Menu

Τα ψάρια «διώχνουν» τον πολύποδα;

Σολομός, σαρδέλες, τσιπούρες και άλλα λιπαρά ψάρια προστατεύουν τις γυναίκες από εμφάνιση πολύποδα στο έντερο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο πολύποδας στο παχύ έντερο είναι ένα μαλακό αδένωμα που αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνειά του και στο 10% των περιπτώσεων εξελίσσεται σε καρκίνο. Όμως, μια καινούρια έρευνα, που ήρθε στο φως πριν από λίγες μέρες, δείχνει ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολύποδα στο έντερο στις γυναίκες. Ειδικότερα, για τις ανάγκες μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της επιστημονικής έκδοσης The American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές επέλεξαν 5.307 ασθενείς που έκαναν κολονοσκόπηση. Τους ρώτησαν για τη διατροφή τους, τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό τους. Το συμπέρασμα; Οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ω-3 (που αντιστοιχεί σε τρεις και περισσότερες μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα) κινδύνευαν κατά 33% λιγότερο να εμφανίσουν οιδηματώδη πολύποδα, έναν τύπο που ενδέχεται να υποστεί μετάλλαξη. Κάτι άλλο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τα κακά λιπαρά ευνοούν την ανάπτυξη πολύποδα, σε αντίθεση με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
Παρ' όλα αυτά, ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, γαστρεντερολόγος- ενδοσκόπος στο νοσοκομείο Μητέρα, επισημαίνει ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί η προστασία που παρέχουν τα ω-3 στο παχύ έντερο. «Η μελέτη αυτή προσφέρει κάποιες ενδείξεις, αλλά πριν από ενάμιση χρόνο μια αντίστοιχη είχε δείξει ότι η κατανάλωση των ω-3 δεν επιδρά στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων» επισημαίνει ο ειδικός. Σε κάθε περίπτωση, ο πολύποδας αφαιρείται χειρουργικά.

Λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω-3:
Σολομός
Γαύρος
Σαρδέλα
Σκουμπρί
Πέστροφα
Τόνος
Γλώσσα
Μύδια
Στρείδια κ.λπ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ