Υπάρχει ένας συνδυασμός που μειώνει την αντικαρκινική δράση της ουσίας λυκοπένιο που εκλύεται από την ντομάτα, κυρίως σε βραστή ή ψητή μορφή. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Οχάιο στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι όταν λαμβάνουμε κάποια πηγή σιδήρου (π.χ. συμπλήρωμα ή σιρόπι) και στην συνέχεια καταναλώνουμε ντομάτα, ελαττώνονται στο μισό οι ιδιότητες του λυκοπενίου. Ο μηχανισμός δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά η αποφυγή λήψης σιδήρου με κάποια πηγή λυκοπένιου είναι σημαντική, καθώς χάνουμε τα ευεργετικά οφέλη της. Μελέτες συνδέουν την ουσία με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.
Ακολουθήστε το ELLE στο
Google News
και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!