Menu

Walking on Sunshine: Μισή ώρα περπάτημα μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας

Καίει θερμίδες, θωρακίζει την υγεία, απελευθερώνει το μυαλό από τις σκέψεις και ηρεμεί σώμα και μυαλό.

 

Νικάει το λίπος
Το μυστικό κρύβεται στη σωστή μέθοδο. Για να δούμε διαφορά στη γραμμή μας θα πρέπει να βάλουμε το γρήγορο περπάτημα στην καθημερινότητά μας για τουλάχιστον 30′. «Τα πρώτα 20′ στοχεύουμε τη ζάχαρη και μετά τη μισή ώρα ξεκινά η καύση του λίπους, καθώς απελευθερώνεται η ιριζίνη, η ορμόνη που μετατρέπει το λευκό λίπος σε καφέ και οδηγεί σε κατανάλωση ενέργειας, ενώ έρευνες δείχνουν ότι προστατεύει από το Αλτσχάιμερ και από καρδιοαγγειακές παθήσεις», εξηγεί ο Frédéric Saldman, καρδιολόγος, ειδικός σε θέματα προληπτικής ιατρικής και συγγραφέας του βιβλίου Vital. Votre Bible Sante (Ζωτικής σημασίας. Η βίβλος της υγείας σας, εκδ. Albin Michel).

Ευεργετεί τον οργανισμό
Το περπάτημα οξυγονώνει τον εγκέφαλο και έτσι αυτός λειτουργεί πιο σωστά, στέλνοντας με τη σειρά του το μήνυμα στον οργανισμό να αναπνέει πιο συχνά και πιο βαθιά. Επιπλέον απελευθερώνει τις ενδορφίνες, ομάδες πρωτεϊνών οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης που προκαλεί το στρες. Επίσης το περπάτημα βελτιώνει την ικανότητα των νεφρών και του συκωτιού να φιλτράρουν τις διάφορες ουσίες που μπαίνουν στον οργανισμό μας, περιορίζοντας έτσι την συσσώρευση τοξινών. Τέλος τουλάχιστον 30′ περπάτημα την ημέρα, σύμφωνα με τον ειδικό, βοηθούν στη διατήρηση μιας φυσιολογικής μυϊκής μάζας, καθώς μετά την ηλικία των 30 αποβάλλουμε 1-2% των μυών μας κάθε χρόνο.

Η σημασία της επανάληψης
Οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά το περπάτημα, όπως η ιριζίνη, παραμένουν στον οργανισμό ένα εικοσιτετράωρο. Για να πετύχουμε λοιπόν το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι βασικό αυτή η δραστηριότητα να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. «Το να ασκείσαι μόνο στο τέλος της εβδομάδας, είναι σαν να βουρτσίζεις τα δόντια σου μόνο το σαββατοκύριακο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Frédéric Saldman.

Βρείτε τον τύπο σας
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές βαδίσματος, για παράδειγμα με τoν κορμό να κλίνει ελαφρώς προς τα εμπρός ή με τις γάμπες να παραμένουν άκαμπτες. «Το ιδανικό περπάτημα έχει ροή, είναι αρμονικό και με ελαστικότητα, μεταφέροντας την ενέργεια από τα πόδια μέχρι το κεφάλι και προστατεύοντας έτσι από τραυματισμούς», εξηγεί ο Jacques-Alain Lachant, οστεοπαθητικός και συγγραφέας του βιβλίου “La légèreté qui Soigne” (Η ελαφρότητα που θεραπεύει, εκδ. Payoto).

Υιοθετήστε τις σωστές κινήσεις
Αρχικά επιλέξτε ελαφριά παπούτσια που θα συγκρατούν σωστά το πέλμα. Στη συνέχεια δώστε μεγάλη έμφαση στα χέρια. Ανοίξτε τους ώμους και διατηρήστε κολλημένους τον δείκτη, τον αντίχειρα και το μεσαίο δάχτυλο. Αυτή η επαφή επιτρέπει την καλύτερη κίνηση, διατηρεί το βλέμμα σε ευθεία και τον κορμό ίσιο. Σημαντικό είναι να μάθετε την… γλώσσα του σώματός σας: για να το πετύχετε σταθείτε ακίνητοι, γραπώστε το έδαφος με τα δάχτυλα των ποδιών, δοκιμάστε να κάνετε ένα βήμα και προσπαθήστε να διατηρήσετε το σώμα σας σε αυτή τη θέση και κατά το περπάτημα. Αυτός είναι ο άξονας για ένα περπάτημα με ροή, συμβουλεύει ο Lachant.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ