Αν χρησιμοποιείτε υποκατάστατα ζάχαρης για να ελέγξετε το βάρος σας, ίσως χρειαστεί να γίνετε πιο επιφυλακτικές απέναντι σε τέτοια προϊόντα. Τα συνθετικά γλυκαντικά πιθανόν να διαταράσσουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου με συνέπεια να οδηγούν σε δυσανεξία στη γλυκόζη. Η συγκεκριμένη κατάσταση συνδέεται με παθήσεις όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν πειράματα που έγιναν σε ποντίκια από ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann στο Ισραήλ. Τα αποτέλεσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιθεώρηση Nature.
Οι Ισραηλινοί ειδικοί δοκίμασαν τη θεωρία τους και σε ανθρώπους. Αφού μελέτησαν τα στοιχεία 381 μη διαβητικών ατόμων, όντως παρατήρησαν κάποιο συσχετισμό ανάμεσα στην πρόσληψη συνθετικών γλυκαντικών και τη διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη. Στη συνέχεια ζήτησαν από επτά υγιείς εθελοντές να καταναλώσουν για μία εβδομάδα την ανώτερη επιτρεπόμενη δόση ζαχαρίνης. Όταν τελείωσε το πείραμα, τέσσερις από αυτούς παρουσίαζαν σημαντική μείωση της ανοχής τους στη γλυκόζη.
Βέβαια, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, θα χρειαστεί να γίνουν και άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί ο ρόλος των τεχνητών γλυκαντικών στο μεταβολισμό και να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω συμπεράσματα.
Ακολουθήστε το ELLE στο
Google News
και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!