Σκληρόδερμα: Το μυστικό της Κουίν Λατίφα

Η διάσημη παρουσιάστρια και ηθοποιός συμμετέχει στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη νόσο που χτυπά τα δάχτυλα, το δέρμα και άλλα όργανα. Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Elle 29 Ιουν. 16
Σκληρόδερμα: Το μυστικό της Κουίν Λατίφα

Η συμπαθητική παρουσιάστρια της Αμερικής και ηθοποιός, που δάνεισε πρόσφατα τη φωνή της στην Εποχή των Παγετώνων, έχει ένα μυστικό. Η μητέρα της πάσχει από το λεγόμενο σκληρόδερμα, ένα αυτοάνοσο νόσημα που δεν παρουσιάζει πάντοτε συμπτώματα. Δεν είναι μεταδοτικό ούτε κακόηθες, ενώ θεωρείται αρκετά σπάνιο. Στις ΗΠΑ οι ασθενείς αγγίζουν μόλις τους 300.000, ενώ στην Ελλάδα τους 1.500. Ωστόσο, κάθε χρόνο στη χώρα μας προστίθενται 100 καινούριοι! Μάλιστα, η νόσος προτιμά κυρίως τις γυναίκες, με αναλογία 4: 1 (γυναίκες: άντρες).

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για το Σκληρόδερμα, σήμερα 29 Ιουνίου, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) προσπαθεί να ενημερώσει το κοινό, με την υποστήριξη της ELPEN, γύρω από τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης, καταρρίπτοντας -στο site της- μύθους που επικρατούν γι' αυτό.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το σκληρόδερμα; Τα συμπτώματα ποικίλλουν: Η πάθηση άλλοτε εμφανίζεται στο δέρμα ή τους μυς (εντοπισμένο) και άλλοτε επηρεάζει τα εσωτερικά όργανα, όπως τους πνεύμονες και το στομάχι, αλλά και το συνδετικό ιστό (συστηματικό). Η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι σημαντική γιατί ορισμένες επιπλοκές (π.χ. πνευμονική υπέρταση) ίσως αποδειχτούν μοιραίες. Μην ξεχνάμε ότι ο διάσημος ζωγράφος Πάουλ Κλέε έχασε τη ζωή του από τη νόσο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Σκληροδέρματος Johns Hopkins και την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, σχεδόν όλοι οι ασθενείς με το συγκεκριμένο αυτοάνοσο ίσως εμφανίσουν κάποια στιγμή συμπτώματα όπως κόκκινα, λευκά ή μαύρα δάχτυλα, εικόνα που χαρακτηρίζει το φαινόμενο Raynaud. Το τελευταίο μπορεί να επιβραδύνει τη ροή του αίματος στα δάχτυλα λόγω της μειωμένης παροχής οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών και να οδηγήσει σε βλάβες τοπικά, όπως έλκη που δύσκολα επουλώνονται.

Νέες θεραπείες
Αυτή τη στιγμή οι θεραπευτικές προσεγγίσεις εστιάζουν στην αγωγή με μποσεντάνη, ένα διπλό ανταγωνιστή υποδοχέων ενδοθηλίνης, που έχει πάρει έγκριση για τη θεραπεία της  πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης (ΠΑΥ) και για τη μείωση του αριθμού των νέων δακτυλικών ελκών σε ασθενείς με συστηματική σκλήρυνση και εξελισσόμενη νόσο δακτυλικών ελκών.
Πληροφορίες: Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), τηλ.: 210 8237302.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT