Οι Chickn μιλούν στο ELLE για το νέο τους δίσκο, τα καλά πνεύματα και την Αθήνα

Μιλήσαμε με τους Chickn, μια από τις πιο δραστήριες μπάντες της Αθήνας, λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή του Gagarin 205 (28/12) και μας αποχαιρετήσουν για να ξεκινήσουν μια ακόμη περιοδεία τους στην Ευρώπη. Η αφορμή; Η κυκλοφορία του νέου τους σπιρτόζικου, τρυφερού και μελένιου Bel Esprit.

Elle 23 Δεκ. 19
Οι Chickn μιλούν στο ELLE για το νέο τους δίσκο, τα καλά πνεύματα και την Αθήνα

Μήπως γίνατε λίγο πιο απαλοί και τρυφεροί με αυτό το άλμπουμ; Αν ναι, πού οφείλεται αυτό;
Όσο περισσότερο ζούμε μέσα στη μουσική, τόσο περισσότερες πτυχές μας αγκαλιάζει. Καθώς η μουσική είναι το καλύτερο μαλακτικό και σκεπτόμενοι το πόση μουσική παίζουμε τον τελευταίο καιρό, είναι λογικό φέτος να είμαστε πιο τρυφεροί.

Αν υπήρχε στην πίσω πλευρά του νέου δίσκου μια ταυτότητα, τι στοιχεία θα γράφατε;
«Αν με βρεις, δεν χάθηκα».

Στο εξώφυλλο, εκτός από τον τίτλο του άλμπουμ Bel Esprit, διαβάζουμε και ένα belt. Τι κλείνετε μέσα στη ζώνη ασφαλείας σας; Έχετε; Οι ζώνες κρατάνε ή σφίγγουν;
Οι ζώνες σφίγγουν και ζορίζουν, αλλά αποκτούν νόημα τη στιγμή που λύνονται και τότε συμβαίνουν όλα. Μέσα στη ζώνη μας κλείνουμε τα κορμιά μας για να φτάσουμε από το σημείο Α στο σημείο Β, γιατί ο δρόμος μας έχει να δώσει πολύ σκληρές εικόνες.

Paris Tavitian © Museum of Cycladic Art, 2019

Στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου τραγουδάτε It’s gonna be aaaalright. Το πιστεύετε; Και πώς είναι το alright για εσάς;
Αυτοί οι παρήγοροι στίχοι blues καταβολών λένε πως το alright δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό που ήδη έχεις. Περιγράφει μια διαδικασία εσωτερικής ανάτασης σε ένα συγκεκριμένο και μη μεταβλητό σκληρό περιβάλλον. Έχει τραγουδηθεί από χιλιάδες στόματα, χωρίς να προτείνει ποτέ «λύση», οπότε λέμε να το αφήσουμε και εμείς έτσι.

Η Αθήνα σας ανακουφίζει;
Καμιά φορά, το κάνει.

Τι σας κάνει;
Μας ζεσταίνει.

Τι αγαπάτε σ’ αυτή και ποιοι ήχοι είναι η μουσική της; Σε ποιον δρόμο, γειτονιά, πλατεία ακούγεται;
Η Αθήνα κρατάει ανοιχτά τα ενδεχόμενα και πώς γίνεται να μην το αγαπήσει κάποιος αυτό; Σκεφτείτε μια ροκ μπάντα να κάνει πρόβες στον πέμπτο όροφο, ένα ραδιοφωνάκι να παίζει Δούκισσα στο μπαλκόνι του ημιορόφου, ενώ στη γωνία με τη Χαλκοκονδύλη δουλεύει μια πριονοκορδέλα. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικά Αθηναϊκό ηχητικό τοπίο.

Τι σας εξοργίζει σε αυτή;
Η κίνηση και το street aggression.

Paris Tavitian © Museum of Cycladic Art, 2019

Η μουσική σας θα θέλατε να είναι ανακουφιστική; Τι να ανακουφίζει σε όσους την ακούν; Τον πόνο, την απουσία, την απώλεια, τον έρωτα; Σε αντίθετη περίπτωση, τι θα θέλατε να κάνει;

Η μουσική είναι ανακουφιστική για εμάς εκ των προτέρων και είναι ωραίο να μοιράζεσαι αυτή την αίσθηση. Η επίδρασή της όμως, ευτυχώς, δεν συνταγογραφείται και αυτό σημαίνει πως ό,τι και αν πούμε επί τούτου δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει να έχουμε επαφή με τα συναισθήματά μας και να τα εκφράζουμε.

Υπάρχουν και πολλές ιστορίες αγάπης στον δίσκο σας. Τι σας εμπνέει περισσότερο, η αρχή μιας ιστορίας αγάπης ή το τέλος της; Και γιατί;
Η πορεία από το ένα στο άλλο; Ποιος θα θέλατε να γράψει τη μουσική στη δική σας ιστορία αγάπης;

Η αρχή και το τέλος μιας αγάπης είναι παντελώς αναξιόπιστα, γιατί η πρώτη είναι βουτηγμένη στον ενθουσιασμό και η δεύτερη στην απόγνωση. Αγάπη είναι μόνο ό,τι υπάρχει στο ενδιάμεσο και γι’ αυτό μιλάνε οι πραγματικές ερωτικές ιστορίες. Το soundtrack που λέτε το έχει γράψει ο Coltrane το ’71 στο A Love Supreme.

Το όμορφο πνεύμα, έτσι όπως μεταφράζεται ο δίσκος σας, τι αρετές έχει;Το όμορφο πνεύμα είναι καλό ή κακό; Και τι φοράει;

To Bel Esprit είναι σπιρτόζικο, καλοσυνάτο και φοράει το βρακί του ανάποδα.

Ζηλέψατε καθόλου όλους αυτούς τους ωραίους ελληνόφωνους δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει τελευταία; Θα γράφατε ποτέ ελληνικό στίχο;

Η γλώσσα που εκφέρει ο καθένας από εμάς είναι περισσότερο ένα εκφραστικό εργαλείο παρά μια στυλιστική επιλογή, οπότε κατά τη γνώμη μας οι αξιοζήλευτοι δίσκοι παραμένουν αξιοζήλευτοι και κανείς δεν νοιάζεται αν είναι στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Όποιος μπαίνει σε τέτοιου είδους σκοτεινά μονοπάτια, χάνει το point. Εμείς στην μπάντα, μέχρι στιγμής, έχουμε επιλέξει την αγγλική και αισίως την κακή ισπανική για τους στίχους μας. Δεσμευόμαστε πως πριν εκφραστούμε στα ελληνικά, θα γράψουμε ένα τραγούδι στα κινέζικα.

Αν κάποιος ακούσει το άλμπουμ σας, ποιον δίσκο να βάλει μετά για να κρατήσει την ίδια ατμόσφαιρα;
To Nilsson Schmilsson του Harry Nilsson ή οτιδήποτε νιώθει ο καθένας πως έχει λίγο χιούμορ, γιατί μ’ αυτά και μ’ αυτά έχουμε ξεχάσει πώς είναι αυτό.

Μια υπόσχεση για την περιοδεία σας στο εξωτερικό που θα ξεκινήσει σε λίγο;
Υποσχόμαστε πως η ασφάλεια του βαν μας θα έχει πολύ καλή φροντίδα ατυχήματος.

Μια υπόσχεση για το 2020 και ένας γλυκός λόγος για το 2019 που φεύγει;
Το 2020 υποσχόμαστε να είναι όσο στρογγυλό διαβάζεται, με λιγότερες υποσχέσεις. Και ελπίζουμε αυτό να το ακούσει το 2019.

Οι CHICKN (αυτή τη στιγμή) είναι:
Άγγελος Κράλλης: κιθάρα, συνθεσάιζερ, φωνητικά
Παντελής Καρασεβδάς: τύμπανα
Άξιος Ζαφειράκος: μπάσο, φωνητικά
Χρήστος Μπεκίρης: κιθάρα, συνθεσάιζερ, φωνητικά
Ντoν Σταυρινός: πνευστά, κρουστά

Το Bel Esprit κυκλοφορεί από την Inner Ear.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT