«Μια μικρή προσπάθεια για έναν μεγάλο σκοπό» : H editor in chief του ELLE Μαρία Πατούχα γράφει για την αξία της ενσυναίσθησης και της συλλογικότητας απέναντι σε όσα βιώνει η κοινωνία

«Όλοι μας, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, έχουμε αισθανθεί κάποια στιγμή στη ζωή τον κόσμο μας να διαλύεται. Αν επιχειρήσουμε να πολλαπλασιάσουμε αυτό το γνώριμο συναίσθημα στην ψυχή μας επί 1.000, μπορεί κάπως να καταφέρουμε να τους νιώσουμε. Αξίζει και μόνο να το προσπαθήσουμε...»

Μαρία Πατούχα 08 Οκτ. 23
«Μια μικρή προσπάθεια για έναν μεγάλο σκοπό» : H editor in chief του ELLE Μαρία Πατούχα γράφει για την αξία της ενσυναίσθησης και της συλλογικότητας απέναντι σε όσα βιώνει η κοινωνία

Τα 3/4 των ετών που κάνω αυτή τη δουλειά, τα περισσότερα εκ των οποίων στον χώρο των γυναικείων περιοδικών και του lifestyle, χρόνια που συνέπεσαν με τις απανωτές κρίσεις που έχουμε ζήσει σε αυτή τη χώρα και σε αυτό τον πλανήτη, κάθε φορά που η επικαιρότητα φέρνει κάτι δυσάρεστο, κάτι τραγικό, κάτι δυσοίωνο, ενίοτε και δυστοπικό, νιώθω άβολα, αρχίζω να λογοκρίνω τον εαυτό μου και το Μέσο για το οποίο δουλεύω, με κατακλύζουν ενοχές, αναρωτιέμαι πώς πρέπει να χειριστούμε τα πληκτρολόγια και την ύλη μας για να μη φανούμε υπερφίαλοι, αναίσθητοι, εκτός τόπου και χρόνου. Αναρωτιέμαι πώς μπορούμε εμείς να γράφουμε για τις νέες τάσεις της μόδας, όταν κάποιος πολύ κοντά ή μακριά μας υποφέρει, κινδυνεύει, αρρωσταίνει, πεθαίνει, χάνει δικούς του ανθρώπους.

Από τα πρώτα χρόνια μου στο ELLE, εκεί λίγο πριν την οικονομική κατάρρευση του 2010, η απάντηση ήρθε μόνη της. Και είναι μία λέξη: ο σεβασμός. Ένας από τους πυλώνες αυτού του brand είναι να προσπαθεί να κάνει τις γυναίκες χαρούμενες και αισιόδοξες, και ένας άλλος, εξίσου σημαντικός, είναι να ακούει τις ανάγκες τους, να τις στηρίζει και να τις ενδυναμώνει. Και αυτό ακριβώς είναι που προσπαθούμε να πετύχουμε όλα αυτά τα χρόνια. Προσφέρουμε στις γυναίκες όμορφες εικόνες που τις κάνουν να ονειρεύονται και να ξεχνιούνται και δημιουργούμε σελίδες και θέματα που εκφράζουν τα προβλήματά τους και τις αναζητήσεις τους. Και όλο αυτό το κάνουμε με απόλυτο σεβασμό στις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες. Πάμε παράλληλα με την κοινωνία και όσα συμβαίνουν, σωπαίνουμε όπου και όταν πρέπει, κάνουμε ένα βήμα πίσω όταν είναι αναγκαίο, δεν εθελοτυφλούμε, δεν ζούμε στον κόσμο μας. Ζούμε στον ίδιο κόσμο με τον υπόλοιπο κόσμο, απλώς έχουμε στη διάθεσή μας τις «μπογιές» και την έμπνευση για να τον κάνουμε να δείχνει λίγο πιο χρωματιστός, λίγο πιο υποφερτός, λίγο πιο φωτεινός, κάποιες στιγμές σχεδόν μαγικός.

Μια τέτοια μαγική στιγμή ήταν και το Olympic Stadium ELLE RUN 2023, ο δικός μας αγώνας δρόμου, τον οποίο διοργανώσαμε στο ΟΑΚΑ στις 17 Σεπτεμβρίου με motto το #savetheplanet, και ήταν αφιερωμένος στην προσπάθεια για τη διάσωση των δασών και του πλανήτη μας.* Η επικαιρότητα εκείνες τις ημέρες ήταν βαριά και συνεχίζει να είναι. Όλοι μας, όμως, διοργανωτές και αθλητές, με απόλυτο σεβασμό σε όσα συμβαίνουν, αφήσαμε για τρεις ώρες να μας κατακλύσουν τα συναισθήματα της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της θετικότητας, αναμεμειγμένα με τη μαγική σεροτονίνη που απελευθερώνει στην ψυχολογία μας η άσκηση. Και μείναμε με την ικανοποίηση ότι κάναμε μια μικρή προσπάθεια για έναν μεγάλο σκοπό. Βρήκαμε μέσα μας τη χαρά και την αφήσαμε να παρασύρει και τους γύρω μας, να ταξιδέψει μακριά και να αγγίξει με κάποιον τρόπο -πάλι μαγικό- όσους την έχουν στερηθεί και την αποζητούν το τελευταίο διάστημα.

Δεν θα αφιερώσω ούτε αυτό το σημείωμα ούτε αυτό το τεύχος στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, που μέσα σε λίγες ώρες είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται από τη φωτιά και το νερό, που παρασύρθηκαν από την οργή της φύσης και έχασαν τα πάντα. Δεν έχει καμία αξία, είναι πολύ λίγο, είναι ανούσιο. Θα τους αφιερώσω, όμως, τη σκέψη μου, ενωμένη με τη σκέψη των περισσότερων ανθρώπων αυτής της χώρας.

Κανένας βαθμός ενσυναίσθησης δεν μπορεί να μας φέρει στη θέση τους, αλλά όλοι μας, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, έχουμε αισθανθεί κάποια στιγμή στη ζωή τον κόσμο μας να διαλύεται. Αν επιχειρήσουμε να πολλαπλασιάσουμε αυτό το γνώριμο συναίσθημα στην ψυχή μας επί 1.000, μπορεί κάπως να καταφέρουμε να τους νιώσουμε. Αξίζει και μόνο να το προσπαθήσουμε…

*Μέρος των εσόδων από το Olympic Stadium ELLE RUN 2023 διατέθηκε στον Μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό και Ανθρωπιστικό οργανισμό WE4ALL για την αποκατάσταση δασικών πυρόπληκτων περιοχών.

Μαρία Πατούχα
mpatoucha@atticamedia.gr

Cover Photo: Thanassis Krikis/10AM

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT