Οι πρωταγωνίστριες της σειράς My Brilliant Friend που βασίζεται στη διάσημη Τετραλογία της Νάπολης της Elena Ferrante μιλούν στο ELLE

Γιατί η τρίτη σεζόν του My Brilliant Friend είναι η καλύτερη μέχρι τώρα; Πώς είναι να μεγαλώνεις μπροστά στην κάμερα; Και τι σημαντικό έμαθαν οι πρωταγωνίστριες από τις υπέροχες Lila και Lenu;

Elle 23 Μαρ. 22
Οι πρωταγωνίστριες της σειράς My Brilliant Friend που βασίζεται στη διάσημη Τετραλογία της Νάπολης της Elena Ferrante μιλούν στο ELLE

Τα κορίτσια από τη σειρά My Brilliant Friend, η οποία βασίζεται στην τετραλογία της συγγραφέα-μυστήριο Elena Ferrante επέστρεψαν στη μικρή οθόνη -σε παραγωγή HBO και RAI- για την τρίτη σεζόν-και καλύτερη- της ομώνυμης σειράς. H Lila και η Lenu προσπαθούν να επιβιώσουν από τη βία της πατριαρχικής κοινωνίας της Ιταλίας των ’60s, να ζήσουν, να διεκδικήσουν, να σταθούν στα πόδια τους και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Σε όλη τη διαδρομή, ακόμη και αν δεν είναι μαζί, μια αόρατη κλωστή τις ενώνει. Μιλήσαμε με τις πρωταγωνίστριες Gaia Girace και Margherita Mazzucco που υποδύονται τη Lila και τη Lenu αντίστοιχα.

Πόσο δύσκολη ήταν η τρίτη σεζόν για τις ηρωίδες σας; Ποιες αλλαγές τη χαρακτηρίζουν;

Margherita Mazzucco: Πρώτα απ’ όλα βρισκόμαστε πλέον σε μια διαφορετική ιστορική περίοδο. Μεταφερόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70, κατά τις οποίες συντελείται μια πραγματική πολιτιστική και κοινωνική επανάσταση. Όσο για την ίδια την ηρωίδα μου, η Lenu εμπλέκεται προσωπικά σε αυτές τις αλλαγές. Είναι πλέον μια επιτυχημένη συγγραφέας, αλλά έχοντας επιλέξει να παντρευτεί και να κάνει παιδιά, θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να κερδίσει τον χώρο της σε έναν κόσμο όπου οι σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών αλλάζουν.

Gaia Girace: Η μεγαλύτερη δυσκολία για εμένα ήταν να μπω στη θέση μιας κουρασμένης, άρρωστης, σωματικά καταπονημένης γυναίκας. Εγώ, από την άλλη, είμαι ένα κορίτσι γεμάτο ενέργεια και χαρά, οπότε δεν ήταν εύκολο να γίνω αυτή, αλλά στο τέλος, μελέτησα αρκετά και ελπίζω να κατάφερα να μεταφέρω στην οθόνη το πόσο ταλαιπωρημένη είναι η Lila αυτή τη σεζόν. Πάντα αντιμετωπίζαμε τη Lila ως μια δυνατή, θαρραλέα, αναιδή, ατρόμητη γυναίκα, αλλά αυτή τη φορά ο κόσμος θα την κοιτάξει τρυφερά, γιατί εκείνη θα πρέπει να υποστεί απάνθρωπες συνθήκες δουλεύοντας στο εργοστάσιο, χωρίς να μπορεί να επαναστατήσει, από φόβο μήπως χάσει τη δουλειά της. Το γεγονός ότι πρέπει να επιβιώσει οικονομικά έχει πέσει βαριά πάνω της. Είναι ένα πολύ φτωχό κορίτσι. Μην ξεχνάμε ότι, εκτός από τη σωματική, έχει να υποστεί και τη βια που προέρχεται από την οικονομική της κατάσταση.

My Brilliant Friend

Margherita Mazzucco

Νιώθετε ότι έχετε μεγαλώσει μέσα από τις ηρωίδες σας;

Μ.Μ.: Ναι, μεγάλωσα με τον χαρακτήρα που υποδύομαι, γιατί έχω παίξει τη Lenu σε διάφορες φάσεις της: έφηβη, νεαρή γυναίκα, μητέρα, σύζυγο.
G.G.: Σίγουρα το ότι μπόρεσα να παίξω έναν τόσο σύνθετο και πολύπλευρο χαρακτήρα όπως η Lila όλα αυτά τα χρόνια, με έκανε να μεγαλώσω ως γυναίκα και νιώθω τυχερή γι’ αυτό.

Η Τετραλογία της Νάπολης της Elena Ferrante επικεντρώνεται στην εξέλιξη της φιλίας ανάμεσα σε δύο γυναίκες. Πόσο σημαντική είναι η αδελφοσύνη και η πολιτική αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών και των θηλυκοτήτων στις μέρες μας;

M.M.: Πρέπει να θυμόμαστε ότι εμείς, οι γυναίκες της Δύσης, είμαστε προνομιούχες επειδή μπορούμε να απολαύσουμε ελευθερίες που μας επιτρέπουν να συνειδητοποιήσουμε και να διεκδικήσουμε τις προσδοκίες μας (ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι η ισότητα δεν υπάρχει). Σε πολλές χώρες αυτό δεν είναι ακόμη εφικτό. Δεν έχει κατακτηθεί. Και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα η αλληλοστήριξη μεταξύ των γυναικών είναι εξαιρετικά σημαντική. Η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι το πιο ισχυρό όπλο που επιτρέπει σε καθεμία από εμάς να παλεύει για τα δικαιώματά της. Στη σειρά, ακόμη και αν υπάρχουν στιγμές που οι πρωταγωνίστριες ανταγωνίζονται η μία την άλλη, η φιλία τους εκδηλώνεται πάντα στις πιο ευαίσθητες και σημαντικές στιγμές της ζωής τους. Τη στιγμή που η μία χρειάζεται πραγματικά την άλλη. Ξέρουν ότι έχουν η μία την άλλη. Επίσης, η σειρά ρίχνει φως σε έναν κόσμο που κυβερνάται από άντρες, οι οποίοι δεν μπορούν να δεχτούν στο πλευρό τους γυναίκες ανεξάρτητες και με ισχυρή θέληση. Εκδηλώνουν τη δυσφορία τους ασκώντας μια βίαιη και σκοτεινή δύναμη εις βάρος τους.

G.G.: Η αλληλεγγύη είναι θεμελιώδης, αλλά η ύπαρξή της σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται δεδομένη. Είναι θύμα και αυτή της πατριαρχίας και του εσωτερικευμένου μισογυνισμού που ταλαιπωρεί και εμάς τις γυναίκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μεταξύ μας σχέσεις να κρύβουν συχνά φθόνο, ανταγωνισμό. Αλλά πρέπει να αγωνιστούμε για τον φεμινισμό, για τα δικαιώματα όλων των γυναικών, πρέπει να είμαστε ενωμένες. Πιστεύω ότι το My Brilliant Friend μπορεί να στείλει ένα τέτοιο δυνατό μήνυμα, ένα μήνυμα αλληλεγγύης.

My Brilliant Friend

Gaia Girace, Margherita Mazzucco

Πόσο δύσκολο είναι για τις γυναίκες που μεγαλώνουν σε μια ανδροκρατούμενη (macho) κουλτούρα να κάνουν τη διαφορά;

Μ.Μ.: Φυσικά, το να μεγαλώνεις σε μια πατριαρχική κουλτούρα είναι τεράστιο μειονέκτημα. Aπαιτεί αρκετή αποφασιστικότητα, η οποία, ευτυχώς, δεν είναι ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά που λείπουν από τις γυναίκες.
G.G.: Η Lila και η Lenu ζουν σε ένα πολύ ωμό κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο η βία είναι το μέσο για την επίλυση των προβλημάτων. Μοιάζει να είναι ο καταλύτης για όλες τις σχέσεις μεταξύ παιδιών, γονιών, συζύγων. Η βία που προκύπτει από τη macho κουλτούρα εξακολουθεί να σημαδεύει τους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, όμως, τόσο η μεταφορά των βιβλίων σε παραγωγή HBO και RAI όσο και τα ίδια τα βιβλία δείχνουν για τι είναι ικανά τα κορίτσια και οι γυναίκες. Ακόμη και για την καταστροφή…

Gaia Girace

Gaia Girace

Ποια είναι η μεγαλύτερη μάχη που πρέπει να δώσει ένα κορίτσι σήμερα;

Μ.Μ.: Να φανταστεί έναν κόσμο στον οποίο θα πιστέψει ότι μπορεί να πετύχει ό,τι ονειρευτεί. Π.χ., να γίνει αστροναύτης ή πρόεδρος ενός κράτους. Χρειαζόμαστε περισσότερο θάρρος.
G.G.: Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μπορείς να εκφραστείς χωρίς να σε κρίνουν ή να σε παρενοχλούν για ένα φόρεμα που είναι ίσως «πολύ κοντό».

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα στην Ιταλία σήμερα;

G.G.: Συχνά οι γυναίκες υποτιμώνται, οπότε πρέπει να δουλέψεις διπλάσια για να αποδείξεις ότι είσαι εξίσου ικανή με κάποιον άντρα.
Μ.Μ.: Σε ό,τι με αφορά, νομίζω ότι περιτριγυρίζομαι από ανθρώπους που με εκτιμούν γι’ αυτό που είμαι χωρίς να σκέφτονται το « κοινωνικό μου φύλο». Ωστόσο, πιστεύω ότι ακόμη και αν έχει σημειωθεί πρόοδος, ο δρόμος μπροστά είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος.

my brilliant friend

Margherita Mazzucco, Gaia Girace

Τι θα μπορούσαμε να μάθουμε από τη Lila και τη Lenu;

M.M.: Πολλές γυναίκες αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτές. Στις αποτυχίες τους, στα επιτεύγματά τους, στις απογοητεύσεις τους. Σίγουρα η ζωή αυτών των δύο γυναικών μπορεί να μας κάνει να αναρωτηθούμε για πολλά πράγματα.
G.G.: Η δύναμη και η αποφασιστικότητά τους πρέπει να είναι παράδειγμα για όλες μας.

Ποια είναι η αγαπημένη σας γυναίκα στον κόσμο αυτή τη στιγμή και γιατί;

Μ.Μ.: Πολλές γυναίκες αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμένα. Αλλά αν πρέπει να σκεφτώ μια συγκεκριμένη, μου αρέσει η Michelle Obama γιατί είναι μια γυναίκα με εξαιρετικό ταμπεραμέντο, η οποία κατάφερε να μετατρέψει τον συνήθως περιθωριακό ρόλο της σε δύναμη. Έχει προωθήσει πρωτοβουλίες που είχαν μεγάλο αντίκτυπο. Και αυτό κάνει τη διαφορά.
G.G.: Σίγουρα η Greta Thunberg. Θαυμάζω τη δύναμη και το θάρρος της. Είναι σαν να μη φοβάται τίποτα…

my brilliant friend

Gaia Girace

Η Lenu είναι ευαίσθητη και εκλεπτυσμένη. Τι άλλο είναι;

Μ.Μ.: Πολλά περισσότερα από αυτό. Είναι μια πολύπλοκη γυναίκα που έχει διαμορφωθεί μέσα από μεγάλες συγκρούσεις. Το να μπεις στη θέση της μπορεί να είναι πολύ κουραστικό!

Η Lila είναι μια σκληρή γυναίκα. Τι άλλο είναι;

G.G.:Είναι σύγχρονη, ελεύθερη, αποφασιστική, θαρραλέα, περίεργη, ανιδιοτελής, δυναμική. Είναι απλά υπέροχη!

H σειρά προβάλλεται στην Ελλάδα από την COSMOTE TV.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT