Μια βαλίτσα βιβλία για τον Αύγουστο

Νουάρ, κλασικά αριστουργήματα, ποιήματα, νέοι ανερχόμενοι συγγραφείς, αληθινές ιστορίες και βραβευμένα βιβλία. Σε όλους αξίζει στις διακοπές να διαβάσουν κάτι που θα τους συναρπάσει.

Elle 09 Αυγ. 21
Μια βαλίτσα βιβλία για τον Αύγουστο

Τα βιβλία που θα γεμίσουν με άμμο και χαλίκια. Τα βιβλία που θα κάνουν σκιά στο πρόσωπο μας. Αυτά που θα μας κάνουν να ξεχαστούμε μέχρι την επόμενη βουτιά. Που θα μας κρατήσουν συντροφιά στο πλοίο. Που θα πιούμε μαζί τους ελληνικό καφέ με θέα τη θάλασσα. Τα βιβλία που θα πάρουμε μαζί μας στο νησί, στο βουνό, στη βεράντα της πόλης. Ακολουθούν μερικές από τις αγαπημένες μας νέες εκδόσεις και είναι πολλές.

 

Ο Λόφος που Ανεβαίνουμε της Amanda Gorman (εκδ. Ψυχογιός)
Το κορίτσι που οι περισσότεροι γνωρίσαμε από την ορκωμοσία του Joe Biden θα το ανακαλύψουμε καλύτερα μέσα από την ποιητική της συλλογή, που μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά. Οι λέξεις της συνθέτουν τον συλλογικό πόνο της γενιάς, του φύλου και της φυλής της.

βιβλία

Σάγκι Μπέιν του Douglas Stuart (εκδ. Μεταίχμιο)
Πάρτε μαζί σας στο νησί αυτό το βραβευμένο με Βooker για το 2020 βιβλίο γιατί είναι τόσο συγκινητικό, όσο κι ο ήρωάς του: ένα αγόρι που συνεχίζει να ελπίζει στα ‘80s της Σκωτίας βλέποντας τη
μάνα, την πόλη, τα όνειρά του να θρυμματίζονται από τη φτώχεια και τις πολιτικές της Θάτσερ.

βιβλία

Στη Φωλιά του Ιππόκαμπου της Ευτυχίας Γιαννάκη (εκδ. Ίκαρος)
Μας αρέσει ο τρόπος που η συγγραφέας χειρίζεται την αστυνομική πλοκή οξύνοντάς τη με έντονη κοινωνική ματιά, χιούμορ και ανθρώπινη διάσταση. Στο δεύτερο μέρος της Τριλογίας του Βυθού, ο Χάρης Κόκκινος και η ομάδα του προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο του φόνου μιας μαχόμενης δημοσιογράφου. Ένα μυστήριο που τον οδηγεί στην Ύδρα πριν τον ξαναφέρει πίσω στο κέντρο της Αθήνας.

βιβλία

 

Είμαστε αλλού. Κορίτσια της προσφυγιάς. Αληθινές ιστορίες νεαρών προσφύγων της Malala Yousafzai (εκδ. Πατάκη)
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Malala Yousafzai συγκεντρώνει ιστορίες προσφυγισσών επισκεπτόμενη καταυλισμούς και μας αφήνει απλώς να τις διαβάσουμε, χωρίς τίποτα περιττό. Η αλήθεια δεν έχει ανάγκη τίποτα.

 

βιβλία του μήνα

Σταθμάρχης Φαλλμεράυερ του Joseph Roth (εκδ. Άγρα)
Μια πολύ συγκινητική ιστορία ανεκπλήρωτης αγάπης ανάμεσα στον σταθμάρχη Φαλλμεράυερ και την κόμισσα Βαλέβσκα, γραμμένη από τον Αυστριακό λογοτέχνη, με τη γνωστή του γλαφυρή τρυφερότητα και το ιστορικό του background να είναι πάντα εκεί. Θα σας ραγίσει την καρδιά.

βιβλία

Η εποχή της υποκρισίας του Πέτρου Μάρκαρη (εκδ. Κείμενα)
Υπάρχουν κάποιοι που δεν πάνε διακοπές αν δεν έχουν πάρει μαζί τους ένα βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη. Στο συγκεκριμένο, ο περίφημος ήρωας των ιστοριών του Κώστας Χαρίτος καλείται να εξετάσει μια σειρά από δολοφονίες επιφανών ανδρών σε σημαντικά κέντρα αποφάσεων. Η έρευνά του θα φέρει στο φως διαφθορά και σάπιες επικοινωνιακές πολιτικές πρακτικές.

βιβλία

ΝomadLand της Τζέσικα Μπρούντερ (εκδ. Κυψέλη)
Ακόμη και αν είδατε την ομώνυμη ταινία της Chloé Zhao, αξίζει να γνωρίσετε και τη γραφή της Τζέσικα Μπρούντερ, η οποία περιγράφει τη ζωή σύγχρονων νομάδων στις ΗΠΑ, που έχουν απαρνηθεί την έννοια της μόνιμης κατοικίας και σουλατσάρουν στην ενδοχώρα.

βιβλία

Το κορίτσι του Μπρούκλιν του Guillaume Musso (εκδ. Κλειδάριθμος) 
Για να γνωρίσετε το κορίτσι από το Μπρούκλιν θα πρέπει να αφεθείτε στο σασπένς του αστυνομικού αυτού μυθιστορήματος. Εμπιστευτείτε τον ρυθμό του και δεν θα απογοητευτείτε. Αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του συγγραφέα παγκοσμίως και συνδυάζει μια σκληρή αστυνομική ιστορία με την τέχνη και το φως της ελπίδας.

βιβλία

Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ! του William Faulkner (εκδ. Gutenberg)
Δεν χρειάζονται επιχειρήματα. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που μόλις μεταφράστηκε ξανά στα ελληνικά από τη Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, η οποία το ζωήρεψε και του έδωσε αναπνοές σύγχρονου ρυθμού.

 

βιβλία

 

Χαμένοι στη Νάπολη της Heddi Goodrich (εκδ. Κλειδάριθμος)
Ένα βιβλίο με φόντο την πόλη που αγαπήσαμε μέσα από τις ιστορίες της Έλενα Φερράντε, τη Νάπολη. Ένας έρωτας είναι αυτός που κάνει τις γειτονιές της ακόμη πιο ατμοσφαιρικές. Θα περάσετε καλά, αλλά στο τέλος θα σας μείνει η νοσταλγία από τα ταξίδια σας στην Ιταλία.

βιβλία

Κατάλογος Απολεσθέντων της Γιούντιτ Σαλάνσκυ (εκδ. Αντίποδες)
Ιστορίες από αντικείμενα, πρόσωπα, εποχές ή μνήμες που έχουν χαθεί, εξαφανιστεί, ξεχαστεί, λήξει, πεθάνει ή που έχει ανοίξει η γη και τα έχει καταπιεί. Η Σαλάνσκυ δεν ψάχνει να τα βρει για να τα εμφανίσει ξανά. Επιλέγει μια συγγραφική εχθρική εξουσία απέναντι στο χάσιμό τους και έτσι νικά την απουσία τους.

βιβλία

Το καλοκαίρι του Luca Ricci (εκδ. Μεταίχμιο)
Ένα κορίτσι συναντά ένα αγόρι σε ένα εστιατόριο, σε κάποιο παραθαλάσσιο θέρετρο κοντά στη Ρώμη. Η συνάντησή τους γίνεται καλοκαιρινό μοτίβο και ο έρωτάς τους ένα θερινό μυστήριο που περιμένει να λυθεί.

βιβλία

To κόκκινο και το φαιό του Maurice Attia (εκδ. Πόλις)
Ο Πάκο Μαρτίνεθ, ο ήρωας των πολιτικών νουάρ του Αλγερινού συγγραφέα, αυτή τη φορά μπορεί να μη φτάνει στα ύψη των προηγούμενων ιστοριών του, όπως το Μαύρο Αλγέρι και η Κόκκινη Μασσαλία, αλλά οι θαυμαστές του θα βρουν ένα οικείο αναγνωστικό λιμάνι.

βιβλία

bildungsroman του Άκη Παπαντώνη (εκδ. Κίχλη)
Κάπου μεταξύ πρόζας και ποίησης χάνονται και βρίσκονται ταυτόχρονα σπαράγματα ενηλικίωσης και μνήμες από παλιότερες δεκαετίες, όπου όλο και κάτι θα βρείτε για να ταυτιστείτε.

βιβλία

Το νησί του Ράγκναρ Γιόνασον (εκδ. Καστανιώτη)
Σκανδιναβικό νουάρ στα καλύτερά του. Κακοποιήσεις, οικογενειακά μυστικά, πάθη ανθρώπων που δεν βλέπουν συχνά τον ήλιο και ωραίες περιγραφές της φύσης. Σε όλα αυτά προσθέστε και την οξυδερκή επιλογή στη σειρά των λέξεων και τον ρυθμό της γραφής.

βιβλία

Θερινοί Έρωτες, συλλογικό έργο (εκδ. Καστανιώτη)
Σαράντα εννιά συγγραφείς γράφουν για το πώς αντιλαμβάνονται τον έρωτα και το καλοκαίρι και κάπως έτσι προκύπτουν κείμενα ιστορικά, βιωματικά, σουρεαλιστικά, ψυχαναλυτικά, θεατρικά αλλά και πολιτικά. Τα έσοδα από τα δικαιώματα του βιβλίου θα δοθούν στους «Γιατρούς του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία».

βιβλία

 

Τα λόγια που ειπώθηκαν του Ελίν Πελίν (εκδ. Ροές)
Ανακαλύψτε τον Ελίν Πελίν και τα διηγήματά του που είναι ποτισμένα από τα συναισθήματα των απλών ανθρώπων της υπαίθρου και της σκληρής καθημερινότητάς τους. Πρόκειται για μικρά, αλλά βαθιά ψυχογραφήματα.

βιβλία

Λάτιν Νουάρ του Ανδρέα Αποστολίδη (εκδ. Άγρα)
Μια σπουδή πάνω στο λατινοαμερικάνικο νουάρ και στο πώς αυτό έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα ρεύματα της λογοτεχνίας, αλλά και σε τι οφείλει τα ιδιαίτερα στοιχεία του. Αυτά είναι τα ερωτήματα που απαντιούνται εδώ, όπως και στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ.

βιβλία

 

 

Η Έλενα Ξέρει της Κλαούδια Πινιέιρο (εκδ. Carnivora)
Θα αναρωτιέστε τι ξέρει η Έλενα. Η Έλενα ξέρει ότι η Ρίτα δεν αυτοκτόνησε. Γύρω από αυτή τη γνώση χορεύει άγρια η πρόθεση μιας συγγραφέως να μιλήσει για «τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι άνθρωποι αποκτούν δικαιώματα πάνω στα κορμιά των υπολοίπων», όπως έχει πει η ίδια. Ακόμη μια ωραία επιλογή από τις εκδόσεις Carnivora.

βιβλία

Η Κατάρρευση του Francis Scott Fitzgerald (εκδ. Άγρα)
Λιγότερη από μισή ώρα θα σας πάρει να διαβάσετε αυτό το αυτοβιογραφικό δοκίμιο του Aμερικανού συγγραφέα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Esquire το 1936. Είναι ποτισμένο από σκέψεις για την αποτυχία και την απογοήτευση. Μικρό, σκληρό και με τον τρόπο του επίκαιρο.

 

βιβλία

 

Η Σκοτεινή Όψη των Πραγμάτων του Μάριο Αντρέα Ριγκόνι (εκδ. Loggia)
Δεκαεπτά διηγήματα και ένα παραμύθι από τον Ιταλό συγγραφέα που άλλοτε μας θυμίζει Καλβίνο και Μπόρχες και άλλοτε μας στοιχειώνει όπως τα φαντάσματα του Κάφκα. Και όλα αυτά με την αίσθηση ότι κάτι άλλο υπάρχει πίσω από τις λέξεις, κάτι που πρέπει να ανακαλύψεις.

βιβλία

Τόρκι Μπαρ του Νίκου Βεργέτη (εκδ. Έρμα)
Ο συγγραφέας της νουβέλας Χόλι Μάουντεν επιστρέφει με ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα που έχει γραφτεί μπροστά και πίσω από την μπάρα ενός μπαρ. Εκεί, ο ιδιοκτήτης του αφηγείται τη ζωή του στους πελάτες που θολώνουν με τα δάχτυλά τους τα ποτήρια που αδειάζουν.

βιβλία

Μαύροι Καθρέφτες του Arno Schmidt (εκδ. Κίχλη)
Μετά τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αφηγητής διασχίζει σε δύο ρόδες τα ερειπωμένα χωριά της Κάτω Σαξονίας. Για την καταστροφή τους δεν φαίνεται να λυπάται και πολύ. Ο Γερμανός δημιουργός μάς προτείνει μια ιδιαίτερη λογοτεχνία που συνδυάζει διάφορα ύφη, χιούμορ, ειρωνεία και τόλμη. Σημαντικό στοιχείο του, αυτό το τελευταίο. βιβλία

Το Αόρατο Μίσος της Brit Bennett (εκδ. Παπαδόπουλος)
Δυο αδερφές στον αμερικανικό νότο αρνούνται να ζήσουν ό,τι τους επιβάλλει η κοινότητά τους. Την αφήνουν πίσω τους και φεύγουν για τη Νέα Ορλεάνη. Εκεί, για λίγο οι μοίρες τους χωρίζουν, μέχρι να καταλάβουμε και εμείς και αυτές ότι το από πού προέρχεσαι θα σε καθορίζει ό,τι και να κάνεις, όσες γενιές κι αν περάσουν.

βιβλία

Το Τρίτο Πόδι της Εύης Κουτρουμπάκη (εκδ. Ενύπνιο)
Από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία των τελευταίων μηνών της εγχώριας παραγωγής. Η Εύη Κουτρουμπάκη μας φέρνει στον νου τη γραφή και την ουσία του Παπαδιαμάντη. Στο κέντρο της ιστορίας της είναι η Μετάξω. Μια γυναίκα ατίθαση και ανυπάκουη που λέει όσα πρέπει να ακουστούν σήμερα.

βιβλία

Σκιές από το παρελθόν της Χρύσας Βασιλείου (εκδ. Ωκεανίδα)
Ένας επικεφαλής αστυνομικός αναλαμβάνει να λύσει την υπόθεση του φόνου μιας γυναίκας. Θα έχει τη βοήθεια της αδερφής της που επιστρέφει στην πόλη
για να παρευρεθεί στο μνημόσυνο. Οι δυο τους έρχονται αρκετά κοντά και όλα θα αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια.

βιβλία

Ημερολόγια ταξιδιού του Αλμπέρ Καμύ (εκδ. Πατάκη)
Ιδανικό ανάγνωσμα για τις ζεστές ημέρες του Αυγούστου είναι τα ταξιδιωτικά ημερολόγια του Καμύ, όταν στα μέσα των ‘40s ταξίδευε στις ΗΠΑ και τη Νότια Αµερική. Στην τελευταία πηγαίνει ως επίσηµος καλεσµένος, τη στιγμή που η φυµατίωση αρχίζει να επιβαρύνει ξανά την υγεία του.

βιβλία

Αν έρθεις σαν τον άνεμο της Τζάκλιν Γούντσον (εκδ. Πατάκη)
Ο Τζερεμάια είναι μαύρος. Η Έλλι είναι λευκή και Εβραία. Οι δυο τους ερωτεύονται για πρώτη φορά και θέλουν να ενωθούν. Οι υπόλοιποι βλέπουν μόνο όσα ξεχωρίζουν τον έναν από τον άλλο. Άραγε η πρώτη, άγουρη αγάπη μπορεί να αντέξει τις προκαταλήψεις και τους κοινωνικούς πεπαλαιωμένους κανόνες; βιβλία

 

Αδελφή Μόνικα του Ε.Τ.Α. Hoffmann (εκδ. Ροές)
Αν θέλετε κάτι πραγματικά ερωτικό και σαγηνευτικό, βάλτε στη βαλίτσα σας αυτό το βιβλίο. Η Αδελφή Μόνικα διηγείται στις μοναχές φίλες της αναμνήσεις, πραγματικές ή επινοημένες, με κορμιά που επιθυμούν και μυαλά που ξέρουν να παίζουν το παιχνίδι του ελέγχου και της υποταγής.

βιβλία

Ήσυχη συνείδηση της Ελένης Μπεντίλλα (εκδ. Ωκεανίδα)
Στο τελευταίο μέρος αυτής της τριλογίας, η συγγραφέας συνεχίζει να ξετυλίγει μια ανεξιχνίαστη δολοφονία που έφερε στην επιφάνεια αλήθειες που προκαλούν σε μια οικογένεια αναταραχή.

βιβλία

Αόρατη Πληγή της Στεύης Γ. Τσούτση (εκδ. Νίκας)
Η νεαρή συγγραφέας μάς δίνει έντεκα διηγήματα που έχουν προκύψει με αφορμή πληγές. Άλλες που μένουν ανοιχτές, άλλες που έχουν κλείσει, που αιμορραγούν ακόμη σαν τραύματα πολέμου.

βιβλία

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT