Η σύμβουλος έκδοσης του ELLE Φλώρα Τζημάκα γράφει για τα επικίνδυνα παιχνίδια στη γεωπολιτική σκακιέρα της Δύσης

Η τωρινή κατάσταση στην Ουκρανία και η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού αντιπολεμικού κίνηματος.

Φλώρα Τζημάκα 02 Ιουλ. 24
Η σύμβουλος έκδοσης του ELLE Φλώρα Τζημάκα γράφει για τα επικίνδυνα παιχνίδια στη γεωπολιτική σκακιέρα της Δύσης

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στον κόσμο και δεν ξέρουν καν ότι δεν το γνωρίζουν” Νόαμ Τσόμσκι

Ίσως έχετε δει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποια βίντεο, στα οποία Ουκρανοί που προσπαθούν να αποφύγουν τη στρατολόγηση συλλαμβάνονται με βία που σοκάρει. Λέγεται ότι στέλνονται με μίνιμουμ στρατιωτική εκπαίδευση στο μέτωπο, καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη μάχιμων. Σε ένα τέτοιο βίντεο σχολιάζει κάποιος: «Φαντάσου να είσαι Ουκρανός αγρότης και να σε στέλνουν να πολεμήσεις τους μισθοφόρους της Wagner!». O Ιρλανδός Μικ Γουάλας, πρώην ευρωβουλευτής, γράφει στο Χ: «Η Ουκρανία σήμερα είναι μια δικτατορία με τους ανθρώπους να ζουν με τον φόβο μήπως τους βάλουν με το ζόρι να πολεμήσουν σε έναν ηλίθιο πόλεμο στον οποίο πεθαίνουν 1.000 παιδιά την ημέρα. Όχι ότι η ηγεσία της ΕΕ νοιάζεται στο ελάχιστο». Άλλα βίντεο δείχνουν δρόμους γεμάτους με πτώματα Ουκρανών στρατιωτών. Μια γενιά αποδεκατίζεται και μια ευρωπαϊκή χώρα διαμελίζεται και γεμίζει ερείπια για έναν πόλεμο που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Είναι ενδεικτική η δυσφορία των Ουκρανών για τον μη τερματισμό του, από το τεράστιο πανό που ανέβασαν στο γήπεδο του αγώνα με τη Σλοβακία στη διοργάνωση του Euro: «Give us back elections» (φέρτε πίσω τις εκλογές). Να τι λέει μια σχετική ανάρτηση: «Ο ουκρανικός λαός στέλνει μήνυμα στον κόσμο ότι χρειάζεται βοήθεια για να απαλλαγεί από τον Ζελένσκι, ο οποίος ακύρωσε τις εκλογές. Οι Ουκρανοί δεν αντέχουν να κυνηγιούνται σαν ζώα στους δρόμους της χώρας τους για να ταΐζουν τα κανόνια». Οι πεντακόσιες έως επτακόσιες χιλιάδες νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί μέχρι στιγμής είναι ο λόγος που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα έπρεπε τώρα να αφήσουν τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία την οποία πρέπει να σεβαστούν. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, παλιά καραβάνα του συστήματος και ο οποίος δεν κρύβει τα λόγια του, δεν συμφωνεί: «Πρέπει να στείλουμε στην Ουκρανία τα F-16 και πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς να χτυπήσουν στόχους μέσα στη Ρωσία. Στο υπέδαφος της Ουκρανίας κρύβεται πολύ σημαντικός ορυκτός πλούτος αξίας 10-12 τρις δολαρίων. Μπορεί να γίνει η πλουσιότερη χώρα στην Ευρώπη. Δεν σκοπεύω να παραχωρήσω τόσα λεφτά, τόσα περιουσιακά στοιχεία στον Πούτιν για να τα μοιραστεί με την Κίνα». Περί αυτού πρόκειται.

Στην αρχή του πολέμου, ο Πούτιν πρότεινε κατάπαυση του πυρός και συνομιλίες. Πράγματι, είχαν καταλήξει σε κάποια προ-συμφωνία τα επιτελεία Πούτιν-Ζελένσκι, όταν εμφανίστηκε ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είπε στον Ζελένσκι: «Έτσι και συνθηκολογήσεις, εμάς ξέχασέ μας. Θα νικήσεις, θα σου δώσουμε λεφτά, στρατό, όπλα κ.λπ.».

Έτσι, φτάσαμε στο σημερινό αλαλούμ με την απειλή του πυρηνικού ολοκαυτώματος πάνω από τα κεφάλια μας. Και είναι απορίας άξιο πώς η ΕΕ, τη στιγμή που ο πόλεμος αυτός επιδείνωσε την οικονομία της, εφαρμόζει δουλικά τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, που γίνονται όλο και πιο επιθετικές, με το αφήγημα ότι αν ο Πούτιν νικήσει στην Ουκρανία θα εισβάλλει και στην υπόλοιπη Ευρώπη! Και πώς καταλήγει το νατοϊκό αφήγημα; Πρέπει επειγόντως να στραφούμε προς μια οικονομία πολέμου και να προετοιμαζόμαστε για σύρραξη! Μάλιστα! Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν ήδη αρχίσει να προϊδεάζουν τις κοινωνίες τους. Η Αγγλία συζητάει να κάνει υποχρεωτική τη στράτευση, ενώ οι Σουηδοί, που μόλις μπήκαν στο ΝΑΤΟ, συνειδητοποιούν σοκαρισμένοι ότι ενδέχεται να πολεμήσουν… τα στρατεύματα του Πούτιν! Στη Δανία, δημοσιεύματα (Copenhagen Post) προτρέπουν τον πληθυσμό να εφοδιαστεί με είδη πρώτης ανάγκης, λάμπες υγραερίου, φορητά ραδιόφωνα και να μετατρέψει τα υπόγειά του σε καταφύγια. Στη Γερμανία, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανό πόλεμο έως το 2029 και μίλησε για υποχρεωτική στράτευση (Deutsche Welle). Ο δε πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Weltwoche ότι η χώρα του ελέγχει τα αποθέματα λαδιού, αλευριού και ζάχαρης, επειδή ενδέχεται να υπάρξει γενικευμένος πόλεμος σε 3-4 μήνες. «Οδεύουμε προς μια μεγάλη καταστροφή και φαίνεται ότι πλησιάζουν οι μέρες που “το τρένο θα έχει ήδη φύγει από τον σταθμό και δεν θα μπορεί πλέον να σταματήσει”. Κανείς στη Δύση δεν μιλά πια για ειρήνη, μόνο για περισσότερο πόλεμο. Η Δύση πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει και να εισβάλει στη Ρωσία και να ρίξει τον Πούτιν, αλλά κάνει λάθος. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που το παίζουν ήρωες δεν λένε στους πολίτες τους ότι θα πληρώσουν τεράστιο τίμημα αν πάνε σε πόλεμο», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο δε πρόεδρος μιας αυταρχικής κυβέρνησης, αυτής της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, εδώ δείχνει να είναι από τους λίγους που αντιλαμβάνονται το μάταιο μιας σύγκρουσης: «Τριάντα ένα κράτη-μέλη μάς πιέζουν να περάσουμε από την πλευρά της ειρήνης σε αυτήν του πολέμου. Η Ουγγαρία δεν θα εμπλακεί σε αυτό».

Εδώ, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και ΜΜΕ σιωπούν. Όμως οι πολίτες πρέπει να ξέρουμε. «Αν το διακύβευμα του Παλαιστινιακού είναι η σωτηρία του ανθρώπινου πολιτισμού -γιατι αν αποδεχτούμε αυτά τα πράγματα που γίνονται στην Παλαιστίνη, των οποίων ένα μικρό κλάσμα βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας, σημαίνει ότι πάμε σε μια κατάσταση ζούγκλας στις ανθρώπινες σχέσεις, νόμου του ισχυρού, χωρίς κανένα έλεος για ανθρώπους, λαούς, έθνη και κράτη- στην Ουκρανία το διακύβευμα είναι η ίδια η επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Η μεγάλη πλειοψηφία της δυτικής κοινής γνώμης δεν έχει αντιληφθεί ότι η τυχοδιωκτική πολιτική του ΝΑΤΟ μάς οδηγεί ταχέως σε μια ευρωπαϊκή και παγκόσμια πυρηνική καταστροφή», γράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.

Σοβαρά τώρα; Πόλεμος; Έχουμε τρελαθεί τελείως; Καιρός να τους θυμίσουμε τη δύναμη που έχουμε ως πολίτες, κυρίως ως ενωμένοι πολίτες, πάνω από κόμματα, σε ένα πανευρωπαϊκό αντιπολεμικό κίνημα. Στη Γερμανία ξεκίνησε ήδη. Και θα απλωθεί παντού. Κανείς πια δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή μας. «Όποιος θέλει να πολεμήσει, ας βάλει κράνος και στολή κι ας πάει», είπαν οι Γάλλοι πολίτες στον Μακρόν.

Φλώρα Τζημάκα
ftzimaka@atticamedia.gr

Κεντρική φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT