίσης το κάπνισμα αναμφίβολα βαραίνει την ανάσα, καθώς, εκτός του ότι αφήνει τη μυρωδιά του καπνού, δημιουργεί και στην επιφάνεια των δοντιών μια επίστρωση στην οποία προσκολλώνται τα βακτήρια.

Πιείτε νερό: Η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να μειώσει την παραγωγή σάλιου και έτσι να επιδεινώσει την κακοσμία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η άσχημη αναπνοή συνδέεται και με καταστάσεις όπως η ξηροστομία. Έχετε λοιπόν έναν επιπλέον λόγο να πίνετε αρκετά υγρά.
Μην αποκλείετε άλλα αίτια: Αν παρ' όλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, δεν βλάπτει να κάνετε ένα γενικό τσεκάπ. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί πίσω από αυτό να κρύβονται διάφορες παθήσεις, από διαβήτη μέχρι συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT