Ξέρεις σε ποιον τύπο προσωπικότητας ανήκεις;

Και σε τι θα σε βοηθήσει να γνωρίζεις κάτι τέτοιο;

Elle 14 Οκτ. 20
Ξέρεις σε ποιον τύπο προσωπικότητας ανήκεις;

Το Myers Briggs Type Index (MBTI) – Personality Analysis & Career Development Tool είναι ένα τεστ ανάλυσης προσωπικότητας και επαγελματικού προσανατολισμού. Αναλύει την προσωπικότητα του καθενός μας καθώς και οτιδήποτε μας ταιριάζει να κάνουμε στη ζωή μας, επαγγελματικά, εθελοντικά ή ως χόμπι σύμφωνα με αυτήν. Μας μαθαίνει πώς να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, πώς να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή, καθώς και πώς να ενισχύσουμε με τη σειρά μας τα δυνατά στοιχεία των παιδιών μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες με αυτοπεποίθηση.

Σε ποιους απευθύνεται

Το ΜΒΤΙ και η ανάλυσή του έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους μέχρι σήμερα τόσο σε θέματα αυτογνωσίας όσο και σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Μπορούν να το κάνουν παιδιά από την εφηβεία καθώς και ενήλικες, αφού τα πιο σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητάς μας που εκτιμά το συγκεκριμένο τεστ παραμένουν σταθερά καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτά είναι τα τρία βήματα για να ανακαλύψεις τον τύπο της προσωπικότητάς σου:

Βήμα #1

Ξεκινώντας το τεστ, ανακαλύπτουμε τις τέσσερις πιο σημαντικές διαστάσεις της προσωπικότητάς μας. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι, όταν τις γνωρίσουμε, μας βοηθούν να κάνουμε πιο σωστές επιλογές στη ζωή μας και έτσι να είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Συγκεκριμένα, αναλύουμε τα παρακάτω στοιχεία του χαρακτήρα μας:

  • Εάν είμαστε εξωστρεφείς ή εσωστρεφείς (extrovert ή introvert), δηλαδή πώς σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, αν παίρνουμε ενέργεια και γεμίζουμε τις μπαταρίες μας από τον κόσμο γύρω μας ή από το να είμαστε μόνοι μας.
  • Εάν είμαστε αισθητικοί ή διαισθητικοί (sensor ή intuitive), δηλαδή πώς παίρνουμε πληροφορίες για τον κόσμο γύρω μας, εάν το κάνουμε με τις πέντε αισθήσεις μας –αφή, όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση– ή με την έκτη αίσθηση, το ένστικτό μας.
  • Εάν είμαστε άνθρωποι της σκέψης ή του συναισθήματος (thinker ή feeler), δηλαδή πώς παίρνουμε αποφάσεις για τη ζωή μας, αν το κάνουμε με το μυαλό ή με την καρδιά μας.
  • Εάν είμαστε κριτικοί ή αυθόρμητοι (judger ή perceiver), δηλαδή αν θέλουμε να ζούμε τη ζωή μας με έναν τρόπο πιο οργανωμένο και με πρόγραμμα ή να είμαστε πιο ελεύθεροι και αυθόρμητοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρισκόμαστε κάπου ανάμεσα στα παραπάνω στοιχεία, αλλά είναι σημαντικό να βρούμε προς τα πού γέρνει η ζυγαριά.

Μάθε ακόμα περισσότερα για τους τύπους προσωπικότητας στο Shape.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT