26 βιβλία που θα σας κάνουν παρέα αυτή την εποχή

Επιλέξαμε εκδόσεις καινούριες και μη, από την ξένη και την ελληνική λογοτεχνία, μέχρι ποίηση, επιστήμη, πολιτική θεωρία και αστυνομικά.

Elle 26 Νοε. 19
26 βιβλία που θα σας κάνουν παρέα αυτή την εποχή

Σε λίγο καιρό μπαίνουμε σε mood διακοπών, θα έχουμε χρόνο για εμάς, θα νιώθουμε περισσότερο την ανάγκη, λόγω κρύου, να καθίσουμε στο σπίτι, οπότε βρήκαμε κυκλοφορίες βιβλίων για όλα τα γούστα.

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ
του Van Booy Simon (εκδ. Πατάκη)
Εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα, το βιβλίο παρουσιάζει αλληλένδετες ιστορίες ενός Γερμανού στρατιώτη, ενός μοναχικού Βρετανού σκηνοθέτη, μιας τυφλής επιμελήτριας μουσείου, ενός νεόνυμφου ζευγαριού Αμερικανοεβραίων και ενός επιστάτη σε οίκο ευγηρίας στη Σάντα Μόνικα των ΗΠΑ. Δεν αντιλαμβάνονται αυτά που τους συνδέουν, μέχρι που ανακαλύπτουν πως δεν είναι μόνοι.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΆΚΡΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
του Celine Louis-Ferdinand (εκδ. Εστία)
Σε αυτό το βιβλίο που αποτελεί σταθμό στη λογοτεχνία και προκάλεσε αντιδράσεις για τη γλώσσα του όταν κυκλοφόρησε το 1932, ο αφηγητής μας μεταφέρει από την εμπόλεμη Γαλλία -το μέτωπο και τα νοσοκομεία στα μετόπισθεν- σε μια αφρικανική αποικία του Ισημερινού, από εκεί σε ένα αμερικανικό εργοστάσιο αυτοκινήτων κ.α.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ
του Fajardie H. Frederic (εκδ. Angelus Novus)
«Ήμουν είκοσι χρονών. Ήμουν αριστεριστής κι ήταν Μάης ’68. Η επανάστασή μου ήταν η επανάσταση της πεζικαρίας, των ανώνυμων αγωνιστών. Πολεμούσαμε για ένα οδόφραγμα, για μια γωνία δρόμου. Η αστυνομία μας ξυλοκοπούσε μακριά από τους δημοσιογράφους» θυμάται από το φλεγόμενο Παρίσι ο Fajardie H. Frederic σε αυτό το βιβλίο.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΣ
του Luther Blissett (εκδ. Τραυλός)
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, κάνει την εμφάνισή της στην Ιταλία μία ομάδα που διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και υπογράφει με το όνομα Luther Blisset. Παρασύρει σε μεγάλες γκάφες σοβαρές εφημερίδες και περιοδικά, κάνει ακτιβισμό στο internet, αρθρογραφεί, εκδίδει ένα βιβλίο, παραπλανεί τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Ποιος βρίσκεται από πίσω;

ΠΩΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΥΟ
Άλι Σμιθ (εκδ. Καστανιώτης)
Η συγγραφέας που δημιουργεί πάντα συζητήσεις με τα μυθιστορήματά της, μιλά για την πολυσχιδή φύση της τέχνης. Πρωταγωνιστούν ένας αναγεννησιακός καλλιτέχνης του 1460, αλλά και το παιδί ενός παιδιού της δεκαετίας του 1960. Δύο ιστορίες για την αγάπη και την έλλειψη δικαιοσύνης.

ΈΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΘΕΑ
του E.M. Forster (εκδ. Μεταίχμιο)
Μια νεαρή Αγγλίδα που έχει μάθει να υπακούει στους κοινωνικούς κανόνες που της υπαγορεύουν πρόσωπα του περιβάλλοντός της, γνωρίζει στις διακοπές της στη Φλωρεντία  τον Τζορτζ Έμερσον και τον πατέρα του και η ζωή της αλλάζει για πάντα. Γραμμένο το 1908, το μυθιστόρημα αυτό μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Τζέιμς Άιβορι (1985) και είναι  μια κοινωνική κωμωδία για τη βρετανική αστική τάξη των αρχών του 20ού αιώνα.

ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ
της Anne Morrow Lindbergh (εκδ. Γιαλός)
Πώς είναι άραγε να χαράζεις εσύ τους πρώτους στα χρονικά αεροδιαδρόμους πετώντας από Αμερική προς την Σιβηρία, Ιαπωνία, Κίνα; Να ταξιδεύεις σε άγνωστους τόπους, να γνωρίζεις ανθρώπους διαφορετικών φυλών και εθνικοτήτων; Η Anne Morrow Lindbergh πήρε μέρος σε μια από τις πιο πρωτοποριακές πτήσεις, ως συγκυβερνήτης, στην ιστορία της αεροπορίας το 1931.

ΌΛΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΆΡΧΙΣΑΝ ΜΕΤΑ
του Σάινον Βαν Μποϋ (εκδ. Πατάκη)
Μια χαρισµατική ζωγράφος αναζητά παρηγοριά και έµπνευση στον µεσογειακό καύσωνα της Αθήνας, προσπαθώντας να καταλάβει ποια είναι και πώς να αγαπήσει χωρίς φόβο. Ο Τζορτζ έχει έρθει στην Αθήνα για να µάθει αρχαίες γλώσσες. Ο Χένρυ είναι αρχαιολόγος και βρίσκεται στην πρωτεύουσα για ανασκαφές. Με µια σειρά τυχαίων συναντήσεων, βρίσκονται και οι τρεις στην ίδια τροχιά, καθώς βουτούν ορµητικά σε ένα καλοκαίρι που θα τους καθορίσει για πάντα στα χρόνια που θα έρθουν…

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΌΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΩΣ ΈΧΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΙΑ
της Giordano Raphaelle (εκδ. Ελληνικά Γράμματα)
Στα 38 της χρόνια η Καµίγ έχει φαινοµενικά όσα της χρειάζονται για να είναι ευτυχισµένη. Γιατί λοιπόν νιώθει τέτοια έλλειψη ικανοποίησης; Το µόνο που θέλει είναι να ξαναβρεί τον δρόµο της χαράς και της δηµιουργίας. Όταν ο Κλοντ, ο οποίος της συστήνεται ως ρουτινολόγος, της προτείνει έναν πρωτότυπο τρόπο για να τη βοηθήσει, εκείνη δέχεται χωρίς δισταγµό. Μέσα από εκπληκτικές, δηµιουργικές και πλούσιες σε νοήµατα εµπειρίες, βήµα βήµα, θα αλλάξει εντελώς τη ζωή της.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΟΣ
του Χρήστου Βακαλόπουλου (εκδ. Εστία)
Η ηρωίδα του Χρήστου Βαλακόπουλου είναι μια νέα γυναίκα που μόλις χώρισε, επιβιβάζεται στο πλοίο και φτάνει στην Πάτμο, όπου συναντά ανθρώπους άλλων εποχών. Τι αναζητά σε αυτό το μοναχικό της ταξίδι; Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1991, εξαντλήθηκε και έκτοτε έχει επανακυκλοφορήσει αρκετές φορές.

ΙΣΤΟΡΙΑ


Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ
του Jacques Le Goff (εκδ. Βάνιας)
Ο συγγραφέας παρουσιάζει τους άντρες και τις γυναίκες του Μεσαίωνα σαν ολότητες μέσα στην κοινωνία τους. Μιλά για μια κοινωνία που διακατέχεται από την έμμονη ιδέα της επιβίωσης και κατορθώνει να κυριαρχήσει στον χώρο και στον χρόνο, να εκχερσώσει δάση, να συγκεντρωθεί σε χωριά, σε πύργους και σε πόλεις, να εφεύρει τη μηχανή, το ωρολόγιο, το πανεπιστήμιο, το έθνος. Αυτός ο σκληρός και κατακτητικός κόσμος είναι η παιδική ηλικία της Δύσης, είναι ένας κόσμος από «πρωτόγονους», που μεταμορφώνουν τη γη έχοντας πάντα τα μάτια στραμμένα στον ουρανό.

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
του Κωνσταντίνου Ζαγάρα (εκδ. Θεμέλιο)
Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ζαγάρα εξετάζει τα αίτια και τις διαδικασίες της διάσπασης του ΚΚΕ το 1991 και προσεγγίζει το ζήτημα της ελληνικής κομμουνιστικής Αριστεράς με κρίσεις ταυτότητας και πολιτικής, σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και τον ρόλο που παίζουν τα κόμματα. Παρατίθενται αναλυτικά πρωτογενείς μαρτυρίες σημαντικών στελεχών της Αριστεράς.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
των Peter Tompkins & Christopher Bird (εκδ. Χατζηνικολή)
Στην αρχή του εικοστού αιώνα, ο βιολόγος Ραούλ Φρανσέ διατύπωσε την άποψη πως τα φυτά κινούν το σώμα τους τόσο ελεύθερα και με τόση χάρη, όσο και ο πιο επιδέξιος άνθρωπος ή ζώο, και ότι ο μόνος λόγος που δεν το αντιλαμβανόμαστε, είναι γιατί κινούνται πολύ πιο αργά από εμάς. Τα φυτά αυτόματα βρέθηκε να είναι ικανά να ξεχωρίζουν ήχους που δεν τους πιάνει τ’ αυτί του ανθρώπου και χρωματικά κύματα σαν τα υπεριώδη και τα υπέρυθρα που δεν ξεχωρίζει το ανθρώπινο μάτι. Τα φυτά είναι ευαίσθητα στις ακτίνες Χ και στις υψηλές συχνότητες της τηλεόρασης.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ


Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ
του Wolfgang Schorlau (εκδ. Angelus Novus)
Η Συνωμοσία του Μονάχου κυκλοφόρησε το 2009, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης των τραπεζών. Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Γκέοργκ Ντένγκλερ αναλαμβάνει να ερευνήσει πάλι τα στοιχεία από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Γιορτή της Μπίρας του Μονάχου στις 26 Σεπτεμβρίου 1980. Στο πολιτικό αστυνομικό μυθιστόρημα αξιοποιούνται αρχειακό υλικό και νέα πορίσματα της έρευνας γι’ αυτή την πολύκροτη υπόθεση.

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ


Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΥ
του Κρίστοφερ Λας (εκδ. Νησίδες)
O Αμερικανός ιστορικός και κοινωνιολόγος Kρίστοφερ Λας έγραψε το βιβλίο αυτό το 1979, μια εποχή που χαρακτηριστικό της κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής στις ΗΠΑ ήταν ο ναρκισσισμός. Το βιβλίο συζητήθηκε πολύ και θεωρείται επίκαιρο και σήμερα γιατί προσφέρει μια κατανόηση της σύγχρονης πραγματικότητας.

Η ΚΑΚΙΑ ΏΡΑ
των Richard & Eva Blum (εκδ. Αρχέτυπο)
Μετά από πολυετή και επίπονη έρευνα, οι συγγραφείς κατάφεραν να συγκεντρώσουν σε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο τις μαγικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις των Ελλήνων, αλλά και τις ποικίλες δοξασίες που καθοδηγούν και επηρεάζουν τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας, και βέβαια τις αρχαίες αλλά και σύγχρονες πρακτικές με τις οποίες προσπαθούμε να ξορκίσουμε και να απομακρύνουμε το Κακό.

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΣΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΑ ΆΚΡΑ
της Νάντιας Σερεμετάκη (εκδ. Πεδίο)
Οι γυναίκες παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη διατήρηση των παραδόσεων και της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Η συγγραφέας εξετάζει τη συμμετοχή των γυναικών της Μάνης σε πρακτικές όπως ο αυτοσχεδιασµός µοιρολογιών, η φροντίδα και καλλιέργεια ελαιοδένδρων, η ταφή και εκταφή νεκρών κ.ά. εστιάζοντας στην αντίδρασή τους στον πολιτιστικό κερματισμό που υφίσταται η ελληνική περιφέρεια.

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΜΑΓΙΣΣΩΝ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
της Σίλβια Φεντερίτσι (εκδόσεις των Ξένων)
Εκατομμύρια άνθρωποι, από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία, εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να δραπετεύσουν από τις βόμβες, τα τάγματα θανάτου, τη μαζική φτώχεια. Ο καπιταλισμός ξεκινά με τη μαστίγωση των ζητιάνων, την υποδούλωση εκατομμυρίων Αφρικανών και το κάψιμο των μαγισσών. Όλ’ αυτά θα έπρεπε να μας πείθουν ότι χρειάζεται μια ριζική αλλαγή.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ


ΤΟ ΣΩΜΑ ΔΕΝ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΠΟΤΕ
της Alice Miller (εκδ. Ροές)
Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι η αντίδραση του σώματος και της ψυχής που πάσχει από κατάθλιψη, νευρική ανορεξία ή σε κάθε είδους εθισμό από ουσίες… Από τη μία πλευρά, υπάρχει το σώμα μας, που διατηρεί ακέραιη την ανάμνηση της προσωπικής μας ιστορίας, και ιδιαίτερα της κακομεταχείρισης που ενδεχομένως έχουμε υποστεί από τους γονείς μας στην παιδική μας ηλικία και, από την άλλη, είναι το πνεύμα μας και η επιθυμία μας να αγαπούμε και να τιμούμε τους γονείς μας, ό,τι κι αν έχει συμβεί, ακόμη κι αν μας κακομεταχειρίζονταν. Το βιβλίο τούτο αναλύει τις επιπτώσεις αυτής της διαμάχης.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΥΠΗΤΕΡΗ, ΌΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΛΥΠΗΤΕΡΗ
του Χόρχε Μπουκάι (εκδ. Opera)
Όταν η απόμακρη και αντικοινωνική γιαγιά αρρωσταίνει και έρχεται να εγκατασταθεί στο σπίτι, η μικρή Σοφία και η μαμά της υποφέρουν από την κακότροπη ηλικιωμένη και η ζωή τους δυσκολεύει. Μετά από λίγες εβδομάδες, η Σοφία αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η απότομη συμπεριφορά της γιαγιάς της είναι στην πραγματικότητα ένα πέπλο που προσπαθεί να καλύψει μια ιστορία απώλειας και μεγάλου πόνου.

ΚΟΜΙΚ


SUBCOMANDANTE MARCOS
του Ian Debiase (εκδ. ΚΨΜ)
Ο Αργεντίνος Ίan Debiase σκιτσάρει τα λόγια του εξεγερμένου υποδιοικητή Marcos. Οκτώ ανακοινώσεις και ομιλίες του αποτυπώνουν την άλλη όψη των πραγμάτων, την πορεία προς την αξιοπρέπεια και την απελευθέρωση των ανθρώπων και των κοινωνιών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΩΣ ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
του Μαξ Βέμπερ (εκδ. Δώμα)
Ο Βέμπερ δίνει τη διάλεξη «Η πολιτική ως κάλεσμα και επάγγελμα», για πολλούς το σημαντικότερο πολιτικό κείμενο του 20ού αιώνα, σε συνθήκες ρευστές και πυρετώδεις. Βρισκόμαστε στο 1919, στην περίοδο της Γερμανικής Επανάστασης, λίγες μόλις μέρες μετά τη δολοφονία των ηγετών του Κομμουνιστικού Κόμματος, Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει μόλις λήξει, με τη Γερμανία ηττημένη. Το Ράιχ έχει καταλυθεί, ο Κάιζερ έχει παραιτηθεί απ’ το θρόνο, ενώ η Δημοκρατία της Βαιμάρης δεν έχει εγκαθιδρυθεί ακόμα.

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΙΑΣ ΡΕΥΣΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
του Ουμπέρτο Έκο (εκδ. Ψυχογιός)
Κρίση των ιδεολογιών, κρίση των κομμάτων, ξέφρενος ατομικισμός. Αυτός είναι ο χώρος στον οποίο κινούμαστε, μια ρευστή κοινωνία, όπου βρίσκουμε τα πιο οικεία πρόσωπά της: τα προσωπεία της πολιτικής, τις εμμονές των ΜΜΕ για ακροαματικότητες, τη συμβίωση με τα κινητά μας τηλέφωνα, την αγένεια.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ
του Ουμπέρτο Έκο (εκδ. Ψυχογιός)
Μια σειρά από περιστασιακά κείμενα σχετικά με το Απόλυτο, τους λόγους που μας ωθούν να κλαίμε για τη μοίρα της Άννας Καρένινα, τους θησαυρούς των καθεδρικών ναών, την τύχη ή την ατυχία του Τζόις κατά την εποχή του φασισμού, την υπόθεση Wikileaks κ.ά.

ΠΟΙΗΣΗ

ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΑ
Τ.Σ. Έλιοτ (εκδ. Πατάκη)
Τα Τέσσερα Κουαρτέτα είναι η ποιητική δουλειά του Έλιοτ που έχει χαρακτηριστεί μεγαλειώδης. Εστιάζουν στην απομονωμένη στιγμή, στο παρόν και στο παρελθόν. Είναι οι άχρονες στιγμές εκείνες ακριβώς που παρέχουν στον Έλιοτ το μέσο για να κυριαρχήσει στον χρόνο.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT