Τα μυστικά για όμορφα μαλλιά, δέρμα και νύχια

Η Ελεάνα Παπαχαραλάμπους, CEO στην Ορθοβιοτική-Health Care and Ageing – Wellness Specialist αποκαλύπτει τις απαραίτητες τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε για να προλάβουμε τη φθορά του χρόνου με... φυσικό τρόπο.

Elle 21 Δεκ. 15
Τα μυστικά για όμορφα μαλλιά, δέρμα και νύχια

Η ομορφιά δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε, ανέφερε πολύ σωστά η Όντρεϊ Χέπμπορν στα κείμενά της.
Αποδεικνύεται, δε, ότι η συγκεκριμένη φράση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού ολοένα και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες του αγώνα που κάνουν οι επιστήμονες να προλάβουν ή και να ανακόψουν την αρνητική επίδραση που έχει το πέρασμα του χρόνου στον ανθρώπινο οργανισμό. Για να βγουν μάλιστα νικητές σε αυτή τη μάχη επιστρατεύουν ως δυνατούς συμμάχους τις σύγχρονες τεχνολογικές καινοτομίες. Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, όλα αυτά δεν αρκούν, ούτε και η δική μας προσπάθεια: Για παράδειγμα, όσο και να φροντίζουμε το δέρμα, τα μαλλιά ή τα νύχια μας, εάν παραμελούμε τη διατροφή μας, θα έχουμε πάντα πρόβλημα και τελικά η φθορά θα αποτυπώνεται ξεκάθαρα πάνω μας.

Ας δούμε παρακάτω ποιες τροφές είναι ιδανικές για την υγεία και την όμορφη εικόνα του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών μας.

Πρωτεΐνη: Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλλει στην αρτιότερη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της τρίχας, των νυχιών, αλλά και του δέρματος. Στην αντίθετη περίπτωση του υποσιτισμού, τα τριχοθυλάκια (των μαλλιών μας) εξασθενούν. Οι τροφές που αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας, τα αυγά και τα τυριά.

Βιταμίνη Α: Ζωικές τροφές, όπως τα ψάρια, το συκώτι, το γάλα, αλλά και φυτικές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα σαν την ντομάτα, το καρότο, τα βερίκοκα και το μάνγκο, αποτελούν άριστες πηγές της συγκεκριμένης βιταμίνης. Θεωρείται δε απαραίτητη για την ελαστικότητα του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, ενώ η έλλειψή της ευθύνεται για το γεγνός ότι αυτά γίνονται πιο εύθραυστα και θαμπά.

Βιταμίνη Ε: Αποδεδειγμένα προστατεύει από την πρόωρη γήρανση, ενώ η έλλειψή της προκαλεί αφυδάτωση και ξηρότητα τόσο στο δέρμα όσο και στα μαλλιά. Θα τη βρείτε σε πολύ μεγάλες ποσότητες στο σολομό, το ελαιόλαδο και τα αμύγδαλα.

Βιταμίνη C: Είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του κολλαγόνου, μιας δομικής ουσίας για την ανάπλαση του δέρματος (σφριγηλότητα) και των μαλλιών. Επιπρόσθετα η αντιοξειδωτική δράση της καθυστερεί την πρόωρη γήρανση. Βρίσκεται σε άφθονες ποσότητες σε φρούτα και λαχανικά, όπως οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα κεράσια, η ντομάτα, οι πιπεριές και το μπρόκολο.

Φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 και σίδηρος: Πέρα από ισχυρό αντιοξειδωτικό, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, αφού συμμετέχει στη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων του DNA, καθώς και των αμινοξέων και των πρωτεϊνών των μαλλιών και του δέρματος (πιθανότατα και των νυχιών). Και τα τρία παραπάνω στοιχεία είναι αναγκαία για τη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του δέρματος και των μαλλιών. Διαφορετικά η επιδερμίδα γερνά πρόωρα, τα μαλλιά και τα νύχια γίνονται πιο θαμπά και εύθραυστα. Το φυλλικό οξύ περιέχεται σε αφθονία στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι), τα όσπρια και το χυμό πορτοκαλιού, ενώ η βιταμίνη Β12 σε τροφές ζωικής προέλευσης κυρίως (κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά). Τέλος πολύ καλές πηγές σιδήρου θεωρούνται το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά και τα ψάρια.

Βιοτίνη (Β5): Ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση του δέρματος, αλλά και στην ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ σε περίπτωση ανεπάρκειας μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Κυριότερες πηγές της είναι τα αυγά, το συκώτι και τα δημητριακά.

Ψευδάργυρος: Σχετικά πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της δομικής μονάδας της κερατίνης που συνιστά την τρίχα και το νύχι. Η έλλειψή του προκαλεί λευκά στίγματα (λευκονυχία). Αξιόλογη είναι και η αντιοξειδωτική του δράση, που συμβάλλει στην προστασία της τρίχας από τις ελεύθερες ρίζες. Τροφές όπως τα δημητριακά, το συκώτι, τα θαλασσινά και τα όσπρια αποτελούν πολύ καλές πηγές αυτού του ιχνοστοιχείου.

Σελήνιο: Είναι ένα μέταλλο που καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος. Βρίσκεται στα ψάρια, τα θαλασσινά και τα προϊόντα που βασίζονται στο γάλα και τα δημητριακά.

Εν κατακλείδι, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η αδιαμφισβήτητη αξία του μεσογειακού προτύπου διατροφής, που περιλαμβάνει τις σωστές και απαραίτητες τροφές για τον οργανισμό στις ενδεδειγμένες ποσότητες. Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω θα εξασφαλίσουμε όμορφο δέρμα, λαμπερά μαλλιά και γερά νύχια και θα ενισχύσουμε τις άμυνές μας απέναντι στη φθορά του χρόνου. Γίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρο πως η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας και γι' αυτό, άλλωστε, δεν είναι πάντα αυτό που βλέπουμε.

Info: orthobiotiki.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT