Προεμμηνόπαυση: Πώς θα καταλάβεις αν σου συμβαίνει;

Η προεμμηνόπαυση, ή κλιμακτήριος, είναι μια φάση που μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια.

Elle 30 Νοε. 22
Προεμμηνόπαυση: Πώς θα καταλάβεις αν σου συμβαίνει;

Από την Παρασκευή Μεντζελοπούλου, ενδοκρινολόγο – διαβητολόγος, certified health coach, διπλωματούχο American Board of Endocrinology, Diabetes and Metabolism, τ. Instructor in Medicine Harvard Medical School

Η κλιμακτήριος (ή προεμμηνόπαυση) είναι η περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης. Η εμμηνόπαυση δεν συμβαίνει ξαφνικά. Είναι μια σταδιακή ορμονική αλλαγή που ξεκινά χρόνια πριν την οριστική διακοπή της περιόδου. Η κλιμακτήριος μπορεί να ξεκινήσει μέχρι και 10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση και στην αρχή έχει ήπια συμπτώματα που μπορεί να μπερδέψουν μια γυναίκα.

Κλιμακτήριος: Τα αρχικά στάδια

Στα αρχικά στάδια της κλιμακτηρίου η περίοδος είναι σταθερή ή παρουσιάζει μικρές αλλαγές, έρχεται λίγο πιο νωρίς ή υπάρχει ελάττωση της αιμορραγίας. Από τις πρώτες αλλαγές που μπορεί να προσέξεις είναι το πιο έντονο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Συμπτώματα όπως κράμπες, εναλλαγή στη διάθεση, κόπωση, έντονο “φούσκωμα”, αίσθημα κατακράτησης υγρών, ευαίσθητο στήθος, πονοκέφαλοι, θλίψη, γίνονται πιο έντονα λίγο πριν την περίοδο και υποχωρούν αμέσως μετά. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια στην αρχή, έρχονται σταδιακά και μπορεί να μην συμβαίνουν σε κάθε κύκλο. Οπότε μπορεί μια γυναίκα να μην προσέξει ότι συνδέονται με την ορμονική διακύμανση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης .

Σταδιακά θα αρχίσεις να βλέπεις πιο έντονες αλλαγές

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση στο βάρος ή δυσκολία στην απώλεια βάρους
  • Αύξηση στο κοιλιακό λίπος
  • Μειωμένη ενέργεια και εύκολη κόπωση
  • Μειωμένη σεξουαλική διάθεση

Διάβασε τη συνέχεια στο Shape.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
MHT