Trans λιπαρά: Πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία;

Στην Αμερική ανακοινώθηκε ότι δεν θεωρούνται ασφαλή και ήδη εξετάζεται η απαγόρευσή τους. Πού τα βρίσκουμε και γιατί είναι τόσο βλαβερά;

Elle 12 Νοε. 13
Trans λιπαρά: Πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία;

Ντόνατ, κατεψυγμένες πίτσες, μπισκότα και πολλές ακόμα επεξεργασμένες τροφές ενδέχεται να αποκτήσουν σύντομα άλλη γεύση, προκειμένου να γίνουν περισσότερο υγιεινές. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται πως θα συμβεί στις ΗΠΑ. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο αρμόδιος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να περιορίσει την κυκλοφορία προϊόντων με βλαβερά τρανς λιπαρά στην αμερικανική αγορά.

Όπως είναι γνωστό, τα συγκεκριμένα κακά λιπαρά που υπάρχουν σε επεξεργασμένες τροφές και στη χώρα μας είναι παράγωγα των υδρογονωμένων ελαίων. Τα τελευταία χαρίζουν ωραία γεύση, ενώ βοηθούν και στη συντήρηση των τροφίμων. Παρ' όλα αυτά, το μεγάλο τους μειονέκτημα είναι ότι κάνουν κακό στην υγεία: οδηγούν σε φράξιμο των αρτηριών, αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και συνδέονται με προβλήματα όπως η στεφανιαία νόσος και η αθηρωμάτωση.

«Τα trans λιπαρά είναι τα κορεσμένα και προκαλούν μια σειρά από παθήσεις, ενώ ευνοούν την προσθήκη λίπους στο σώμα. Τα συναντάμε σε τηγανητές πατάτες -εκτός κι αν έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο- και γενικά σε τροφές με υδρογονωμένα έλαια» επισημαίνει η διατροφολόγος Νικόλ Τσιάνη. 
Θα μπορούσαν τα ντόνατ, τα μπισκότα, το κέικ, τα τσιπς να είναι πιο υγιεινά; Ναι εφόσον περιείχαν αγνά υλικά, όπως καλύτερης ποιότητας λάδι (ορισμένες εταιρείες έχουν αρχίσει να το εφαρμόζουν και στην Ελλάδα). Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση νόσων σε πολλούς ανθρώπους. 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT