Το σεξ κάνει καλό στο δέρμα;

Μύθος ή πραγματικότητα; Ο γυναικολόγος εξηγεί επιστημονικά γιατί η ερωτική επαφή βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας μας.

Elle 11 Ιαν. 13
Το σεξ κάνει καλό στο δέρμα;

Η συχνή σεξουαλική επαφή κάνει καλό στο δέρμα, διότι ευνοεί την ορμονική ισορροπία που είναι απαραίτητη για να διατηρείται αυτό υγιές. Όπως επισημαίνει ο Κυριάκος Τίγκας, χειρουργός μαιευτήρας-γυναικολόγος, «στη διάρκεια του κύκλου της γυναίκας παρατηρούνται διακυμάνσεις στις ορμόνες της. Όταν λοιπόν κάνει σεξ, και με την προϋπόθεση ότι αυτό γίνεται σε τακτική βάση, υπάρχει μια ορμονική ισορροπία που έχει αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται ανεπάρκειες σε ορισμένες ορμόνες. Επιπλέον, εκκρίνονται ενδορφίνες, που δημιουργούν ένα ευχάριστο συναίσθημα. Το δέρμα μας αντανακλά αυτό ακριβώς αποκτώντας λάμψη και ελαστικότητα».

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του σεξ ο οργανισμός χαλαρώνει και αποβάλλει το στρες, λόγω της έκκρισης σεροτονίνης και οξυτοκίνης. Η πρώτη σχετίζεται με το αίσθημα της απόλαυσης και της ικανοποίησης, ενώ η δεύτερη με εκείνο της οικειότητας που έχουμε με το σύντροφό μας.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η ερωτική πράξη δεν έχει τα ίδια οφέλη για την επιδερμίδα με τη γυμναστική. «Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκκρίνονται και αρκετές κατεχολαμίνες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, που θεωρούνται ορμόνες του στρες. Όμως, αυτές ανταγωνίζονται κατά κάποιον τρόπο τη δράση των οιστρογόνων και της οιστραδιόλης όταν ο ρυθμός της προπόνησης είναι έντονος». Ο πρωταθλητισμός, επομένως, δεν κάνει καλό στο δέρμα.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT