Το γάλα προστατεύει το έντερο

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων προφυλάσσει από την εμφάνιση σοβαρών νόσων στο παχύ έντερο, σύμφωνα με νέες μελέτες.

Elle 10 Οκτ. 12
Το γάλα προστατεύει το έντερο

Όσοι αγαπάτε το γάλα έχετε κάθε λόγο να χαμογελάτε, αφού, εκτός από ευεργετικό για τα οστά, φαίνεται πως έχει και σημαντική αντικαρκινική δράση όσον αφορά το παχύ έντερο. Ειδικότερα, μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο γάλα μπορεί να μειώσει το ρυθμό ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων στο έντερο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έφεραν στο φως ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λουντ στη Σουηδία.

Η καθηγήτρια Στίνα Όρεντσον και η ομάδα της, που διενήργησαν τη συγκεκριμένη μελέτη, βρήκαν ότι η πρωτεΐνη Lfcin4-14 ελαττώνει τις πιθανότητες επέκτασης των καρκινικών κυττάρων μακροπρόθεσμα.

Αρχικά οι επιστήμονες εξέθεσαν τα κύτταρα στην υπεριώδη ακτινοβολία προκειμένου να υποστεί βλάβες το DNA τους. Στη συνέχεια τα καλλιέργησαν σε ένα περιβάλλον με την πρωτεΐνη και σε ένα άλλο χωρίς εκείνη. «Τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι η επίδραση της Lfcin4-14 στην επιμήκυνση του κύκλου ζωής των κυττάρων ίσως τελικά συνδέεται με την προστατευτική δράση του γάλακτος κατά του καρκίνου. Αυτό όμως πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο» δήλωσε η Όρεντσον.

Ακόμα και αν τα ευρήματα έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν μόνο στο εργαστήριο, θεωρούνται σπουδαία και ενθαρρυντικά.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: