Ξεχάστε τις δίαιτες και τις διατροφές: 10 νέα μυστικά για τέλειο κορμί

Δίνουμε έμφαση στην επιστημονική γνώση και επικεντρωνόμαστε στην υγεία και την ευεξία μας. Πλέον αφήνουμε τα αυστηρά μενού και ποντάρουμε σε μενού με αγνά φρέσκα υλικά.

Elle 30 Οκτ. 21
Ξεχάστε τις δίαιτες και τις διατροφές: 10 νέα μυστικά για τέλειο κορμί

Ήρθε η ώρα να φανταστούμε, να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε τι θα βάλουμε στο καλάθι, στο μενού και το σώμα μας και, μάλιστα, να το πράξουμε συνειδητά για την υγεία και την ευεξία μας. Γιατροί, εναλλακτικοί θεραπευτές, φαρμακοποιοί και διαιτολόγοι αναλύουν ορισμένους από τους διατροφικούς κανόνες της νέας εποχής που αξίζει να ακολουθήσουμε. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Cyril Laporte, γιατρός, ακτινοθεραπευτής, εναλλακτικός θεραπευτής, και Pierre Joyeau, ειδικός σε θέματα μικροθρεπτικών συστατικών, που εργάζονται στο Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Paris Nord.

Το πολυαναμενόμενο βιβλίο τους La Nouvelle Révolution Alimentaire (Η νέα διατροφική επανάσταση, εκδ. Mango) κυκλοφορεί αυτές τις μέρες εστιάζοντας σε ένα ενδιαφέρον θέμα: πώς θα τρεφόμαστε πιο ποιοτικά ώστε να έχουμε καλή υγεία. «Είμαστε ό,τι τρώμε, ό,τι σκεφτόμαστε, αυτό που αναπνέουμε, αυτό που πίνουμε», αναφέρει ο Pierre Joyeau. Στις συμβουλές που δίνουν οι ίδιοι, προτρέπουν τους ασθενείς να εγκαταλείψουν τη βία που υφίσταται το σώμα τους μέσα από τις δίαιτες, τους περιορισμούς, το επεξεργασμένο φαγητό, την καθιστική ζωή. Ένα από αυτά που τονίζουν είναι να επιστρέψουμε στο πιο αγνό, «καθαρό» φαγητό. «Αυτό που καταναλώνουμε σήμερα δεν έχει σχέση με τις τροφές που είχαμε πριν από από 150 χρόνια. Το να το κατανοήσουμε είναι η αρχή για να κάνουμε καλύτερες επιλογές» καταλήγουν. Ακολουθούν κάποιες από αυτές που μας δίνουν ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εμπνευστείτε από τις μπλε ζώνες

Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, Σαρδηνία στην Ιταλία, Οκινάβα στην Ιαπωνία, Ικαρία στην Ελλάδα και Nicoya στην Κόστα Ρίκα είναι πέντε περιοχές του πλανήτη, όπου οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη φύση, τις ωμές τροφές, την κίνηση και την ανάπαυση, ενώ ζουν καλύτερα και περισσότερο. Μάθετε για τις διατροφικές τους συνήθειες στο bluezones.com.

Βρείτε τα καλύτερα apps

Το κινητό είναι ένα βασικό εργαλείο για να μάθουμε να τρώμε καλύτερα. Κατεβάστε εφαρμογές όπως η Open Food Facts, που ενημερώνει για τη διατροφική αξία των προϊόντων. Μια άλλη είναι το Nutri-Score, ενώ το Foodvisor δίνει στοιχεία για τις τροφές που έχετε στο πιάτο σας, καθώς μπορείτε να ανεβάσετε μια φωτογραφία στο app. Ακόμα, μια ελληνική εφαρμογή είναι η Food Sherlocks που σας βοηθά να κάνετε σωστές διατροφικές επιλογές όταν βρίσκεστε έξω.

Υιοθετήστε το 180

Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία μαγειρέματος ώστε να διατηρηθεί η διατροφική αξία των τροφών. Διαφορετικά θα εξασθενήσουν οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αντιοξειδωτικά των υλικών. Tip: Στην αγορά θα βρείτε διάφορα ηλεκτρονικά ψηφιακά θερμόμετρα φαγητού.

Γίνετε ο coach του εαυτού σας

Ωραίες οι ιδέες για τη θερμοκρασία, αλλά πώς θα μαγειρέψουμε υγιεινά; Ποια τρόφιμα θα συνδυάσουμε και τι υλικά θα χρησιμοποιήσουμε; Όλοι πλέον έχουμε πρόσβαση στην εκπαίδευση μέσω εργαστηρίων που διοργανώνουν αρκετοί ειδικοί. Ενδεικτικά, η Ειρήνη Πασχαλέρη, βιολόγος ειδικευμένη σε θέματα διατροφής, οργανώνει σεμινάρια για υγιεινή μαγειρική στο cooking-workshop.gr σε συνεργασία με τον σεφ Παναγιώτη Δεληθανάση, δίνοντας στο τέλος στους συμμετέχοντες και ένα βιβλίο συνταγών. Ακόμη, συνταγές θα βρείτε και online, π.χ. στο site του διατροφολόγου Κωνσταντίνου Ξένου (kxenos.gr), στο thehealthycook.gr που ανήκει σε ειδικό μαγειρικής τέχνης κ.ά.

Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ειρήνη Χριστάκη, το πρώτο που πρέπει να κοιτάζουμε σε μια ετικέτα τροφίμων είναι η σειρά των συστατικών, καθώς αναγράφονται με σειρά συγκέντρωσης. Επομένως, εκείνα με πρώτο συστατικό τη ζάχαρη έχουν πολύ μεγάλη ποσότητα. Το δεύτερο είναι να αποφεύγετε προϊόντα με ουσίες που δεν θα χρησιμοποιούσατε σε μια κλασική συνταγή, π.χ., στο ψωμί βάζετε ελαιόλαδο και όχι φοινικέλαιο που περιέχει πολλά κακά, κορεσμένα λιπαρά.

Δοκιμάστε τη διαλειμματική νηστεία

Όπως αναφέρει για τη μέθοδο αυτή η Odile Chabrillac, φυσικοπαθητικός και ψυχοθεραπεύτρια, «η πέψη, από μια ηλικία και μετά, προσφέρει λιγότερα από ό,τι πριν. Γι’ αυτό της δίνουμε ένα χρονικό διάστημα να αναπαυτεί προσπαθώντας να χωρέσουμε σε 8 ώρες τα γεύματα και νηστεύοντας τις υπόλοιπες 16. Μπορούμε π.χ. να φάμε από τις 12 μέχρι τις 8 ή από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι». Έρευνες δείχνουν την επίδραση που έχει η νηστεία στην υγεία και τη μακροζωία, αλλά προτού την ακολουθήσετε συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας.

Κάν’ το όπως η γιαγιά

Η σεφ και φυσικοπαθητικός Angèle Ferreux-Maeght εμπνέεται από τις γιαγιάδες της για να εναντιωθεί στην τάση του fast food: «Οι παλιοί έβλεπαν τη θεραπευτική δύναμη των τροφών: ζωμοί, αρωματικά φυτά, συνταγές με βάση την κάθε εποχή. Ας πάρουμε τα καλύτερα από αυτούς με τη γνώση που διαθέτουμε σήμερα». Στον λογαριασμό της @laguinguettedangele στο Instagram ανεβάζει διάφορες συνταγές, όπως μιας θρεπτικής κρύας σούπας με αγνά υλικά: αναμείξτε στο μπλέντερ ένα αγγουράκι και ένα κοτσάνι μάραθου, λίγα φύλλα μέντας, 1 πράσινη πιπεριά, πράσινες ντομάτες, ελαιόλαδο και λίγο χυμό λεμονιού.

Τα πολύτιμα κυνόροδα

Γνωρίζετε αυτούς τους μικρούς κόκκινους καρπούς της άγριας τριανταφυλλιάς που είναι γεμάτοι με βιταμίνη C, γνωστούς ως κυνόροδα; «Μη διστάσετε να τους φάτε, ενισχύουν το ανοσοποιητικό», συμβουλεύει η Angèle Ferreux-Maeght. Εκτός από τη μεγάλη ποσότητα σε βιταμίνη C (3 μικροί καρποί περιέχουν αντίστοιχη με εκείνη του πορτοκαλιού), διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κ.ά. Καταναλώνονται σαν αφέψημα.

Υποκύψτε στο Intuitive eating

Intuitive eating σημαίνει διαισθητική διατροφή. Οι Evelyn Tribole και Elyse Resch, Αμερικανίδες διαιτολόγοι και συγγραφείς σε θέματα διατροφής, τονίζουν ότι πρέπει να απορρίψουμε τις δίαιτες, να αποδεχτούμε την πείνα μας, να σεβαστούμε τα σημάδια του κορεσμού και κυρίως να ανακαλύψουμε από τη αρχή την ευχαρίστηση που προσφέρει το φαγητό. Info: intuitiveeating.org

Αντικαταστήστε ζάχαρη & αλάτι

Πρόκειται για δύο προϊόντα που μπορούμε να αντικαταστήσουμε με αντίστοιχα, μη επεξεργασμένα: «Δεν είναι περίπλοκο να φτιάξετε ζάχαρη και φυτικό αλάτι: για την πρώτη, θα επιλέξετε ένα αποξηραμένο μήλο αλεσμένο και για το δεύτερο αποξηραμένο μάραθο» αναφέρει η Ferreux-Maeght.

Ποντάρετε σε προϊόντα εποχής

«Ο άνθρωπος πρέπει να ξαναχτίσει τη σχέση του με το μέρος όπου ζει επιλέγοντας τοπικά και εποχιακά προϊόντα», λέει η Odile Chabrillac. Πράγματι, μπορούμε να απολαύσουμε το αβοκάντο και το ακτινίδιο τον χειμώνα που είναι η εποχή τους στην Ελλάδα και το καλοκαίρι το καρπούζι και τα σύκα.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT