Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στις δίαιτες

Ποιες κινήσεις σαμποτάρουν την προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος; Παρουσιάζουμε τα σφάλματα στα οποία οι ειδικοί θεωρούν ότι είμαστε πιο επιρρεπείς. 

Elle 28 Αυγ. 13
Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στις δίαιτες

Καταργούμε αγαπημένες τροφές
Σοκολάτες, γλυκά, πίτσα και διάφορες άλλες νοστιμιές αποτελούν μερικούς από τους συνηθισμένους γευστικούς πειρασμούς. Ο στόχος σε μια δίαιτα δεν είναι να διακόψουμε οριστικά την κατανάλωσή τους, αλλά να την περιορίσουμε, π.χ. μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, αν νιώθουμε την ανάγκη για κάτι γλυκό, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις συγκεκριμένες τροφές με άλλες λιγότερο επιβλαβείς, όπως μέλι ή μαύρη σοκολάτα, που έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. 

Θέλουμε γρήγορα αποτελέσματα
Μπορεί να μας γοητεύει μια δίαιτα που υπόσχεται ότι θα χάσουμε 7 ή 10 κιλά σε ένα μήνα, αλλά συνήθως δεν εγγυάται μόνιμα αποτελέσματα. Η   απώλεια 0,5-1 κιλού την εβδομάδα είναι η ενδεδειγμένη, κι ένα πρόγραμμα που εστιάζει σε αυτόν το στόχο βοηθά τον οργανισμό να μην ξαναπάρει το περιττό βάρος. Αντίθετα οι λεγόμενες δίαιτες «γιο-γιο» είναι ο σίγουρος τρόπος για να παχύνουμε πάλι.

Ξεχνάμε γεύματα
Δεν είναι τυχαίο που οι διατροφολόγοι επιμένουν να καταναλώνουμε 4-5 γεύματα κάθε 3 ώρες περίπου. Η λογική είναι ότι το στομάχι δεν πρέπει να μένει πολλές ώρες άδειο, ώστε να λειτουργεί άψογα ο μεταβολισμός και να μην εκτοξεύονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αντίθετα, όταν παραλείπουμε γεύματα, πεινάμε περισσότερο και καταφεύγουμε συχνά σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές.

Παραλείπουμε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να ξεχάσουμε τις δίαιτες που δίνουν έμφαση μόνο στις πρωτεΐνες, τα φρούτα ή τους υδατάνθρακες. Ένα ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής θεωρείται ισορροπημένο όταν περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες. Τυχόν αποκλεισμός τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, μια αποκλειστικά πρωτεϊνική δίαιτα, ναι μεν βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά στερεί από τον οργανισμό τις πολύτιμες βιταμίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ σε βάθος χρόνου μπορεί να έχει επιπτώσεις στο στομάχι.

Λιμοκτονούμε
Δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό ενός λαχταριστού γλυκού και στη συνέχεια αποφασίσαμε να μη φάμε τίποτα μέχρι το επόμενο πρωί για να αντισταθμίσουμε την πρόσληψη θερμίδων. Κι όμως, οι υποθερμιδικές δίαιτες δεν προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για τις ιδανικές ποσότητες που πρέπει να καταναλώνετε ανάλογα με το βάρος σας και προσπαθήστε να τηρήσετε το μενού που θα σας προτείνει. 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT