Όσον αφορά τα πιο αγαπημένα comfort foods, το ιταλικό φαγητό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μαζί με τα burgers, το τηγανητό κοτόπουλο και τα cookies. Υπάρχει, όμως, λόγος που η ιταλική είναι η πιο δημοφιλής κουζίνα στον κόσμο. Από χειροποίητα ζυμαρικά μέχρι αφράτη focaccia και φυσικά λαχταριστή pizza, υπάρχουν πολλά που μπορούν να ενεργοποιήσουν τους σιελογόνους αδένες μας. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν επίσης πολλά που πρέπει να αποφύγουμε.
Το γεγονός ότι είναι τόσο δημοφιλής, την κάνει έρμαιο πολλών διαφορετικών παραλλαγών και τροποποιήσεων, με μία από τις πιο κοινές να είναι η αμερικάνικη προσθήκη του πεπερόνι στην pizza. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει την αυθεντικότητα της. Όσο νόστιμο κι να είναι το σκορδόψωμο ή τα mozzarella sticks, το θέμα είναι ότι ούτε αποτελούν μέρος της ιταλικής κουζίνας ούτε είναι καλά για εσένα. Αν και σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να κακομαθαίνεις τον εαυτό σου που και που, μπορείς να το κάνεις και χωρίς τους αμερικανοποιημένους υδατάνθρακες και το τυρί. Κι αυτό είναι κάτι που αποτελεί ευαγγέλιο για τους σεφ και τους ειδικούς γαστρονομίας που παίρνουν στα σοβαρά το ιταλικό φαγητό. Επομένως, ό,τι κι αν κάνεις, μην παραγγείλεις ένα αμερικανοποιημένο πιάτο σε ένα ιταλικό εστιατόριο και σίγουρα υπάρχουν πολλά από αυτά που κρύβονται στα διάφορα μενού.
«Για τους Ιταλούς, το φαγητό είναι πιο ιερό από τη Madonna», διακηρύσσει ο Gianni Russo, πρεσβευτής του brand Corleone Fine Italian, της επίσημης γαστρονομικής συλλογής εμπνευσμένης από το The Godfather. «Είμαι Νεοϋορκέζος, αλλά η οικογένειά μου είναι από τη Νάπολη, οπότε περνάω πολύ χρόνο εκεί και τίποτα δεν με ενοχλεί περισσότερο από το ψεύτικο ιταλικό φαγητό».
«Ενδεικτική περίπτωση: η καρμπονάρα με κρέμα, κανονικά όλη η κρεμώδης υφή που χρειαζόμαστε θα έπρεπε να προέρχεται από μία καλής ποιότητας παλαιωμένη παρμεζάνα, η σαλάτα με θαλασσινά, εκτός εάν το εστιατόριο εγγυάται ότι σερβίρει φρέσκα scungilli και καλαμάρια, και το άτονο ελαιόλαδο, μπορώ να πω πότε μια κουζίνα τσιγκουνεύεται στο λάδι», λέει ο Russo.
Το αμερικανοποιημένο ιταλικό φαγητό μπορεί να είναι ελκυστικό, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα πιάτα που συνοδεύονται με ένα μεγάλο ΟΧΙ, όπως το τηγανητό τυρί. «Ενώ είμαι λάτρης του αμερικανοποιημένου ιταλικού φαγητού, υπάρχουν μερικά πιάτα που συνήθως αποφεύγω», λέει η Sedona Kusler, σεφ του Montelupo στο Portland. «Έχω την κυνική άποψη ότι τα περισσότερα εστιατόρια αγοράζουν απλώς παγωμένα sticks πανέ μοτσαρέλας και τα ρίχνουν στη φριτέζα τους και δεν μου αρέσει να πληρώνω για κάτι που θα μπορούσα να ετοιμάσω στη φριτέζα μου στο σπίτι».
Ομοίως, η υπερβολική χρήση του σκόρδου είναι πολύ περισσότερο αμερικάνικη παρά ιταλική. «Δεν αναγνώρισα τη μυρωδιά που έχουμε συνήθως σε ένα αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο, ένα φρέσκο άρωμα σάλτσας ντομάτας που σιγοβράζει στη φωτιά ή ένα ζωμό που μαγειρεύεται αργά», αφηγείται η σεφ με καταγωγή από τη Ρώμη και Ambasciatori Del Gusto (Πρεσβευτής Γεύσης) Barbara Pollastrini. «Το μόνο που μύριζα ήταν τόνοι σκόρδου. Στην Ιταλία δεν χρησιμοποιούν πολύ σκόρδο. Όταν λοιπόν πηγαίνετε σε ένα υποτιθέμενο ιταλικό εστιατόριο και το μυρίζετε, απλά τρέξτε μακριά. Αυτό είναι το πρώτο σημάδι ότι τρώτε ψεύτικο ιταλικό φαγητό», εξηγεί.
Παρόλο που ορισμένα ψωμιά, όπως το σκορδόψωμο, είναι προτιμότερο να αποφεύγονται στα ιταλικά εστιατόρια, άλλα είναι σχεδόν ταμπού να μην τρώγονται. Ειδικά αν βρίσκεσαι σε ένα αυθεντικό ιταλικό, τότε το να αποφεύγεις την κρούστα της pizzas είναι βασικά προσβολή για την κουζίνα. «Μην παραγγείλετε pizza αν δεν πρόκειται να φάτε την κρούστα! Αν πάτε σε ένα καλό εστιατόριο που αφιερώνει χρόνο για να σερβίρει χειροποίητη pizza, ξέρω ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να φτάσει η ζύμη στο σωστό επίπεδο ζύμωσης, που σημαίνει ότι έχει πραγματικά καλή γεύση», λέει ο Benjamin Lambert σεφ του Modena στην Ουάσιγκτον, D.C..
Στο τέλος της ημέρας, τα αμερικανοποιημένα υλικά και διατροφικές συνήθειες είναι αυτά που τείνουν να δίνουν στο ιταλικό φαγητό μια κακή φήμη, είτε αυτό συνεπάγεται υπερβολική ποσότητα σκόρδου είτε πανιασμένη ζύμη pizza. «Νομίζω ότι το ιταλικό φαγητό θεωρείται συχνά ως ανθυγιεινό λόγω ειδών όπως το τηγανητό τυρί και το ψωμί μουσκεμένο με σκόρδο, το οποίο, μην με παρεξηγήσετε, έχει συνήθως νόστιμη γεύση, αλλά δεν μου αρέσει ο τρόπος που αντιπροσωπεύει το ιταλικό φαγητό στις μάζες», εξηγεί ο Kusler σχετικά με τις αυθαίρετες εκδοχές του φαγητού που σερβίρεται σε ορισμένα ιταλικά εστιατόρια.
Αντίθετα σημειώνει, «Το ιταλικό φαγητό που μεγάλωσα αγαπώντας και εκτιμώντας περιλαμβάνει πιο ελαφριά είδη όπως ζυμαρικά alla vongole, σαλάτες φρέσκιας ντομάτας με ελαιόλαδο ή μαριναρισμένα κολοκυθάκια. Απλά πιάτα, ακομπλεξάριστα πιάτα».