Προβιοτικά κατά του κρυολογήματος

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με γιαούρτι και εξειδικευμένα ροφήματα και ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας! 

Elle 16 Οκτ. 13
Προβιοτικά κατά του κρυολογήματος

Ο οργανισμός μας είναι γεμάτος βακτήρια. Τα καλά τον προστατεύουν, γι' αυτό χρειάζεται να ενισχύσουμε τη δράση και να αυξήσουμε τον πληθυσμό τους. Τα κακά αντίθετα τον ταλαιπωρούν και τον καθιστούν ευάλωτο σε ασθένειες. Μια νέα έρευνα ήρθε να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες που αποδεικνύουν ότι τροφές πλούσιες σε μικροοργανισμούς της πρώτης κατηγορίας είναι ευεργετικές για την υγεία μας, ειδικά αυτή την εποχή που οι ιώσεις παραμονεύουν.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Science and Medicine in Sport. Αποκάλυψε ότι οι αθλητές της Νέας Ζηλανδίας εμφάνιζαν λιγότερο συχνά -κατά 40%- κρυολόγημα και γαστρεντερικές ενοχλήσεις όταν λάμβαναν προβιοτικά σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν ψευδοφάρμακο.

Ποια είναι εκείνα που μας ωφελούν περισσότερο; Αυτά που βοηθούν ιδιαίτερα στην πρόληψη είναι οι σακχαρομύκητες Boulardii και ο λακτοβάκιλος Acidophilus. Μάλιστα, θεωρείται ότι εμποδίζουν την προσκόλληση του βακτηρίου Clostridium difficile στα τοιχώματα του εντέρου. Το τελευταίο είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους και ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά μικροοργανισμούς, που εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Μεταξύ άλλων προκαλεί διάρροια και φλεγμονή στο έντερο.

«Σε ανθρώπους που λαμβάνουν αντιβίωση, η χρήση προβιοτικών μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης του βακτηρίου Clostridium difficile κατά 2/3» σχολίασε ο Γιόσουα Γκόλντενμπεργκ, γιατρός φυσικοπαθητικής στην Ουάσινγκτον, ένας από τους επιστημονικούς συνεργάτες της έρευνας.

Παρ' όλα αυτά τα προβιοτικά δεν είναι θαυματουργά σε όλες τις περιπτώσεις και σίγουρα δεν λειτουργούν πάντα ως φάρμακο. Άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό (ανοσοκατεσταλμένοι, π.χ. έπειτα από επέμβαση, ασθενείς με χρόνια νοσήματα κ.λπ.) πρέπει να συμβουλευτούν οπωσδήποτε το γιατρό τους γιατί μπορεί να χρήζουν αγωγής. 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT