Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου «επιστρέφει» στο θέατρο Χώρα

Η Νένα Μεντή θα βρεθεί ξανά μόνη επί σκηνής, για να ζωντανέψει την ιστορία της μεγάλης στιχουργού και ποιήτριας του ελληνικού τραγουδιού. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 14 Ιανουαρίου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. 

Elle 04 Ιαν. 13
Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου «επιστρέφει» στο θέατρο Χώρα

Μια γυναίκα που έζησε με πάθος, κόντρα στις κοινωνικές συμβάσεις, γράφοντας τραγούδια που δεν τα έφθειρε ο χρόνος… Ο λόγος για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τη στιχουργό και ποιήτρια που γνωρίσαμε κυρίως μέσα από το βραβευμένο ομώνυμο μονόλογο. 

Η άκρως επιτυχημένη παράσταση ανεβαίνει για τέταρτη χρονιά στο θέατρο Χώρα με πρωταγωνίστρια τη Νένα Μεντή σε έναν από τους ρόλους της ζωής της. Στη σκηνή ξεδιπλώνεται πάλι ο πολυτάραχος βίος της στιχουργού αλλά και όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας και του λαϊκού πενταγράμμου. 

Το έργο βασίζεται στο βιβλίο της Ρέας Μανέλη Η Γιαγιά μου η Ευτυχία (εκδ. Άγκυρα). Πρόκειται για μια αφήγηση αποσπασματική και αντισυμβατική, όπως ακριβώς και η προσωπικότητα που βιογραφείται. Έτσι, λοιπόν, η δημιουργός φαίνεται να συνομιλεί -ουσιαστικά μονολογώντας- με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή αλλά και την πορεία της: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, τον άντρα της Γιώργο, την κόρη της Μαίρη, τον Τσιτσάνη, τον Χιώτη, την εγγονή της Ρέα και τη Μαριόγκα, τη μητέρα της. 

Σύμφωνα με τους συντελεστές, ο μονόλογος παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2007 λόγω της επιθυμίας τους να ξυπνήσουν τις μνήμες μιας συγκεκριμένης εποχής, αλλά και για να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στην πρώτη μεγάλη Ελληνίδα στιχουργό. Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα, αρχές του 2013, η παράσταση επιστρέφει με στόχο να μας κάνει να ξεφύγουμε λίγο από τη μελαγχολία. Άλλωστε, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου εκπροσωπεί τον άνθρωπο που διακρίνεται για την ψυχική του δύναμη και ο οποίος στέκεται στα πόδια του, χαμογελά και αγωνίζεται να ξεπεράσει τη σκληρή πραγματικότητα. 

Τη σκηνοθεσία και την επιμέλεια του κειμένου υπογράφει ο Πέτρος Ζούλιας, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Αναστασία Αρσένη, τους φωτισμούς ο Ανδρέας Μπέλης, την επιλογή των τραγουδιών έχει κάνει η Ελεάνα Βραχάλη και τη μουσική επένδυση ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος. 

Πού: Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20, Κυψέλη, τηλ.: 210 8673945. 
Πότε: Από 14 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15. Κυριακές στις 18:00. 
Πόσο: Από € 13 έως € 16.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT