Ένα ζεστό ρόφημα, μια κουβέρτα, και τα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου να πάλλονται στο φόντο, στήνουν το ιδανικό σκηνικό για ανάγνωση βιβλίων τις μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης μακριά από υποχρεώσεις και δουλειά. Αυτά τα Χριστούγεννα κάνουμε δώρο στον εαυτό μας, αλλά και σε εκείνους που αγάπαμε σημαντικές εκδόσεις και τις διαβάζουμε ουσιστικά αφιερωμένοι στη στιγμή.
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ της Hanya Yanagihara (εκδ. Μεταίχμιο)
Η συγγραφέας των πολυσυζητημένων Οι Άνθρωποι στα Δέντρα και Λίγη Ζωή επέστρεψε με ένα ακόμα πληθωρικό μυθιστόρημα. Τόσο πληθωρικό, που απλώνεται σε τρεις αιώνες και τρεις διαφορετικές εκδοχές του american dream. Είτε αγαπάς είτε όχι τη Yanagihara, δεν γίνεται να μην εκτιμήσεις την ικανότητά της να δημιουργεί ένα ολόκληρο, συμπαγές σύμπαν με τόσες εναλλαγές σε ανάγλυφα συναισθήματα και συνθήκες, που δεν μπορείς παρά να το θαυμάσεις.
ΜΥΗΣΙΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΟΥ του William Golding (εκδ. Διόπτρα)
Οι εκδόσεις Διόπτρα, σταδιακά μας χαρίζουν έργα του Βρετανού νομπελίστα. Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας Ως τα Πέρατα της Γης ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει έναν κοινωνιολογικό, ταξικό χάρτη της αγγλικής κοινωνίας που μπορεί να αναγνωσθεί με επίκαιρο τρόπο.
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ – ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (εκδ. Αλεξάνδρεια)
Eίκοσι κείμενα-εργασίες που αναπτύχθηκαν γύρω από το θέμα της έμφυλης βίας. Το αγκαλιάζουν μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο, την πολιτική, τη διαθεματικότητα, αλλά και από την αναπαράσταση που τυγχάνει στον δημόσιο λόγο. Ένα χρήσιμο βιβλίο από το οποίο μπορείτε να αντλήσετε επιχειρήματα.
ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΗ ΕΥΤΥΧΙΑ της Alice Munro (εκδ. Μεταίχμιο)
Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα των διηγημάτων της Munro; Η τρυφερή απλότητα με την οποία περικλείει τους ήρωές της και κυρίως τις ηρωίδες της. Ακόμη και αν δεν μπορείτε να ταυτιστείτε, θα βρείτε σε αυτήν κάτι γοητευτικά οικείο και αληθινό.
ΑΛΣΥΛΛΙΟ της Esther Kinsky (εκδ. Ποταμός)
Μπορεί ένα τοπίο να λειτουργήσει θεραπευτικά και παράλληλα αποκαλυπτικά για την αντιμετώπιση ενός τραύματος; Μπορεί. Απόδειξη, η ποιητική, παρατηρητική αφήγηση της Kinsky.
Η ΜΕΤΑΜOΡΦΩΣΗ ΤΗΣ της Αμάντας Μιχαλοπούλου (εκδ. Καστανιώτη)
Η Σάσα ξυπνάει ένα πρωί μεταμορφωμένη σε άντρα και καλείται να ζήσει σε ένα άλλο σώμα, έχοντας το προηγούμενο βίωμα, σε έναν κόσμο που μεταμορφώνεται και ο ίδιος. Μαζί του καταρρίπτονται και οι προκαθορισμένοι κοινωνικοί και έμφυλοι ρόλοι.
ΠΩΣ EΓΙΝΑ ΚΑΛOΓΡΙΑ του Σέσαρ Άιρα (εκδ. Carnivora)
Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα της γραφής του Άιρα, που είναι πάντα απολαυστικός, κυρίως γιατί είναι απρόβλεπτος, κινούμενος εκτός τροχιάς, αλλά παραμένοντας απλός. Όλα αυτά όμως είναι η γοητεία του.
Ο ΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝEΤ της Άννε Βέμπερ (εκδ. Εστία)
Πρόκειται για την αφήγηση της ζωής της Γαλλίδας Αννέτ Μπομανουάρ (1923- 2022), η οποία πέθανε τον περασμένο Μάρτιο, δύο χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου στη Γερμανία. Έζησε κυρίως κάνοντας πράξη την αντίσταση, την ειρήνη και την πίστη της στον άνθρωπο και τα δικαιώματά του.
OΧΙ ΠΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ του Osamu Dazai (εκδ. Διόπτρα)
Να μια καλή αφορμή να ανακαλύψει κανείς τον κορυφαίο μεταπολεμικό Ιάπωνα συγγραφέα. Εδώ, ο ήρωάς του ο Γιόζο κάνει ό,τι μπορεί για να καταλάβει τον κόσμο και να αποτελέσει μέρος του.
ΤΟ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΟ ΤΡEΝΟ του Nicola Lecca (εκδ. Κέλευθος)
Ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα με την απελευθερωτική ανάγκη να μη συναντηθούν χρονικά, τοπικά, συνειδησιακά ή νοηματικά. Στο τέλος, όμως, γίνεται ο αναγνώστης το μέσο που τις ενώνει. Και αυτό είναι πολύτιμο όταν συμβαίνει.
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΤΑΡΑΝΔΟΥ του Σπύρου Βγενή (εκδ. Αντίποδες)
Λιλιπούτεια διηγήματα με πρωταγωνιστές ανθρώπους -ή και όχι- που δίνουν μικρές ή μεγαλύτερες μάχες, που κάνουν απλά και πιο σύνθετα όνειρα, εύκολες ή δύσκολες ερωτήσεις.