Με αυτή την έκθεση θα ταξιδέψεις στις Κυκλάδες

Μπλε, πράσινο, ώχρα και Αιγαίο. Ο καταξιωμένος ζωγράφος Δημοσθένης Κοκκινίδης επιστρέφει με μια δουλειά γεμάτη νοσταλγία και άρωμα Ελλάδας.

Elle 29 Νοε. 18
Με αυτή την έκθεση θα ταξιδέψεις στις Κυκλάδες

Το καλοκαίρι απέχει μερικούς μήνες ακόμη, αλλά στη νέα συλλογή «Κυκλάδες» του Δημοσθένη Κοκκινίδη, βρίσκεται παντού: στο μπλε του Αιγαίου, στο πράσινο της φύσης, στην ώχρα της άμμου. Το βλέπουμε στην ηθογραφία (σκηνές από τις διακοπές) και στα χρώματα που παίρνει ο ουρανός όταν ο ήλιος δύει. Δέκα χρόνια μετά την τελευταία του δουλειά, ο ζωγράφος επιστρέφει με νέα έργα γεμάτα νοσταλγία και χρώματα, συμπληρώνοντας 60 χρόνια εικαστικής πορείας.

Έχει μεσολαβήσει η απουσία της γυναίκας του, για τον θάνατο της οποίας είχε δηλώσει ότι θα σταματήσει να ζωγραφίζει. Τελικά, η ζωή αποδείχθηκε σοφή και ο διάσημος κολορίστας, όπως τον έχουν αποκαλέσει, επιστρέφει με τοπία από το Αιγαίο. Τα έργα του, πίνακες ακρυλικοί σε καμβά, φιλοξενούνται σε έναν οικείο χώρο για εκείνον, τη γκαλερί Εικαστικός Κύκλος.

«Πρωτοείδα τις Κυκλάδες το 1958 με πρώτη τη Σίφνο, το νησί των αγγειοπλαστών. Δεν φανταζόμουν τότε – εραστής και εγώ της αγγειοπλαστικής – πως τα επόμενα 5-6 χρόνια θα βοηθούσα τους ντόπιους με ξένους άξιους τεχνίτες στα πλαίσια του ΕΟΜΕΧ, και ότι επιπλέον με την σύζυγό μου την Πέπη Σβορώνου θα περνούσαμε μέχρι το 1966 τα καλοκαίρια μας στο Βαθύ της Σίφνου με τη θαυμαστή λαϊκή αρχιτεκτονική τους» ανέφερε ο Κοκκινίδης με αφορμή την έκθεση.

Τα έργα δουλεύτηκαν μεταξύ 2017-2018. Ο ίδιος δήλωσε: «Κυκλάδες! Η νοσταλγία μου, τα τρία τελευταία χρόνια να πατήσω τη γη της Μήλου και του σπιτιού μου εκεί, με στενοχωρεί. Και παρηγοριέμαι σκεπτόμενος να τη δω το καλοκαίρι 2019, αν το επιτρέπει η ηλικία μου».

Η Βασιλική Σιαντή που επιμελήθηκε την έκθεση γράφει: «Με την πρώτη ματιά, η ζωγραφική του Κοκκινίδη αποπνέει απλότητα. Όμως αν αφιερώσει κανείς μερικά λεπτά παραπάνω θα αισθανθεί ή ακόμα και θα συγκινηθεί από το βάθος της έμπνευσης του». Και προσθέτει: «Η δουλειά του Κοκκινίδη μπορεί να κινείται μέσα από την αγάπη του για αυτή την γυναίκα (σ.σ. εννοεί την γυναίκα του), αλλά σε πιο ζεστά χρώματα, ενώ ο ίδιος ξαναβρίσκει την ηρεμία του στα όμορφα χρόνια που έζησαν κάποτε στις Κυκλάδες».

Η έκθεση «τρέχει» μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2018. Πληροφορίες: Εικαστικός Κύκλος Sianti

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT