ΤηΚάντυεΟι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: Βάλτε στο πιάτο σας σπαράγγια και θα δείτε την υγεία και τη σιλουέτα σας να βελτιώνονται αισθητά. Πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε φολικό οξύ (μία μερίδα 145-174 γραμμ. παρέχει το 60% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας) και αποτελεί πολύ καλή πηγή καλίου, φυτικών ινών, βιταμινών Β1, Β6, Α, C και γλουταθιόνης, η οποία βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού ενισχύοντας τη δράση των αντιοξειδωτικών ενζύμων. Ενδείκνυται κυρίως για όσους ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής – τα 150 γραμμ. έχουν μόλις 20 θερμίδες, ενώ κάθε σπαράγγι λιγότερες από 4.
«Τα σπαράγγια είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες» τονίζει η διατροφολόγος Ντιάν Όνσταντ, συγγραφέας του Whole Foods Companion: A Guide For Adventurous Cooks, Curious Shoppers and Lovers of Natural Foods (Η συντροφιά των τροφών ολικής άλεσης: Ένας οδηγός για περιπετειώδεις μάγειρες, περίεργους αγοραστές και εραστές των φυσικών τροφών, εκδ. Chelsea Green). Και συνεχίζει: «Περιέχουν διουρητικές ουσίες, εξουδετερώνουν τη δράση της αμμωνίας, η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι, και προστατεύουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία από διάρρηξη». Η ειδικός τονίζει: «Διαλέξτε όσα είναι σφιχτά, φρέσκα, τρυφερά και προσέξτε το χρώμα τους να είναι λαμπερό και οι άκρες τους κλειστές. Τρώγονται ωμά, βρασμένα ή μαγειρεμένα στον ατμό».
Τα οφέλη τους για τον οργανισμό είναι πολλά. Μερικά από αυτά;
– Προλαμβάνουν την εμφάνιση κιρσών, διότι περιέχουν ένα φλαβονοειδές, τη ρουτίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
– Προστατεύουν την καρδιά: Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες βοηθά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και την καλή λειτουργία του εντέρου.
– Περιέχουν βιταμίνες της ομάδας Α, καθώς και C, ουσίες που προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C συμβάλλει επίσης στην παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που διατηρεί την επιδερμίδα ελαστική και ενυδατωμένη.