Qsymia: Το νέο χάπι κατά του λίπους

 Μέσα σε ένα μήνα η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εγκρίνει και δεύτερο σκεύασμα για την απώλεια βάρους.
 

Elle 25 Ιουλ. 12
Qsymia: Το νέο χάπι κατά του λίπους

 Ύστερα από πολλά χρόνια ερευνών, οι υπεύθυνοι της φαρμακευτικής εταιρείας Vivus βλέπουν με ικανοποίηση ένα παρασκεύασμά τους να μπαίνει στη διαδικασία της μαζικής παραγωγής. Την ίδια στιγμή ορισμένα δημοσιεύματα εκτιμούν πως οι πωλήσεις αυτού του νέου φαρμάκου μπορεί να αγγίξουν το 1 δισ. δολάρια μέχρι το 2016.

Η συνταγή της επιτυχίας;
Μετά το Belviq της Arena Pharmaceuticals έρχεται ακόμη ένα παρασκεύασμα να δώσει υποσχέσεις για σίγουρο και ασφαλές αδυνάτισμα. Πρόκειται για το Qsymia της Vivus, το οποίο βοήθησε όσους έλαβαν μέρος στις δοκιμές να χάσουν μέχρι και το 10% περίπου του βάρους τους μέσα σε ένα χρόνο, στοιχείο που το καθιστά ένα από τα πιο ισχυρά όπλα κατά της παχυσαρκίας σήμερα. «Λόγω της σοβαρότητας της ασθένειας και της έλλειψης αποτελεσματικών παρασκευασμάτων για την αντιμετώπισή της, θελήσαμε να προχωρήσουμε την έρευνα γύρω από αυτό το φάρμακο» τόνισε ο πρόεδρος της Vivus Πίτερ Ταμ. Όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος, το νέο προϊόν θα βγει στην αγορά τους τελευταίους μήνες του 2012.

Δεν πρόκειται για επανάσταση στο χώρο του φαρμάκου, αφού η σύσταση του Qsymia προέρχεται από το συνδυασμό δύο ουσιών που ήταν ήδη γνωστές στους επιστήμονες. Ο λόγος για τη φεντερμίνη και την τοπιραμάτη, που έχουν την ιδιότητα να ξεγελούν την όρεξη και να προκαλούν αίσθημα κορεσμού. Σύμφωνα με τον Τιμ Γκάρνεϊ από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, «η επιτυχία του Qsymia έγκειται στο ότι σαμποτάρει τα μηνύματα του εγκεφάλου πως ο οργανισμός χρειάζεται τροφή. Έτσι, το άτομο δεν πέφτει στην παγίδα να πάρει περισσότερη τροφή από όση έχει ανάγκη πραγματικά».

Όπως και στην περίπτωση του Belviq, η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων συστήνει τη χρήση του Qsymia σε παχύσαρκα άτομα αλλά και σε υπέρβαρα, τα οποία υποφέρουν από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος, όπως διαβήτη τύπου 2 και υψηλή χοληστερόλη. Η δρ Τζάνετ Γούντκοκ, διευθύντρια του FDA στο Κέντρο για την Εκτίμηση των Φαρμάκων και την Έρευνα, δήλωσε σχετικά: «Καλό είναι το χάπι να λαμβάνεται από άτομα τα οποία επιθυμούν να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή διατροφή και συστηματική άσκηση».

Όπως τόνισε αποκλειστικά στο ELLE.gr η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Κατερίνα Βάμβουκα, ταμίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων, «το Qsymia μειώνει την όρεξη επιδρώντας στο νευρικό σύστημα και συστήνεται σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, δεδομένου ότι έχουν κάποια από τα παρακάτω προβλήματα υγείας: υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 ή υψηλές τιμές χοληστερόλης. Όσο ενθαρρυντική ή ασφαλής και αν είναι η αναγγελία της έγκρισης ενός τέτοιου φαρμάκου, δεν σημαίνει ότι θα δώσει και λύση στο πρόβλημα. Τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τη χρήση αυτών των σκευασμάτων είναι ελλιπή, ενώ οι παρενέργειες που τα συνοδεύουν αρκετές, αν λάβουμε υπόψη ότι χορηγούνται συστηματικά και για συνεχόμενο διάστημα. Στο παρελθόν, συστατικά που περιέχονται στο νέο σκεύασμα Qsymia θεωρήθηκαν υπεύθυνα για ανωμαλίες στις καρδιακές βαλβίδες των ατόμων που έκαναν χρήση του. Η έγκριση του συγκεκριμένου σκευάσματος αφορά τη χορήγησή του σε άτομα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως προαναφέρθηκαν, ενώ απαγορεύεται η λήψη του από εγκύους λόγω του κινδύνου που σχετίζεται με την πρόκληση ανωμαλιών στο νεογέννητο. Άλλωστε, θα διατίθεται σε συγκεκριμένα πιστοποιημένα φαρμακεία και η εταιρεία που το παράγει υποχρεούται να εκπονήσει μακροχρόνια μελέτη για τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε όσους το λαμβάνουν. Μέχρι στιγμής οι παρενέργειες που έχουν σημειωθεί είναι ναυτία, δυσκοιλιότητα, αλλά και καρδιακά προβλήματα».

Σύμφωνα με την Ελληνίδα ειδικό λοιπόν, «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι επιστήμονες υγείας να εξηγούν στους θεραπευόμενους τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και της συστηματικής άσκησης για την απόκτηση και τη διατήρηση υγιούς βάρους, ανεξάρτητα από τη φαρμακευτική αγωγή. Θα πρέπει να είναι γνώστες όλων των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά και υπόσχονται… θαύματα και να γνωρίζουν τις δραστικές τους ουσίες και τις αντενδείξεις τους, έτσι ώστε να κατευθύνουν ανάλογα τους θεραπευόμενους και πάντα να τους ενημερώνουν για τους κινδύνους που εγκυμονούν».


 


 
 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT