Menu

Κρυφή συνταγή

Μία απαγορευμένη αγάπη και μία απώλεια, θα δέσει σαν «κρυφή συνταγή» δυο ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν τη γεύση της ζωής μακριά από τη σεξουαλική ταυτότητα και τις παραδόσεις. Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι 2017.

Ο Τόμας (Τιμ Κάλκχοφ) και ο εραστής του Όρεν (Ρόι Μίλερ), διατηρούν μία απαγορευμένη σχέση στο Βερολίνο, μακριά από τα μάτια της οικογένειας του δεύτερου στο Ισραήλ. Όταν ο Όρεν σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα, ο Τόμας αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ και να γνωρίσει τη γυναίκα του Όρεν, την Ανάτ (Σάρα Άντλερ). Ταλαντούχος ζαχαροπλάστης, ο Τόμας θα προσφερθεί να δουλέψει στο καφέ της Ανάτ, χωρίς όμως να αποκαλύψει τίποτα για τους πραγματικούς λόγους της επίσκεψής του στην πόλη. Το παρελθόν όμως θα βρει τρόπο να αποκαλύψει τις αληθινές επιθυμίες και κίνητρα.

Το τρυφερό κινηματογραφικό ντεμπούτο του Οφίρ Ραούλ Γκράιτσερ «Κρυφή Συνταγή», ανασυνθέτει μέσα από μία ιστορία αδιέξοδου έρωτα, τις πολιτισμικές, εθνικές, θρησκευτικές και σεξουαλικές διαφορές που βάζουν όρια στις επιθυμίες και τη διάθεση των ανθρώπων. Ανάμεσα σε δυο ιστορικά σημαντικές πόλεις, το Βερολίνο και την Ιερουσαλήμ, ο Γκράιτσερ χτίζει μεθοδικά ένα συγκινητικό μελόδραμα και προσπαθεί να φέρει κοντά συγκρουσιακά άκρα που αντιπροσωπεύουν το παρελθόν και το παρόν, την ανατολή και τη δύση, τους κανόνες και την επιθυμία. Οι κυρίαρχες παραδόσεις κόντρα στη λαχτάρα και τον αυθορμητισμό, θα φέρουν αντιμέτωπους τον Τόμας και την Ανάτ.

Το ευγενικό μελόδραμα της ταινίας επιλέγει το ρομαντισμό απέναντι στον ρεαλισμό και αντιμετωπίζει χαμηλότονα τη δυναμική του πόθου και του πένθους.

Με προφανείς και εύληπτους συμβολισμούς που αφορούν το φαγητό ως ενωτικό τελετουργικό με στόχο τη συμπερίληψη και το «ζύμωμα» ως μία πράξη ανάγκης που ταυτόχρονα μπορεί να είναι οπτικά αισθησιακή, η «Κρυφή Συνταγή» ζυγιάζει με ακρίβεια τα συστατικά της. Ο Γκράιτσερ θέλει να προσφέρει ένα «φαγητό» που δεν θα ενοχλήσει, δεν θα προσβάλλει και δεν θα κρίνει προθέσεις. Αποτέλεσμα είναι να μαγειρεύει μία ευαίσθητη ιστορία που θέλει τόσο πολύ να μοιραστεί και να αρέσει, που αποφεύγει τις εντάσεις και τις λογικές συγκρούσεις. Το ευγενικό μελόδραμα της ταινίας επιλέγει το ρομαντισμό απέναντι στον ρεαλισμό και αντιμετωπίζει χαμηλότονα τη δυναμική του πόθου και του πένθους.

Διατηρώντας την κλασικίζουσα προσέγγιση στις εικόνες (η φωτογραφία θα σας θυμίσει σκηνές από τον «Αόρατο Εραστή») και τη μουσική (με τα πιανιστικά θέματα του Ντομινικ Σαρπεντιέρ), η «Κρυφή Συνταγή» βρίσκει φανερούς υποστηρικτές τους ερμηνευτές της. Οι σιωπές και τα ντροπαλά βλέμματα του Τιμ Κάλκχοφ (Τομάς), βρίσκουν ανταπόκριση στη δικαιολογημένη, διχασμένη συμπεριφορά της Σάρα Άντλερ (Ανάτ), και μαζί δημιουργούν ένα ζευγάρι μοναχικών ανθρώπων που αποζητά την αγάπη και τη συγχώρεση πέρα από τις ανομολόγητες αλήθειες. Η «Κρυφή Συνταγή» έχει πρόδηλο στόχο να προβάλει την όρεξη για ζωή, φαγητό και έρωτα. Κι ασφαλώς τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι μεμπτό. Απλά σε μία χρονιά που οι ταινίες με ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο, όπως τα «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου», «Του Θεού η Χώρα» και «120 Χτύποι το Λεπτό», είχαν τολμηρή θέση «κυρίως πιάτου» στο κινηματογραφικό τραπέζι της σεζόν, η «Κρυφή Συνταγή» μοιάζει με καλοδεχούμενο κέρασμα ως επιδόρπιο.