Τα «Pinhole Glasses» βελτιώνουν την όραση;

Τα γυαλιά με τις μικρές οπές στους φακούς που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αποτελούν τη νέα τάση, αλλά δεν αποκαθιστούν τις βλάβες στα μάτια. Ο ειδικός εξηγεί τι ακριβώς κάνουν.

Elle 26 Αυγ. 13
Τα «Pinhole Glasses» βελτιώνουν την όραση;

Ονομάζονται «Pinhole» ή «στενοπικά γυαλιά». Ο σκελετός τους είναι συνήθως μαύρος και οι φακοί διάτρητοι! Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Σπύρος Γεωργαράς αναφέρει γι' αυτά: «Η ιδέα δεν είναι καινούρια. Οι Εσκιμώοι παλιά έκαναν τρυπούλες σε ξύλινο σκελετό για να βλέπουν χωρίς να τους εμποδίζει το ψύχος. Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα που έχει κάποιος, μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία, μπορεί να δει καθαρά μέσα από μια τρύπα». Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό;

Ο κ. Γεωργαράς εξηγεί: «Ένα αντικείμενο έχει περιφερικές ακτίνες που διαθλώνται στο τζάμι του ματιού που ονομάζεται κερατοειδής ή φακός και εστιάζουν στο πίσω μέρος του, την ωχρά κηλίδα. Στα στενοπικά διαφράγματα ή “Pinhole Glasses” η σύγκλιση των ακτίνων αποφεύγεται γιατί το μάτι αναγκάζεται να κοιτάζει από τις τρυπούλες. Παρ' όλα αυτά, τα συγκεκριμένα γυαλιά δεν βελτιώνουν την όραση, ούτε είναι καλύτερα από τα συμβατικά, ενώ δεν βοηθούν στην εξάσκηση των οφθαλμών. Ίσως είναι χρήσιμα μόνο σε περίπτωση που κάποιος έχει ξεχάσει τα κανονικά γυαλιά οράσεως, π.χ. σε μια εκδρομή». 

 
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT