Αν ενημερώνεσαι διαρκώς για τα τελευταία διατροφικά trends, σίγουρα θα έχεις διαβάσει/ακούσει για τη δίαιτα Whole30. Είναι πιθανό, μάλιστα, να έχεις «φλερτάρει» με την ιδέα να το ακολουθήσεις, αφού υπόσχεται διάφορα οφέλη για τον οργανισμό – και όλα αυτά, όπως υποδηλώνει το όνομά του, μόλις μέσα σε 30 ημέρες. Η δημοτικότητά του έχει πυροδοτήσει τη δημιουργία πολλών βιβλίων μαγειρικής, αλλά και μιας παγκόσμιας online
κοινότητας με ανθρώπους που το στηρίζουν και το ακολουθούν. Πριν το επιλέξεις, έχει σημασία να το «αποκωδικοποιήσεις», ώστε να διαπιστώσεις αν πράγματι ταιριάζει στο σώμα, το lifestyle και στις ανάγκες σου.
Τι είναι η δίαιτα Whole30
Πρόκειται για ένα πλάνο διατροφής 30 ημερών που έχει στόχο να κάνει reset στον οργανισμό σου. Η φιλοσοφία του συνοψίζεται στη θεωρία πως πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές που θεωρούνται «υγιεινές», όπως είναι τα σιτηρά ή τα όσπρια.
Αποκλείοντας αυτές (και κάποιες άλλες) τις διατροφικές ομάδες από το καθημερινό διαιτολόγιό σου για 30 ημέρες, παρατηρείς τις διαφορές στο πώς νιώθεις εσύ αλλά και σε σχέση με το σώμα σου. Με το πέρας των 30 ημερών μπορείς να συνεχίσεις στο ίδιο μοτίβο ή να προσθέσεις σταδιακά τις «απαγορευμένες» τροφές στη διατροφή σου, για να καταλάβεις αν και ποιες μπορεί να σε έβλαπταν σωματικά ή ψυχολογικά, χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι.
Τι (δεν) περιλαμβάνει;
«Οι 30 ημέρες αρκούν», σύμφωνα με τους ιδρυτές του Whole30 και αθλητικούς διατροφολόγους Melissa Hartwig και Dallas Hartwig, «για να αλλάξεις τη ζωή σου».
Ποιες είναι, όμως, οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό ή, για να το θέσουμε καλύτερα, ποιοι είναι οι περιορισμοί; Ακολουθώντας τη δίαιτα Whole30 μέσα σε αυτές τις 30 ημέρες δεν πρέπει να καταναλώσεις:
- Ζάχαρη (σιρόπι σφενδάμου, μέλι, αγαύη, ζάχαρη καρύδας, στέβια κ.λπ.)
- Αλκοόλ – ούτε καν στο μαγείρεμα
- Σιτηρά (καλαμπόκι, ρύζι, βρόμη, κεχρί, πλιγούρι κ.ά.)
- Οτιδήποτε χωρίς γλουτένη ή ψευδοδημητριακά, όπως η κινόα
- Όσπρια
- Γαλακτοκομικά
- Junk food
- Οτιδήποτε συσκευασμένο
Και, τελικά, τι μπορείς να φας;
Κατανάλωσε κρέας, θαλασσινά, αβγά, πολλά λαχανικά, φρούτα (αλλά με περιορισμό στην ποσότητα), πολλά φυσικά λιπαρά, βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα.