Αυτό το καλοκαίρι συναντάμε δυνατές, γυναικείες λογοτεχνικές φωνές, οι οποίες ξεπηδάνε μέσα από τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά τον Ιούλιο.
ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ της Βερόνικα Ράιμο (εκδ. Δώμα)
Το χιούμορ της Ιταλίδας Ράιμο είναι αυτό που γίνεται ο καταλύτης στη δική της ιστορία. Μπορεί να είναι αυτό το μόνο που νομίζετε ότι σας μένει, αλλά αν προσπεράσετε το ότι η ανάγνωσή του απλώς σας διασκέδασε, τότε μπορεί στις σελίδες του να βρείτε αγκάθια για να ματώσετε περισσότερο από ό,τι πιστεύετε.
ΑΠΟΔΡΑΣΗ της Alice Munro (εκδ. Μεταίχμιο)
Η Munro, με κάθε λέξη που γράφει βάζει σάρκα γύρω από τα οστά του γυναικείου βιώματος και αυτό αρκεί για να διαβάσετε όλα τα διηγήματά της. Όλα!
ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ της Silvia Federici (εκδ. Angelus Novus)
Πολιτική, Ιστορία και φεμινιστική θεωρία δεν είναι κακή ιδέα για το καλοκαίρι. Είναι δροσιστικό να διαβάζεις τα κείμενα και τις σκέψεις της Ιταλοαμερικανίδας φεμινίστριας συγγραφέα, καθηγήτριας και ακτιβίστριας Silvia Federici για τη σημασία των γυναικείων αγώνων γύρω από την οικιακή εργασία και την κοινωνική αναπαραγωγή.
ΝΤΙΜΟΝ ΚΟΠΕΡΧΕΝΤ της Barbara Kingsolver (εκδ. Ψυχογιός)
Το βραβευμένο με Πούλιτζερ Λογοτεχνίας το 2023 βιβλίο εμπνέεται από το κλασικό έργο του Charles Dickens Ντέιβιντ Κόπερφιλντ και τη ζωή της ίδιας της συγγραφέα. Ένα παιδί γεννιέται και επιβιώνει σε ένα λυόμενο σπίτι στις ΗΠΑ κάπου στα ’90s από μια έφηβη μητέρα εξαρτημένη πλήρως από το αλκοόλ.
Η ΑΛΛΗ ΚΟΡΗ της Annie Ernaux (εκδ. Μεταίχμιο)
Ένα γράμμα με ένα μυστικό που δεν στάλθηκε ποτέ σε μια άλλη κόρη. Από αυτά που κεντάνε τα κορίτσια κάπου κάτω από το δέρμα τους και τα καθορίζει. Με τη γνωστή γραφή της Γαλλίδας νομπελίστριας.
ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ της bell hooks (εκδ. Μεταίχμιο)
Η φυλή, το φύλο, η τάξη και ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι τα θέματα των κειμένων της Αφροαμερικανίδας φεμινίστριας. Σε ένα μεγάλο καζάνι βράζουν όλες οι διεκδικήσεις της, αλλά κυρίως η αγάπη. Αυτήν αναγνωρίζει η συγγραφέας ως κυρίαρχο υλικό για τις επιτεύξεις και τους αγώνες μας.
ΧΩΛ της Κατερίνας Χανδρινού (εκδ. Κείμενα)
Το δωμάτιο όπου ίσως αφήνουμε πίσω τους εαυτούς και τις εαυτές μας μπαίνοντας σε ένα σπίτι, γίνεται ο καθρέφτης για να επικοινωνήσουμε. Με την ίδια την έννοιά του, τον ορισμό, την αρχιτεκτονική του και, φυσικά, τους ενοίκους του. Πάνω σε αυτόν τον καθρέφτη γράφει η συγγραφέας.